Sosyal bilgiler dersinde tarihi ve sanatsal mekân kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' perpective about using of historical and artistic places at social studies lesson.
- Tez No: 452180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Social studies, Social sciences, Historical and artistic space, Learning area
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı; tarihi ve sanatsal mekânların kullanıma ilişkin öğretmen görüşlerine başvurarak sosyal bilgiler dersinde öğrenci, öğretmen ve ders açısından neler meydana getirdiği ve ne gibi değişiklikler oluşturduğudur. Öğretme açısından dersi anlatma ve sunmadaki, öğrencinin açısından dersi anlaması ve katılımını, ders açısından ise etkisi, kattığı verim ya da belirli kısıtlamalar açısından ne gibi farklılıklar meydana getirildiği ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Yani araştırma öğretmen, öğrenci ve ders açısından ele alınmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Malatya ilinde görev yapan sosyal bilgiler öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın modelini nicel araştırma yaklaşımına dayalı beşli likert anketi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin dersi daha etkili bir şekilde sundukları, öğrencilerin, sosyal bilgiler dersindeki akademik başarıları ne olursa olsun, tarihi ve sanatsal mekânlarla ilgili etkinliklere daha istekli olarak katıldıkları gözlenmiştir. Anahtar Kelimler: Sosyal bilgiler, Sosyal bilimler, tarihi ve sanatsal mekân, Öğrenme alanı,
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the effects of the usage of historical and artistic places to the students, teachers and classes in social studies lessons referring to teachers' views and what changes it caused. what differences this activity caused for the teachers; the process of teaching and presenting the lesson, for students; understanding and participating in class, in terms of lessons; the effect that the course has done and the yield it has contributed, or in terms of certain restrictions. In other words, the research is dealt with in terms of teacher, student and lesson. The sample of the research consists of teachers of social studies working in the province of Malatya in 2015-2016 academic year. The research was carried out using the five-point Likert-type questionnaire based on the quantitative research approach. At the end of the research, it was observed that the teachers presented the lesson more effectively, and students were more willing to participate in activities related to historical and artistic spaces regardless of their academic achievements in social studies.