Paul Auster'ın kitaplarında yaşanmışlıklar, üstkurmaca ve kader ötesi tesadüfler (Yanılsamalar Kitabı, Ay Sarayı, Cebi Delik, Kırmızı Defter)
Metafiction, life experiences and coincidences beyond the fate in Paul Auster's books (The Book of Illusions, Moon Palace, Hand to Mouth, The Red Notebook)
- Tez No: 452217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT CERCİS TANRITANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Paul Auster, üstkurmaca, tesadüf, yaşanmışlık, Paul Auster, Metafiction, coincidence, life experiences
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Postmodern bir yazar olan Paul Auster, eserlerinde kendine haz yorumuyla kurguyu, üstkurmacayı ve metinler arası geçişleri ustalıkla kullanan çağdaş bir Amerikalı yazardır. Cervantes'ten, Hemingway'e kadar birçok mihenk taşı sayılan yazardan esintiler barındıran, onlardan esinlenen ama tamamıyla Paul Auster'a özgü bir tarzla yazılan kitapların yazarı olan Auster, kendine has bir kurgunun da öncüsü olagelmiştir. Yahudi asıllı Amerikalı bir yazar olan Auster, kendisi ile aynı kaderi yaşayan yazarların ve çağdaşlarının aksine Amerika üzerine en önemli tespitleri yapabilen, tarihyazımsal bir bakış açısı ile bakıp kurguyu gerçek ile buluşturan bir isim olmasıyla da dikkat çeken bir yazar olagelmiştir. En çarpıcı yanı, kitaplarına kendisini yansıtması olan, kendisini yansıtırken de gerçek ile kurguyu çok ince bir çizgide buluşturan Paul Auster'in kitaplarında metinler arası geçişleri bulmak, tesadüflerle örülmüş kurgular ile karşılaşmak ve kurgu içinde kurguya rastlamak göze çarpan başlıca özellikler arasındadır. Bu yönüyle Auster'ın Yanılsamalar, Ay Sarayı, Cebi Delik ve Kırmızı Defter adlı kitapları Auster'ın bu bağlamdaki tüm kullanımlarını içerisinde barındıran, üstkurmacanın da onun tesadüflerin efendisi olarak çağrılmasının sebebi olan tesadüfleri özünde tutan ve yaşanmışlıkların da geniş yer bulduğu yapıtlarıdır. Bu çalışmada da Auster'ın kullandığı bu teknikler, yöntemler ve ayrıntılar bahse konu eserler üzerinden incelenmiş, örnekleri ile ortaya konmuş ve farklı yorumlarla bir çerçeveye yerleştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Creating his masterpieces in a way peculiar to him and pioneering his own literary style and fiction, Paul Auster -known as a Postmodern novelist- is the author of books that are inspired from such prominent men of letters as Cervantes and Hemingway and that bear traces of those great authors. Contrary to the writers and contemporaries that experience the same fate, Auster, as a Jewish American writer, has been a writer who draws attention to America by making the most important denotations, looking at history from a historical point of view, and combining fiction with reality. Transitions between texts, coincidental fiction and fiction in fiction are among the most salient features of Paul Auster's books, which project his real life in his books, and such kind of reflection brings the reality and fiction together in a very subtle line. In this sense, Auster's Book of Illusions, Moon Palace, Hand to Mouth and The Red Notebook contain Auster's all these reflections within the context, and they keep the coincidences that have been the reasons behind Auster's to be called as master of coincidence, and they are also the works where real life experiences find place. In this study, techniques, methods and details used by Auster are examined with examples and are tried to put a framework with different interpretations.