الممتلكات العامة وحمايتها في الشريعة الإسلامية والقانون الدولي
El-mumtelekâtu'l-ammetu ve himayetuha fi şerîâti'l İslamiyeti ve'l-kavâninu'd-devliyetu
- Tez No: 452216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Kanun, mezhep, kamu malları, kural, himaye, İslam hukuku
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kamu malları, sadece bir şahsın veya bazı şahısların mülkiyetinde olmayan, herkesin malı olan ve ondan yararlanma hususunda herkesin eşit olduğu şeylerdir. Buna örnek olarak cami, okul, yol, park, kamu araçları, uçak ve gemi gibi sivil hükümetin tesisleri, kamu yerleri, su ve elektrik gibi vatandaşların maslahatı için devletin inşa ettiği araç gereçler verilebilir. Genel olarak korunma mekanizması ile ilgili İslam hukukunda esas alınan naslar ve kaideler, kamu mallarının korunması ve onlara her hangi bir zararın verilmemesine kaynaklık teşkil etmektedir. Korunması açısından kamu malları, İslam hukukunda büyük bir öneme haizdir. Cami, yol, köprü, okul, hastane, arkeolojik alan, müze, saldırı durumunda veya silahlı çatışmalar esnasında söz konusu yerlerden alınan veya çalınan şeyler, korunması gereken kamu mallarındadır. Ayrıca ister küçük olsun ister büyük olsun, ister insanlar doğrudan ondan yararlansınlar ister yararlanmasınlar kamu mallarına zarar veren her hangi eylem, onu tamamen bozma hükmündedir. Kamu malları, uluslar arası kültürel ilişkilerde en fazla önem verilen alanlar arasında yer almaktadır. Bunlar aynı zamanda“kültürel varlıkların korunması”adı altında uluslararası himaye altındadır. Kültürel varlıklar, medeniyet ve milli kültürün ana unsurlarındandır. Ancak aslı, tarihi ve geleneksel ortamı hakkında mümkün olan bir kısım malumat elde edildikten sonra kültürel varlıkların değeri söz konusu olur. Başka bir ifade ile kültürel varlıklar, askeri amaçları taşımayan tesisler ve sivil nesnelerdir. Dolayısıyla fabrika, mühendislik yapılar, köprüler, çiftlikler, hastahaneler, ibadet yerleri ve okul gibi genel olarak sivil amaçlar taşıyan yapısı, konumu, amacı ve kullanımı bakımından aktif bir şekilde askeri amaçları olmayan nesnelerdir.
Özet (Çeviri)
Public goods are property of everyone, not only the property of one person or some persons. It is something that everyone is equal in their use of public goods.Examples of public goods include civilian government facilities such as mosques, schools, roads, parks, public vehicles, airplanes and ships, public places, utilities constructed by the state for the compensation of citizens such as water and electricity.The fundamentals and principles that are based on Islamic law in relation to public goods in general constitute a source of protection of public property and of not giving any harm to them.In terms of protection, the public goods have a big prefix in Islamic law.Mosques, roads, bridges, schools, hospitals, archaeological sites, museums, where things are taken or stolen in the event of an attack or armed conflict, are public properties that must be protected.In addition, any action that harms public goods, whether small or large, whether directly benefiting or benefiting from it, is considered complete destruction of public goods. Public goods are among the most important areas of international cultural relations.At the same time, it is under international protection under the name of“protection of cultural assets”.Cultural assets are the main elements of civilization and national culture.However, the value of cultural assets comes to the fore after some information is available about the real value of cultural assets, their historical and traditional environment.In other words, cultural assets are facilities and civilian objects that do not carry military purposes.So that factories, engineering buildings, bridges, farms, hospitals, places of worship and places such as schools are structures with no military purposes in terms of purpose, purpose and use. Keywords Publicgoods, mosques, public property, roads, protection of culturalassets, Islamiclaw