Yetişkinlerde işitsel uyarılmış beyinsapı potansiyellerinin klinik standardizasyonu
Clinical standardisation of auditory brainstem evoked potentials in adults
- Tez No: 452239
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KIRKIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitsel Uyarılmış Beyinsapı Potansiyeller, Klinik Standardizasyon, ABR, Yetişkin, Auditory Brainstem Evoked Potentials, Clinical Standardisation, ABR, Adult
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Amaç: Yaş ve cinsiyet faktörlerinin, İşitsel Uyarılmış Beyinsapı Potansiyelleri (İUBP) bileşenleri üzerine etkisi ortaya konularak, farklı yaş gruplarında yetişkinler için normal latans değerlerin saptanması ve kliniğimize ait standart verilerin oluşturulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 18-65 yaş arası normal işitmeye sahip 94 gönüllü bireyin 188 kulağı dahil edilerek, bireyler arasında 4 ayrı yaş grubu oluşturuldu. Araştırmaya dahil edilen bireylere KBB muayenesi, akustik immitansmetri, saf ses ve konuşma odyometrisi ile İUBP testleri uygulandı. İUBP testinde 80 ve 90 dB nHL uyaran şiddetinde, 11.1 klik/sn rate kullanılarak I., III., V. dalga latansları ile I-III, III-V ve I-V dalgalar arası latans farkları (İnterpeak Latency=IPL) yaş ve cinsiyete göre değerlendirildi. Bulgular: İUBP mutlak latans ve IPL değerlerinin, yaş artışı ile paralel olarak uzadığı görüldü. Her iki cinsiyette de 40 yaş üstünde yaş artışıyla İUBP mutlak latans ve IPL değerlerinin uzadığı saptandı. Her iki uyaran şiddetinde de erkeklerde III. ve V. dalga latansları ile I-III, III-V ve I-V IPL'lerin kadınlardan istatistiksel olarak anlamlı derecede uzun olduğu görüldü. Sonuç: 18-65 yaş arasında 80 ve 90 dB nHL uyaran şiddetinde yaş grupları ve cinsiyete göre mutlak dalga latansı ve IPL değerleri belirlenmiş ve bu değerler arasında farklılık saptanmıştır. Kliniğimizin İUBP standart verilerini oluşturan bu değerler, hastalarımızın değerlendirmesi ve gelecek çalışmalarımız için bize referans olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: It was aimed to determine the normal latency values for the adults in different age groups and to create standard data of our clinic by revealing the effect of age and gender factors on Brainstem Auditory Evoked Potentials (BAEP). Material and Method: 188 ears of 94 voluntary individuals aged between 18-65 years with normal hearing were included in the study, and 4 different age groups were formed among individuals. The individuals who were included in the study were administered with ENT examination, acoustic immitancemetry, pure tone and speech audiometry and BAEP tests. In the BAEP test, the latency differences (Interpeak Latency=IPL) between Ist, IIIrd, Vth wave latencies and I-III, III-V and I-V waves were evaluated by age and gender using 11.1 click/sec rate at 80 and 90 dB nHL stimulus intensity. Results: It was observed that the BAEP absolute latency and IPL values extended in parallel with the increase of age. It was determined that the BAEP absolute latency and IPL values extended along with the increase of age over the age of 40 in both genders. It was observed that IIIrd and Vth wave latencies and I-III, III-V and I-V IPLs in males at both stimulus intensities were statistically significantly longer compared to females. Conclusion: The absolute wave latency and IPL values at 80 and 90 dB nHL stimulus intensity were determined according to gender and age groups aged between 18-65 years, and no difference was found between these values. These values constituting the BAEP standard data of our clinic will be references for the evaluation of our patients and our future studies.