Ulusal yenidoğan işitme taraması programı'nda işitme kaybının sıklığının belirlenmesi
Determination of prevalence of hearing loss in national newborn hearing screening program
- Tez No: 452240
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KIRKIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, işitme taraması, işitme kaybı, yalancı pozitiflik, Newborn, hearing screening, hearing loss, false positivity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET ULUSAL YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI PROGRAMI'NDA İŞİTME KAYBININ SIKLIĞININ BELİRLENMESİ Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı İclal Gençten [email protected] Amaç: Ulusal Yenidoğan İşitme Taraması Programı kapsamında Temmuz 2010-Temmuz 2015 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı (DEÜ Tıp Fakültesi KBB AD) İşitme-Konuşma-Denge Ünitesi'nde işitme taraması gerçekleştirilen bebeklerdeki işitme kaybının sıklığının ve yalancı pozitiflik oranının belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya Temmuz 2010-Temmuz 2015 tarihleri arasında DEÜ Tıp Fakültesi KBB AD İşitme-Konuşma-Denge Ünitesi'nde işitme taraması gerçekleştirilen 8565 bebek alındı. İlk kez işitme taraması yapılacak olan veya risk faktörü olmayan bebeklere tarama otoakustik emisyon (tOAE) testi uygulandı. Tarama protokolünde tOAE testinden kalan bebeklere 15 gün sonrasına tarama işitsel uyarılmış beyinsapı potansiyelleri (tİUBP) testi için randevu verildi. Risk faktörü olan veya tOAE testinden kalan bebeklere tİUBP testi uygulandı. tİUBP testinden kalan bebekler ileri tetkiklerle değerlendirilmek üzere tekrar kontrollere çağrıldı. Bebeklere ileri tetkik kapsamında yüksek frekans timpanometrik değerlendirme, tanıya yönelik OAE ve İUBP ölçümlerini içeren değerlendirme yapıldı. Bulgular: DEÜ Tıp Fakültesi KBB AD İşitme-Konuşma-Denge Ünitesi'nde tOAE testinden bebeklerin 3827'si (% 44,7) geçti, 75'i (% 0,9) kaldı. Kalan 75 (% 0,9) bebeğin 59'u (% 0,7) tİUBP testinden geçti, 16'sı (% 0,2) kaldı. tİUBP testinden DEÜ Tıp Fakültesi KBB AD İşitme-Konuşma-Denge Ünitesi'nde işitme kaybıyla ilgili risk faktörü olan 3008 (% 35,1) bebek ve dış merkezde tOAE testinden kaldığı için kliniğimize refere edilen 1353 (% 15,8) toplam 4361 (% 50,9) bebekten 4211'i (% 49,2) geçti, 527'si (% 6,2) kaldı. Dış merkezde tOAE testinden kaldığı için kliniğimize refere edilen 1353 (% 15,8) bebekten 986'sı (% 11,5) geçti, 367'si (% 4,3) kaldı. İleri tetkiklerle değerlendirilmek üzere tekrar kontrole çağrılan bebeklerden 187'si (% 2,2) kontrole gelmedi. Tanısal testlerin sonuçlarına göre, bebeklerin 77 (% 0,9)'sinde bilateral normal işitme, 93 (% 1,1) 'ünde bilateral sensörinöral tip işitme kaybı, 78 (% 0,9)'sinde bilateral iletim tipi işitme kaybı, 5 (% 0,1)'inde bilateral mikst tip işitme kaybı, 25 (% 0,3)'inde unilateral sensörinöral tip işitme kaybı, 43 (% 0,5)'ünde unilateral iletim tipi işitme kaybı, 3 (% 0,04)'ünde unilateral mikst tip işitme kaybı, ve 9 (% 0,1)'unda işitsel nöropati, 84 (% 1,0)'ünde her iki kulakta birbirinden farklı tip ve derecelerde işitme kaybı mevcuttu. İşitme kaybının tanı yaşı 117,38±51,82 gün olarak saptandı. YDİT'te tOAE testinde DEÜ'nin yalancı pozitiflik oranı % 0,8, dış merkezlerden gelen bebeklerde yalancı pozitiflik oranı % 72,9 olarak belirlendi. tİUBP testinde DEÜ'nin yalancı pozitiflik oranı % 0,4, dış merkezlerden gelen bebeklerde yalancı pozitiflik oranı % 3,5 olarak belirlendi. Sonuç: Bebeklerin dış kulak kanalında serümen, buşon olması, bebeklerin test sırasında ağlamalarından ya da hareketliliklerinden kaynaklanan akustik ve biyolojik gürültü, tarama yapılan ortamın gürültülü olması, taramayı yapan kişiden kaynaklanan hatalar, tarama yapılan merkezin iş yükünün fazla olması vb. nedenlerden dolayı yalancı pozitiflik oranı yükselmektedir. Bu durum ailelere ekonomik yük (yol parası vb.), iş kaybı ve strese neden olduğu gibi, referans merkezlerindeki iş yükünüde arttırmaktadır. Bunun önlenebilmesi için tarama yapılan ortamın sessiz olmasına özen gösterilmesi, bebek sessiz ve hareketsiz durumdayken test yapılması, yenidoğan işitme taramasının odyometrist tarafından yapılması, Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan YDİT protokolünün eksiksiz biçimde uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF PREVALENCE OF HEARING LOSS IN NATIONAL NEWBORN HEARING SCREENING PROGRAM Dokuz Eylul University, Institute of Health Sciences Department of Otorhinolaryngology İclal Gençten [email protected] Objective: Determining of hearing loss frequency and false positivity rate of babies, which had been conducted hearing screening at Hearing-Speech-Balance Unit of Department of Otolaryngology at Dokuz Eylul University Medical Faculty as part of National Newborn Hearing Screening Program between July 2010 and July 2015, has been aimed. Method: 8565 babies, of which hearing screening had been conducted at Hearing-Speech-Balance Unit of Department of Otolaryngology at Dokuz Eylul University Medical Faculty between July 2010 and July 2015, have been included in the research. Screening otoacoustic emission test (tOAE) has been applied on babies for which it would be the first time of hearing screening or for which there were no risk factors. For the babies failed the tOAE test in the screening protocol, screening auditory evoked brainstem potentials test (tABR) appointments have been given for 15 days later. Babies, which had risk factor or had failed tOAE test, have been put to tABR test. Babies, which had failed tABR test, have been called for a check again in order for them to be evaluated by further examinations. Within the scope of further examinations, high frequency tympanometric evaluation and diagnostic evaluation containing OAE and ABR measurements have been done. Results: 3827 (44,7 %) of the babies have passed and 75 (0,9 %) of the babies have failed the tOAE test. 75 (0,9 %) of the remaining 59 (0,7 %) newborns passed tABR test and 16 (0,2 %) of them failed. 187 (2,2 %) of the babies, which had been called again for checks in order to be evaluated with further examinations, didn't show up for the examination. According to the results of diagnostic tests, there were bilateral normal hearing 77 (0,9 %) of the babies, bilateral sensorineural type hearing loss 93 (1,1 %) of the babies, bilateral conductive type hearing loss 78 (0,9 %) of the babies, bilateral mixed type hearing loss 5 (0,1 %) of the babies, unilateral sensorineural type hearing loss 25 (0,3 %) of the babies, unilateral conductive type hearing loss 43 (0,5 %) of the babies, unilateral mixed type hearing loss 3 (0,04 %) of the babies, auditory neuropathy 9 (0,11 %) of the babies, and in different types and degrees of hearing loss from each other in both ears 84 (1,0 %) of the babies. Age of hearing loss diagnosis has been determined as 117,38±51,82 days. False positivity rate of tOAE test in Newborn Hearing Screening has been determined as 0,8 % for Dokuz Eylul University Medical Faculty and as 72,9 % for coming babies from epicenters. False positivity rate of tABR test in Newborn Hearing Screening has been determined as 0,4 % for Dokuz Eylul University Medical Faculty and as 3,5 % for coming babies from epicenters. Conclusion: The percentage of false positive result increases because of several reasons such as the cerumen and plugs in the external auditory canal, the acoustic and biological noise due to the crying or motions of the newborns during the test, the noise of the screening environment, faults caused by the person who perform the screening, the heavy work load of the screening centre etc. These cause economic burden (travelling money etc.), work loss and distress and increase the work load of reference centres, as well. In order to prevent these, it can be recommended that; the screening environment is kept quiet, testing is performed when the infant is calm and silent, newborn hearing screening is performed by an audiometrist and the Newborn Screening Test Screening protocol prepared by the Ministry of Health is precisely followed.