Diyabetik ayak hastalarında sınıflandırma verilerinin yatış süresi ve prognozla ilişkilerinin araştırılması
Correlation between classification properties and length of stay and prognosis in diabetic foot patients
  1. Tez No: 452331
  2. Yazar: ALİ MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Marine and Underwater Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak sınıflaması, Hastanede yatış süresi, Hastalık prognozu
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Diyabetik Ayak Hastalarında Sınıflandırma Verilerinin Yatış Süresi ve Prognozla İlişkilerinin Araştırılması Diyabetik ayak yaraları; iyileşmesi zor, komplikasyonlarıyla ekstremite kaybına neden olabilen, hastanede uzun süreli yatış gerektiren ve hastaların yaşam kalitesini azaltması nedeni ile önemi her geçen gün artan bir hastalık grubudur. Bu çalışmaya diyabetik ayak yarası nedeni ile 2012-2015 yılları arasında kliniğimizde yatırılarak tedavi edilen 59 hasta dahil edilmiştir. Hastalar ''Diyabetik Ayak Enfeksiyonu Hasta Takip Formu''na kaydedilerek takip edildi. Hastaların diyabetik ayak yaraları; Wagner, Pedis, Teksas Üniversitesi diyabetik ayak yara sınıflamaları ile sınıflandırıldı. Yapılan sınıflandırma verilerinin hastaların hastanede yatış süresine ve hastalık prognozuna etkisini karşılaştırdık. Hastaların hastanede ortalama yatış sürelerini Wagner Evre 1'de 23 gün, Evre 2'de 30 gün, Evre 3'de 46 gün, Evre 4'de 66 gün, Pedis sınıflaması Evre 1'de 21 gün, Evre 2'de 30 gün, Evre 3'de 46 gün, Evre 4'de 57 gün, Teksas Üniversitesi sınıflamasında Evre 1'de 21 gün, Evre 2'de 35 gün, Evre 3'de 50 gün olarak tespit ettik. Hastanede kalış süresine göre evreler arasında anlamlı fark bulduk. Diyabetik ayak yarası nedeni ile 59 hastanın 17'sine minör amputasyon, 6'sına majör amputasyon yapıldı. Amputasyon yapılan hastaların tamamı Wagner Evre 3-4, Pedis Evre 3-4, Teksas Üniversitesi Evre 3 grubunda olan hastalardı. Yaptığımız bu çalışma her üç sınıflamanın ileri evrelerinin beklendiği gibi kötü prognozla ilişkili olduğunu ve evre arttıkça hastanede yatış süresinin anlamlı bir şekilde uzadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Correlation between classification properties and length of stay and prognosis in diabetic foot patients. Diabetic foot wounds, which are an ever-growing medical condition, are hard to heal, frequently require extended hospital stay and are usually complicated with lower extremity amputations. In the current study, we reviewed the clinical charts of a total of 59 patients hospitalized due to a diabetic foot wound between January 2012 and January 2015 and sought to assess whether any of the most prominent classification systems, i.e. the Wagner-Meggitt, University of Texas and infection part of PEDIS classification systems, were correlated with hospital length of stay and prognosis. We found that mean length of stay gradually and significantly increased through higher grades of involvement in all the assessed classification systems. Overall, 17 of the patients underwent minor and 6 major lower extremity amputations. All patients who had undergone an amputation were classified under the Wagner-Meggitt grade 3-4, PEDIS infection grade 3-4 or University of Texas grade 3 subgroups. In conclusion we found that higher grades in all classification systems were associated with worse prognosis and that hospital lenght of stay significantly increased through higher grades. Keywords : Diabetic foot classification, Length of hospital stay, Prognosis.