Depresyonda tedaviye yanıtı yordamada ruminasyon, yaşantısal kaçınma, bilişsel birleşme ve kendine-şefkatin etkisi
The role of rumination, experiential avoidance, cognitive fusion and self-compassion to predict treatment outcome in depression
  1. Tez No: 452386
  2. Yazar: FATMA BETÜL ESEN
  3. Danışmanlar: DR. KAASIM FATİH YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Antidepresan, Ruminasyon, Yaşantısal Kaçınma, Bilişsel Birleşme, Kendine-şefkat, Tedavi yanıtı, Depression, Antidepressant, Rumination, Experiential avoidance, Cognitive fusion, Self-compassion, Treatment outcome
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; depresyonun patofizyolojisinde rol oynadığı gösterilen ruminasyon, yaşantısal kaçınma, bilişsel birleşme ve öz-şefkat düzeylerinin antidepresan tedavi ile değişip değişmediğini, eğer değişiyor ise ne yönde değiştiğini ve bu değişikliğin antidepresan tedaviye yanıtı yordayıp yordamadığını araştırmaktır. Yöntem: Araştırmaya 18-65 yaş arası, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerine başvurup depresyon tanısı konmuş, son iki haftadır psikiyatrik ilaç kullanmayan, muayenesini yapan hekim tarafından antidepresan tedavi başlanmış 112 kişi alınmıştır. Hastalar 3 ay boyunca ayda bir kez olmak üzere toplam 4 kez değerlendirilmiştir. Katılımcılara Ruminatif Düşünme Biçimi Ölçeği (RDBÖ), Bilişsel Birleşme Ölçeği (BBÖ), Kabul ve Eylem Formu-II (KEF-II), Kendine-şefkat Ölçeği (KŞÖ), Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HDDÖ) her görüşmede, sosyodemografik veri sadece ilk görüşmede, Kısa Form-36 (SF-36) ise ilk ve son görüşmede uygulanmıştır. Görüşmelerden herhangi birine gelmeyen hastalar araştırma dışı bırakılmıştır. Araştırmayı 49 kişi tamamlamıştır. Bulgular: Üç aylık antidepresan tedavi sonrasında depresyon hastalarının RDBÖ, BBÖ ve KEF-II puanlarında anlamlı düşüş; KŞÖ ve SF-36'da ise anlamlı artış saptanmıştır. HDDÖ puanlarını; RDBÖ'deki değişimin, SF-36'nın fiziksel bileşenini ise KEF-II'deki değişimin yordadığı saptanmıştır. Sonuç: Antidepresanlar sadece biyolojik mekanizmalar üzerinde değil, bilişsel süreçler üzerinde de etkili olabilmektedir. Kronik seyirli ve iş gücü kaybına neden olan bir hastalık olarak depresyonun erken tedavisi önemlidir. Depresyon tedavisinde yanıtı yordayabilmek, gerektiğinde vakit kaybetmeden varolan tedavide uygun düzenlemelerin yapılabilmesi açısından önemlidir. Araştırmamız sonuçları dikkate alındığında, depresyona yanıtı yordamada transdiagnostik süreçlerin takip edilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The goal of this study is to investigate whether rumination, experiential avoidance, cognitive fusion and self-compassion change with antidepressant treatment; if so in which direction and whether this change predicts treatment outcome Methods: One hundred and twelve participants who diagnosed major depression disorder and didn't use any psychiatric medicine for the last two weeks consulted in the outpatient clinic of Bakirkoy Research and Training Hospital for Psychiatry and Neurologic Disorders were included to study after starting an antidepressant treatment by their physician. They were assessed once in a month for three months, totally four times. Ruminative Thought Style Questionaire (RTSQ), Cognitive Fusion Quesitonaire (CFQ), Acceptane and Action Questionaire-II (AAQ-II), Self Compassion Scale (SCS) and Hamilton Rating Scale for Depression (HRSD) were given in every interview; sociodemografic questionaire was given only in the first interview and Short Form-36 was given in the first and the last interview. The participants who didn't come to any of interviews were excluded from the study. Forty nine patients completed the study. Results: RTSQ, AAQ and CFQ scores' of patients significantly reduced and SCS and SF-36 scores were increased significantly at the end of three month antidepressant treatment. It was detected that HRSD scores were predicted by changes in RTSQ scores and physical component of SF-36 were predicted by changes in AAQ scores. Conclusion: Antidepressants are efficient not only on biological mechanisms of depression, but also cognitive processes. Early treatment of depression is important because it can be chronic and cause functional impairment. So, to predict the treatment outcome and manage the treatment ,if necessary, is important for not to be late. In the light of our study, transdiagnostic processes can be useful tools for prediction of treatmen outcome