Pelvik enflamatuar hastalıkta PDW, MPV, NLR ve PLR'in enflamatuar marker olarak değerlendirilmesi
Evaluation of PDW, MPV, NLR and PLR as inflammatory markers in pelvic inflammatory disease
- Tez No: 452387
- Danışmanlar: UZMAN ZEYNEP SOYMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pelvik inflamatuar hastalık, Ortalama platelet volümü, Platelet lenfosit oranı, Nötrofil lenfosit oranı, Platelet distribution width, C reaktif protein, Pelvic inflammatory disease, Mean platelet volume, Platelet to lymphocyte ratio, Neutrophil to lymohocyte ratio, Platelet distribution width, C-reactive protein
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Amaç: Biz bu çalışmada ortalama platelet volümü (MPV), platelet lenfosit oranı (PLR), nötrofil lenfosit oranı (NLR), platelet distribution width (PDW) parametrelerinin pelvik inflamatuar hastalığın tanısında belirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırmayı amaçladık. Materyal ve metod: Bu çalışma retrospektif olarak Mayıs 2010 ve Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapıldı. Çalışma grubu PİH tanısı olan 122 hastadan oluşturuldu. 150 sağlıklı kadın çalışmaya kontrol grubu olarak dahil edildi. Çalışma ve kontrol gruplarının yaş, hemoglobin, nötrofil, lökosit, platelet, hematokrit, lenfosit, MPV, PLR, NLR, PDW ve C reaktif protein değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma ve kontrol grupları karşılaştırıldığında yaş, PLT, MPV, PCT, PDW değerleri açısından fark saptanmadı. NLR ve PLR değerleri çalışma grubunda kontrol grubundan daha yüksek olarak saptandı. NLR'in PLR, PDW ve MPV'e göre sensivite ve spesifitesi daha yüksek olarak bulundu (NLR'in sensitivite ve spesivitesi %80,3 ve %78). NLR, PİH tanısında hemogram parametreleri arasında nötrofilden sonra ikinci en spesifik ve en sensitif marker olarak değerlendirildi. NLR ile CRP ve WBC arasında pozitif yönde korrelasyon bulundu. Tartışma ve sonuç: : CRP, WBC ve nötrofil PİH tanısında kullanılan kalsil markerlerdir. NLR' nin sensitivite ve spesivitesi CRP'e yakın, WBC'den ise daha fazla olarak bulunduğu için PİH tanısında değerli bir marker olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In the present study, we aimed to investigate whether mean platelet volume (MPV), platelet to lymphocyte ratio (PLR), neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) and platelet distribution width (PDW) parameters could be used as a marker in diagnosis of pelvic inflammatory disease (PID). Material and methods: This study was conducted in Department of Obstetrics and Gynecology of Istanbul Education and Research Hospital between May 2010 and May 2016, retrospectively. The study group was consisted of 122 patients with PID. 150 healty women were included in the study as a control group. Patients' age, hemoglobin value, neutrophil count, leukocyte count, platelet count, hematocrit, lymphocyte count, MPV, PLR, NLR, PDW and CRP were compared between the study and the control groups. Results: There were no difference in terms of age, platelet, MPV, PCT, PDW parameters between the study and the control groups. NLR and PLR were higher in the study group than in the control group. The sensitivity and the specificity of NLR were higher than PLR, PDW and MPV ( respectively, 80,3% and 78,9%). NLR was evaluated as the second most specific and sensitive marker among complete blood count parameters after neutrophil. The positive correlation was found between NLR, CRP and WBC. Discussion and conclusion: CRP, WBC and neutrophil are the classic markers which are used in PID diagnosis. As the sensitivity and the specificity of NLR were similar to CRP and higher than WBC, NLR could be used as an important marker of PİD diagnosis.