Alkol ve eroin kullanım bozukluğu olan hastalarda kişilik örgütlenmesi ve nesne ilişkileri niteliğinin tedavi motivasyonu ile ilişkisi
Treatment motivation in alcohol and heroin use disorders is related to personality organization and object relations
- Tez No: 452419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜLEÇ, DR. İSHAK SAYĞILI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alkol ve madde kullanım bozukluğu, tedavi motivasyonu, kişilik örgütlenmesi, nesne ilişkileri niteliği, Alcohol and substance use disorder, motivation for treatment, personality organization, quality of object relations
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Giriş ve Amaç: Alkol madde kullanım bozuklukları (AMKB) hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde sık görülen ve bireyi, aileyi, arkadaş çevresini, iş ortamını, toplumu etkileyen bir ruhsal hatta halk sağlığı sorunudur. AMKB tedavisinde tedaviye uyum dolayısıyla tedavi motivasyonu en önemli sorunlardan biri olarak karşımızda durmaktadır. Ayrıca, AMKB olan hastalarda sık gösterilen kişilik bozukluğu eş tanısının varlığı sorunun önemli bir yönü olarak durmaktadır. Bu çalışmada, alkol ve eroin kullanım bozukluğu tanısı alan hastaların kişilik örgütlenmesi ve nesne ilişkileri niteliğinin, tedavi motivasyonu ile ilişkisini değerlendirmek çalışmamızın ana odağıdır. Yöntem: Bu araştırmaya; Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi'nde (AMATEM) yatarak tedavi gören, DSM-5 ölçütlerine alkol ve eroin kullanım bozukluğu tanısı alan, arındırma tedavisini tamamlamış 70 hasta alındı. Çalışmamıza alınan hastalara kliniğimiz tarafından oluşturulan Sosyodemografik Veri Formu, Bağımlılık Profili İndeksi (BAPİ), Tedavi İçin Motivasyon Ölçeği (TİM), Erenköy Kişilik Örgütlenmesi Tanısal Formu (ErKÖTF) ve Erenköy Nesne İlişkişeri Niteliğini Değerlendirme Ölçeği (ErNİNÖ) uygulandı. Bulgular: Alkol ve eroin kullanım bozukluğu olan hastaların, %97.1'i borderline kişilik örgütlenmesi spektrumunda yer aldı ve ErNİNÖ'ye göre %84.3'ünün nesne ilişkileri düşük bulundu. Çalışmamızda TİM alt ölçeği Tedaviye Hazır Olma puanları düşük olan hastaların; kimliklerinin daha dağınık olduğu, kimlik alt boyutunu oluşturan tüm maddelerinden daha düşük puanlar aldığı, olgun savunma düzeneklerinden 'küçültme' savunmasını istatistiksel olarak daha az kullandığı saptandı. TİM toplam puanı ve Yardım İsteği alt ölçek puanları düşük olan hastaların, ilkel savunma düzeneklerinden 'tümgüçlü kontrol' savunmasını istatistiksel olarak daha fazla kullandığı görüldü. Yatarak tedavi süresini tamamlayan hastalar ile tedavi süresini tamamlamayanlar karşılaştırıldığında tedavisini tamamlamayanların daha önce hastane yatış sayısının ve kendi kendine bırakma girişimi sayısının istatistiksel olarak daha fazla olduğu gösterildi. Gruplar arasında kişilik örgütlenmesi, nesne ilişkileri niteliği ve tedavi motivasyonu açısından anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı. Tartışma ve Sonuç: Tedavi motivasyonu düşük olan AMKB tanılı hastaların kimliklerinin daha dağınık, 'tümgüçlü kontrol' ilkel savunma düzeneğini daha fazla kullandıkları gösterilmiştir. Tedavi süresini tamamlayanlar ile tamamlayamayan hastaların tedavi motivasyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmaması; tedavi süresini tamamlamada motivasyonun yanı sıra kişilik özelliklerinin ve nesne ilişkileri düzeyinin etkili olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Alcohol substance use disorders (ASUD) are a common mental or even public health problem that affects individuals, families, friends, business environment and society, which are common in both developed and developing countries. Because of compliance with treatment in ASUD treatment, treatment motivation is one of the most important problems. In addition, personality disorder comorbidity, which is frequently seen in patients with ASUD, is an important aspect of the problem. In this study, the main focus of our study is to evaluate the association of personality organization and quality of object relations of patients who are diagnosed alcohol and heroin use disorder with treatment motivation. Method: The study was conducted to 70 patients who were treated about alcohol and heroin use disorder (diagnosed with DSM-5 criteria) in Alcohol Substance Abuse Research and Treatment Center (AMATEM) clinic of Istanbul Erenkoy Mental and Neurological Disorders Training and Research Hospital. Patients were interviewed after detoxification therapy. All these patients were assessed by using 'Sociodemographic Data Form', 'Addiction Profile Index (Bapi)', 'Motivation for Treatment Scale (MfT)', 'Erenköy Personality Organization Diagnostics Form (ErPODF)' and 'Erenköy Quality of Object Relations Scale‖ (ErQORS)'. Results: Patients with impaired alcohol and heroin use; almost all (97.1%) according to ErPODF are in the borderline personality organization spectrum, and the majority (84.3%) of object relations are found to be low according to ErQORS. In our study, the motivation for treatment subscale readiness treatment was lower for patients those for identity total scores and identity subscale scores lower; at the same time, it was found statistically significant that mature defense mechanisms use less 'devalatuion' defenses. It was statistically significant that low the treatment motivation total and desire for help scores were more likely to use the 'omnipotent control' defense from primitive defense mechanisms. Compared to patients who completed the inpatient treatment period and those who completed the treatment period, those who completed the treatment were shown to have a higher number of hospitalization and self-withdrawal attempts than before. Among these groups; personality organization, quality of object relations and motivation for treatment was determined that there was no significant difference. Discussion and Conclusion: Patients diagnosed with AMKB whose treatment motivation is low; have shown that their identities use more disorganized and using 'omnipotent control' primitive defense mechanisms. No statistically significant difference was found between treatment completion motivation and those who could not complete treatment; supports the motivation to complete the duration of treatment as well as the level of personality traits and quality of object relations.