Septik şok hastalarında sıvı yönetiminde kardiyak output, kardiyak indeks, strok volüm ve strok volüm indeksi hemodinamik monitörizasyonunun kullanımının tedaviye etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of cardiac output, cardiac index, stroke volume, and stroke volume index hemodynamic monitorization use of treatment efficiency in liquid management in septic shock diagnosis
- Tez No: 452418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Septik Şok, Sıvı Tedavisi, Santral Venöz Basınç, Kardiyak Output, Kardiyak İndeks, Stroke Volüm, Stroke Volüm İndeksi, Septic shock, Fluid therapy, Central venous pressure, Cardiac output, Cardiac index, Stroke volume, Stroke volume index
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: septik şok hastalarında sıvı yönetiminde kardiyak output, kardiyak indeks, strok volüm ve strok volüm indeksi hemodinamik monitörizasyonunun kullanımının tedaviye etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Materyal-Metod: çalışmamıza 40 septik şok hastası dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan hastalar iki gruba ayrıldı. Santral venöz basınç ile takip edilenler Grup I (n=20), Kardiyak output cihazı (EV1000) ile takip edilenler Grup II (n=20) olarak adlandırıldı. Hastaların demografik verileri kaydedildi. Her iki grup için günde 4 defa arter kan gazı (AKG) alınarak laktat değerleri, diürez durumları, diyaliz ihtiyacı olup olmadığı, inotrop alıp almadığı kayıt altına alındı. Grup I için santral venöz basınç (SVB), ortalama arter basıncı (OAB) değerleri, Grup II için ise kardiyak output (CO), kardiyak indeks (CI), strok volüm (SV), strok volüm indeksi, santral venöz basınç (SVB) ve ortalama arter basıncı değerleri saatlik olarak kaydedildi. Her iki hasta grubuna septik şok sıvı tedavisi protokolü uygulanıp hedef sıvı resüsitasyon değerlerine göre karşılaştırılmıştır. Bulgular: çalışmamızda demografik veriler arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Laktat değerleri karşılaştırılmış olup analmlı bir fark saptanamamıştır (p>0,05). Grup II için 3 gün boyunca kaydedilen kardiyak output (CO), kardiyak indeks, strok volüm ve strok volüm indeksi değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. İki grubun ortalama arter basınçları arasında 3. gün anlamlı bir fark bulunamazken 1. ve 2. Günlerde anlamlı bir fark bulundu (sırasıyla p=0,034 ve p= 0.026). Grup II de 1. ve 2. gün ortalama arter basınçları daha yüksek bulunmuştur. Grupların karşılaştırılan santral venöz basınç, inotrop destek ihtiyacı, diürez değerleri, diyaliz ihtiyaçları, APACHE II skorları arasında anlamlı bir fark saptanamamıştır. Sonuç: septik şok hastalarının sıvı tedavisi yönetiminde santral venöz basınç monitörizasyonu ile kardiyak output monitörizasyonu arasında anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Objectives: To determine the effectiveness of hemodynamic monitoring in cardiac output, cardiac index, stroke volume and stroke volume index in fluid management in septic shock patients. Material and Methods: 40 septic shock patients were included in the study. The patients who were taken to work were divided into two groups. Group I (n = 20) followed by central venous pressure, group II (n = 20) followed by cardiac output device (EV1000). Demographic data of the patients were recorded. Arterial blood gas (AKG) was taken 4 times a day for both groups and it was recorded that lactate values, diuresis status, dialysis requirement, inotropy were taken. Central venous pressure (SVB), mean arterial pressure (MAP) values for group I, cardiac output (CO), cardiac index (CI), stroke volume (SV), stroke volume index, central venous pressure (SVB) And mean arterial pressure values were recorded on an hourly basis. The septic shock fluid treatment protocol was applied to both groups of patients and compared with the target fluid resuscitation values. Results: No significant difference was found between demographic data in our study (p> 0.05). Lactate values were compared and no significant difference was detected (p> 0,05). There was no statistically significant difference in cardiac output (CO), cardiac index, stroke volume, and stroke volume index values recorded for Group II for 3 days. There was no significant difference between the mean arterial pressures of the two groups on day 3, but there was a significant difference on day 1 and 2 (p = 0.034 and p = 0.026, respectively). In Group II, mean arterial pressures were higher on day 1 and 2. There was no significant difference between the groups in terms of central venous pressure, inotropic support requirement, diuresis values, dialysis needs, APACHE II scores. Conclusion: We conclude that there is no significant difference between central venous pressure monitoring and cariac output monitoring in fluid therapy management of septic shock patients.