Sağlık çalışanlarının aşıyla korunulabilen hastalıkları ve aşılama ile ilgili farkındalıkları ve aşılama durumlarının belirlenmesi
Awareness of vaccination and vaccination status of health workers' protected diseases
  1. Tez No: 452422
  2. Yazar: EMİNE GÜNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA TOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, aşılanma, farkındalık, Health care worker, vaccination, awareness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; sağlık çalışanlarının aşıyla korunulabilen hastalıklar ile ilgili bilgi düzeylerini, farkındalıklarını, tetkik yaptırma ve aşılanma durumlarını belirlemektir. Metod: Bu çalışma Ocak 2016–Haziran 2016 tarihleri arasında İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 491 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Bu kişilere aşı ve bağışıklama ile ilgili soruları içeren anketler yüz yüze uygulanmıştır. Son olarak ise veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizi SPSS (Statistical Package for Social Sciences 18 version) programı ile yapıldı. Bulgular: Sağlık çalışanlarının büyük bir kısmında bağışıklama ve aşılar konusunda bilgilerin yüksek olduğu saptanmıştır. Fakat hepatit B ve tetanoz aşılarının büyük oranda yapıldığı diğer hastalıklara karşı aşılanma oranının ise düşük olduğu görülmüştür. Sonuç: Sağlık çalışanlarının; bağışıklama ve aşılar ile ilgili bilgi düzeyleri yüksek olmasına rağmen, rehberlerce önerilen tüm aşıları değil bazılarını yapmaya eğilimli oldukları görülmüştür. Bu nedenle sağlık çalışanlarına sürekli hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi aşılanma oranlarını yükseltebilecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is; The level of knowledge, awareness, examination and immunization status of the health workers regarding diseases that can be protected by vaccination. Methods: This study was carried out between January 2016 and June 2016 in İzmir Bozyaka Training and Research Hospital with 491 health workers. Surveys were conducted face-to-face with questions about vaccination and immunization. Finally, the data were analyzed statistically. Analysis of the data was made with SPSS (Statistical Package for Social Sciences 18 version) program. Results: Much of the health care workers have been found to have high knowledge of immunization and vaccinations. However, hepatitis B and tetanus vaccinations have been shown to have a lower rate of vaccination against other diseases in which they are largely made. For this reason, the regulation of on-the-job training programs for health workers will increase the vaccination rates. Conclusion: Health workers; Although the level of knowledge about immunization and vaccinations is high, it has been seen that they are not all vaccines recommended by the guidelines, but are prone to do some.