Lateral epikondiliti olan hastalarda kinezyolojik bantlama ve ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (ESWT ) klinik etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the clinical efficacy of treatment with kinesiotaping and extracorporeal shock wave therapy (ESWT) in patients with lateral epicondylitis
- Tez No: 452553
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA DEVECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lateral Epikondilit, ESWT, Kinezyolojik Bantlama, Lateral Epicondylitis, ESWT, Kinesiologic Taping
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, lateral epikondiliti olan hastalarda bantlama, ESWT ve kinezyolojik bantlama tedavi yöntemlerinin ağrı ve fonksiyonel kapasite üzerindeki etkinliğini incelemek ve bu tedavi yöntemlerinin tedavi etkinliğini karşılaştırmak amacı ile planlandı. Çalışmaya en az 4 haftadır dirsek ağrısı olan, anamnez ve fizik muayeneyle lateral epikondilit tanısı konulan, 18-55 yaş aralığında toplam 44 hasta (30 kadın ve 14 erkek) dahil edilmiştir. Hastalar Grup 1 (n=22) ve Grup 2 (n=22) olmak üzere randomize olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da el ekstensörlerini germe egzersizleri verildi. Her iki grubun da yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ) ve meslekleri birbirleriyle uyumlu bulunmuştur. Grup 1' deki hastalara haftada bir olmak üzere 4 seans 2000 atım ESWT protololü, Grup 2' deki hastalara 5'er gün aralıklarla 4 seans kas ve fasya tekniği ile kinezyolojik bantlama uygulandı. Hastalar tedavi öncesi, tedavi bitimi ve tedavi bitiminden 6 hafta sonra Vizüel Analog Sakala (VAS), Jamar El Dinamometresi, Roles ve Maudsley Skoru, QuickDASH Kol Omuz El Sorunları Anketi (Disabilite ve İsteğe Bağlı İş Modeli), Hasta Bazlı Lateral Epikondilit Değerlendirme Ölçeği ile değerlendirildi. VAS; istirahat, presyonla, Cosen ve Maudsley testleri sırasında ve Jamar El Dinamometresi ile kavrama sırasında kaydedildi. Sonuçlar incelendiğinde; hastaların cinsiyet, yaş, boy, kilo, VKİ ve semptom süreleri açısından iki grup arasında istatistiksel olarak önemli fark saptanmadı. Tedavi sonrasında Roles ve Maudsley skorunda kinezyolojik bantlama grubunda daha fazla düzelme tespit edilirken; VAS, QuickDASH, PRTEE skorlarında her iki grupta da anlamlı farklılık saptanmamıştır. Her iki tedavi yöntemi de lateral epikondilit tedavisinde etkili bulunmuştur. Kavrama gücü üzerine ESWT'nin belirgin etkisi yok iken kinezyolojik bantlama uygulanan hastalarda önemli fark gözlenmiştir. Kinezyoljoik bantlama ve ESWT tedavileri, etkinlikleri açısından karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the analgesic effects and functıonal capacity of kinesiologic taping with those of extracorporeal shock wave therapy and compare treatment efficacy of these methods in patients with lateral epicondylitis The study included 44 (30 women, 14men) lateral epicondylitis patients who have symptoms for 4 weeks or more. Patients were randomly assigned to two treatment groups (ESWT (n:22), and kinesiologic taping (n:22)). All of the groups matched by age, gender, body mass index and job. The ESWT group received 4 ESWT treatments at the elbow with a total 2000 pulses of 12 Hz at a 1.8 bar of air pressure once per week. Meanwhile kinesiologic taping group using muscle and fascia techniques recieved 4 treatmenst once every five days. Both groups were given stretching and strengthening exercises extensors of the hand. Pain was assessed using the visual analogue scale (VAS) during grip strength evaluation, palpation of the lateral epicondyle, Cosen test, and resisted middle fnger extension. Resting pain was also recorded. The patients also assessed using QuickDASH Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand Score, Patıent-Rated Tennıs Elbow Evaluatıon (PRTEE) and Roles and Maudsley (RM) Score. Grip strength of the affected extremity was also measured using Jamar hand dynamometer. The scores were recorded and compared within and between groups pre-treatment, immediately post-treatment, and 6 weeks later from the beginning of treatment. At the end of our study, there was no statistically significant diffirence between gender, age, height, weight, VKİ and duration of symptoms. After the treatment VAS score, QuicDASH, PRTEE and RM scores were significiantly different between all of our groups and both treatment method were successive at lateral epicondylitis treatment. When we compared ESWT and kinesiologic taping treatment effects we found no signficiant difference between them except RM scores (RM scores better in kinesiologic taping group). However, ESWT group demonstrated no statically significant improvement in hand grip, while kinesiologic taping group had showed significant improvement. Both the extracorporeal shock wave therapy and kinesiologic taping were safe and effective in the treatment of lateral epicondylitis. However, kinesiologic taping demonstrated better outcomes than extracorporeal shock wave therapy in improvement hand grip and RM scores.