Anormal uterin kanama nedeniyle ofis histeroskopi uygulanan hastalarda kullanılan distansiyon sıvı sıcaklığının ağrı üzerine etkisi
The effect of distension fluid temperature used on patients undergoing an office hysteroscopy due to abnormal uterine bleeding and visual analogue scale (VAS) scores for pain
  1. Tez No: 452556
  2. Yazar: SELİM GÜLÜCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: hysteroscopy, abnormal uterine bleeding, pain, distension fluid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı, anormal uterin kanama nedeniyle ofis histeroskopi (H/S) uygulanan hastalarda, kullanılan distansiyon sıvı sıcaklığının oluşturduğu ağrı şiddetinin Vizüel Analog Skala (VAS) skorları üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya Eylül 2015 - Ağustos 2016 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine perimenopozal dönemde başvuran anormal uterin kanama öyküsü (AUK) olan ve transvajinal ultrasonografide (TVUSG) uterin kavitede fokal lezyon saptanan 100 hasta dahil edildi. Hastalar, Grup I (sıcak sıvı; 37ºC, n=50) ve Grup II (soğuk sıvı; 25ºC, n=50) olmak üzere iki gruba randomize edildi. Çalışmada distansiyon sıvısı olarak %0.9 izotonik sıvı (salin) kullanıldı. Çapı 2,7 mm olan 30° açılı ofis histeroskop ile Grup I'e 37ºC de olan (vücut sıcaklığı) distansiyon sıvısı, Grup II'ye ise 25ºC de olan (oda sıcaklığı) distansiyon sıvısı kullanılarak vajinoskopik yaklaşım (no touch method) ile ofis H/S yapıldı. VAS değerlendirme; işlem öncesi (VAS-1), vajen girişi (VAS-2), servikal os geçişi (VAS-3), kavite içerisinde (VAS-4), işlem bitimi (VAS-5) ve işlem bitiminden 30 dakika sonra (VAS-6) olmak üzere toplamda 6 kez yapıldı. Her iki grup arasında tüm VAS skorları karşılaştırıldı. Ofis H/S işlemi 99 hastada başarı ile tamamlandı. Ağrı nedeniyle bir hasta işleme uyum gösteremedi ve işlem bitirilemeden sonlandırıldı (Grup-II'den bir hasta). Her iki grup arasında yaş, gravida, parite, doğum şekli, vücut kitle indeksi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). VAS-1, VAS-2 ve VAS-6 skorları her iki grupta benzer bulundu (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of distension fluid temperature used on patients undergoing an office hysteroscopy due to abnormal uterine bleeding and visual analogue scale (VAS) scores for pain. A total of 100 patients with abnormal uterine haemorrhage and an intrauterine focal lesion on ultrasound during the perimenopausal period at Gaziosmanpaşa University Medicine Faculty Research and Practice Hospital Obstetrics and Gynaecology Department between September 2015 and August 2016 were included in this study. Patients were randomised into group I (hot liquid; 37°C, n = 50) and group II (cold liquid; 25°C, n = 50). A 0.9% isotonic saline was used as the distension fluid. An office hysteroscopy was performed with a 30° angle office hysteroscope (diameter, 2.7 mm) using a vaginoscopic approach (no touch method) and distension fluid at the two temperatures. The VAS was assessed preoperatively (VAS-1), at vaginal entry (VAS-2), at the cervical os transition (VAS-3), in the uterine cavity (VAS-4), at the end of the procedure (VAS-5) and 30 min after the end of the procedure (VAS-6). All VAS scores were compared between the groups. The office hysteroscopy process was completed successfully in 99 patients. One patient terminated the procedure because of pain. No differences were observed in terms of age, gravidity, parity, type of birth or body mass index between the two groups (p > 0.05). VAS-1, VAS-2 and VAS-6 scores were similar between the groups (p > 0.05). VAS-3, VAS-4 and VAS- 5 scores in group I were significantly lower than those in group II (p < 0.05). These results indicate that applying 37°C distension fluid during an office hysteroscopy decreased the VAS scores compared to applying a colder (25ºC, room temperature) fluid.