Uterin atoniye bağlı postpartum kanama sebebiyle B-Lynch ve Hayman kompresyon sütürü uygulanmış hastaların fertilite sonuçlarının retrospektif karşılaştırılması
A retrospective comparison of fertility outcomes in patients treated with B-Lynch and Hayman compression sutures for postpartum hemorrhage due to uterine atony
  1. Tez No: 979963
  2. Yazar: AYŞEGÜL SEVİLMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum hemoraji, uterin atoni, B-Lynch sütürü, Hayman sütürü, fertilite, Postpartum hemorrhage, uterine atony, B-Lynch suture, Hayman suture, fertility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, uterin atoniye bağlı postpartum hemoraji nedeniyle BLynch ve Hayman kompresyon sütürleri uygulanan hastalarda fertilite sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Postpartum hemoraji yönetiminde kompresyon sütürleri uterusun korunmasına olanak sağlasa da, uzun dönem fertiliteye etkileri sınırlı sayıda çalışma ile değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, 14 Ağustos 2020 ile 9 Eylül 2024 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde uterin atoniye bağlı postpartum hemoraji nedeniyle B-Lynch veya Hayman kompresyon sütürü uygulanan 208 hastanın dosyaları incelenerek gerçekleştirildi. Hastalardan 76'sına (%36,5) ulaşılamadığından, 132 hasta çalışmaya dâhil edildi. Olgular uygulanan sütür tekniğine göre iki gruba ayrıldı (Hayman n=81, B-Lynch n=51). Hastaların demografik, obstetrik ve fertiliteye ilişkin verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, kronik hastalık varlığı, vücut kitle indeksi, sigara kullanımı, gravida, parite, abortus, geçirilmiş sezaryen (C/S) ve normal spontan doğum (NSD) öyküleri açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sezaryen sırasında bilateral uterin arter veya hipogastrik arter ligasyonu uygulanma oranları iki grup arasında benzerdi (p=0,736 ve p=1,000). Takip sürecinde ofis histeroskopi gereksinimi açısından da fark izlenmedi (p=0,225); hiçbir hastada Asherman sendromu saptanmadı. Uterin kompresyon sütürü (UKS) sonrası fertiliteye ilişkin analizlerde, gebelik istemi, abortus oranı ve gebelik elde etme oranları arasında istatistiksel fark bulunmadı (p>0,05). UKS sonrası gebelik planlamayan olguların oranı Hayman grubunda %67,9, B-Lynch grubunda %72,5 idi (p=0,572). Gebelik elde eden hasta oranları sırasıyla %22,2 ve %21,6 olarak saptandı (p=0,930). Menstürasyon düzeninde değişiklik oranı açısından iki grup arasında anlamlı fark bulundu (p=0,042). Hayman grubunda %25,0, B-Lynch grubunda ise %42,0 oranında menstürasyon düzeninde x değişiklik gözlendi. Değişiklik yaşayan olguların büyük kısmında hipomenore (%73,2) saptandı. Bu durum, kompresyon sütürlerinin endometrial kanlanma üzerinde sınırlı fakat klinik olarak önemli etkiler yaratabileceğini düşündürmektedir. Gebelik isteyen olgular alt analizinde, Hayman grubunda %65,4, B-Lynch grubunda %57,1 oranında yeniden gebelik elde edildi (p=0,608). Menstürasyon düzeninin korunma oranı Hayman grubunda %69,2, B-Lynch grubunda %53,8 olarak izlendi (p=0,482). Her iki grupta da uterin rüptür, ciddi obstetrik komplikasyon veya pelvik ağrı izlenmedi. Sonuç: Uterin atoniye bağlı postpartum hemorajide uygulanan her iki kompresyon sütürü tekniği de kanama kontrolünde etkili ve güvenlidir. Bununla birlikte, Hayman sütürünün menstürasyon düzeni üzerindeki olumsuz etkilerinin daha az olması ve benzer gebelik oranlarıyla fertiliteyi daha iyi koruyabileceği düşünülmektedir. Bulguların doğrulanması için daha geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare fertility outcomes in patients who underwent B-Lynch or Hayman uterine compression sutures (UCS) for postpartum hemorrhage (PPH) secondary to uterine atony. Although compression sutures are effective in preserving the uterus, their long-term impact on fertility remains inadequately explored. Materials and Methods: This retrospective study included patients who underwent B-Lynch or Hayman UCS for uterine atony-related PPH between August 14, 2020, and September 9, 2024, at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. Among 208 patients identified, 76 (36.5%) could not be reached, and 132 patients were included (Hayman n=81, B-Lynch n=51). Demographic, obstetric, and fertility-related variables were analyzed and compared between groups. Results: No significant differences were found between the groups regarding age, body mass index, chronic disease, smoking, gravida, parity, abortion history, previous cesarean section (C/S), or normal spontaneous delivery (NSD) (p>0.05). However, a history of uterine curettage (RC) was significantly higher in the Hayman group (14.8% vs 3.9%; p=0.048). The rates of bilateral uterine or hypogastric artery ligation performed during C/S were similar between groups (p=0.736 and p=1.000). Office hysteroscopy was performed in 12.3% of the Hayman group and 5.9% of the B-Lynch group, with no cases of Asherman's syndrome detected (p=0.225). Regarding fertility outcomes after UCS, no significant differences were observed between the groups in terms of desire for pregnancy, post-UCS abortion, or subsequent pregnancy rates (p>0.05). The proportion of patients achieving pregnancy was 22.2% in the Hayman group and 21.6% in the B-Lynch group (p=0.930). A statistically significant difference was found in menstrual pattern changes (p=0.042). Menstrual irregularities were observed in 25.0% of Hayman cases and 42.0% of B-Lynch cases, predominantly presenting as hypomenorrhea (73.2%). This finding suggests that compression sutures xii may exert limited but clinically relevant effects on endometrial perfusion. Among patients desiring future pregnancies, conception occurred in 65.4% of the Hayman group and 57.1% of the B-Lynch group (p=0.608). Menstrual cycle regularity was maintained in 69.2% and 53.8% of patients, respectively (p=0.482). No uterine rupture, chronic pelvic pain, or severe obstetric complications were observed during follow-up. Conclusion: Both B-Lynch and Hayman uterine compression sutures are safe and effective for managing postpartum hemorrhage due to uterine atony. However, the Hayman technique may have fewer effects on menstrual regularity and may be more favorable in preserving fertility potential. Further large-scale prospective studies are warranted to validate these findings.