Akromegali tanılı hastalarda yumuşak doku değişikliklerinin sonoelastografi ile değerlendirilmesi
Akromegali tanili hastalarda yumuşak doku değişikliklerinin sonoelastografi ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 452559
  2. Yazar: EMRAH SOLMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRAH ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: acromegaly, diabetes mellitus, shear wave elastography, achilles tendon, median nerve
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmamızda B-mod USG ve Shear wave elastografi ile akromegali hastalarındaki yumuşak doku değişikliklerini saptamayı amaçladık. Çalışmamız Şubat 2016 ve Mayıs 2016 tarihleri arasında Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleşmiştir. Çalışmaya 30-70 yaş aralığında, 38 akromegali(24 kadın,14 erkek; ortalama yaş: 50,63±9,7) , 34 DM(22 kadın,12 erkek; ortalama yaş:53,24±9,9) ve 26 sağlıklı gönüllüden(12 kadın,14 erkek; ortalama yaş: 49,27±9 )oluşan toplam 98 kişi dahil edilmiştir. Tüm olguların mevcut radyolojik parametreleri ile birlikte demografik bilgileri de alınmıştır(BMI, operasyon öyküsü, sigara kullanımı gibi). Aydınlatılmış onam formu alınan tüm bireylerde, Simens ACS3000 Virtual Touch Tissue İmaging Quantification(VTIQ) USG cihazı(Simens Medical Solutions, Mountain Wiev, CA,USA) ile 9 MHz lineer transduser kullanılarak bilateral olarak median sinir, aşil tendonu ve gastroknemius kasları incelenmiştir. Tüm olgularda; bilateral olarak median sinir, aşil tendonu ve gastroknemius kasında US ile anteroposterior(AP) çapları ölçülmüştür. Ayrıca değerlendirilen dokuların elastisitesini incelemek için VTIQ metodu kullanılarak nicel sonuçlar kaydedilmiştir. Mevcut değerler istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır Çalışmamızın sonucuna göre akromegali hasta grubunda median sinir ve aşil tendon AP çapında, DM hasta grubu ve sağlıklı gönüllülerle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark gösteren artış mevcuttur. Gastroknemius kası AP çapında akromegali hasta grubunda diğer gruplar ile kıyaslandığında artış izlenmekle birlikte, istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
38 acromegaly patients (24 female, 14 male; average age 50,63±9,7), 34 diabetes mellitus patients (22 female, 12 male; average age:53,24±9,9), and 26 healthy people (12 male, 14 male; average age: 49,27±9) were included in the study. The radiological parameters and the demographic data such as body mass index, operation history, smoke history of the patients were noted. In the people who gave informed consent, bilateral anteroposterior diameters of the median nerve, achilles tendon and gastrocnemius muscle were measured using Simens ACS3000 Virtual Touch Tissue Imaging Quantification (VTIQ) USG machine (Simens Medical Solutions, Mountain Wiev, CA, USA) and 9 MHz lineer transduser. The elasticity of these tissues was noted using VTIQ method. According to the results, the AP diameters of the median nerve and achilles tendon in acromegaly patients were significantly higher than those in the DM patients and healthy people. Although the AP diameters of the gastrocnemius muscle in acromegaly patients were higher than those in the DM patients and healthy people, there was no significant correlation. The SWV results of the median nerve and gastrocnemius muscles in acromegaly patients were significantly higher than those in the DM patients and healthy people. The SWV results of the achilles tendon in acromegaly patients were significantly higher than those in healthy people. Although the SWV results of the achilles tendon in acromegaly patients were higher than those in DM patients, there was no significant correlation. With the sonoelastography, soft tissue pathologies such as tendon, nerve, muscle pathologies can be evaluated in the early period of the pathology and it is an easy, safe, and cheap examination method without radiation exposure. In the acromegaly patients, in which muscle pathologies were often determined, detailed evaluation using elastography in the early period can prevent permanent function limitation and disability.