Sıçanlarda LPS ile oluşturulmuş sepsis modelinde astaksantinin karaciğer dokusunda antienflamatuar etkilerinin araştırılması
Investigation of anti-inflammatory effects of astaxanthin in rat liver tissue in LPS induced sepsis
- Tez No: 452575
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YELKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: astaksantin, sepsis, deksametazon, antienflamatuar, karaciğer, astaxanthin, sepsis, dexomethasone, antienflamatory, liver
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Çobaner, N. Sıçanlarda LPS ile oluşturulmuş sepsis modelinde astaksantinin karaciğer dokusunda antienflamatuar etkilerinin araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2017. Çalışmamızda astaksantinin (AST) sepsiste antienflamatuar etkinliğinin araştırılmasını ve antienflamatuar etkinliği kanıtlanmış olan deksametazon (DEKS) ile karşılaştırılmasını amaçladık. Çalışmamız, etik kurul onayı sonrasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi TICAM laboratuarında toplam 40 sıçan 5 gruba ayrılarak yapılmıştır. Birinci gruba sadece dimetilsülfoksit (DMSO), ikinci gruba lipopolisakkarit (LPS), üçüncü gruba AST, dördüncü gruba eş zamanlı olarak LPS ve AST, beşinci gruba eş zamanlı olarak LPS ve DEKS verilmiştir. Yirmi dördüncü saatte anestezi altında laparotomi sonrası karaciğer dokusu ve kan örnekleri alınmıştır. İstatistiksel değerlendirme için GrapPad Prism6 programı kullanıldı. DMSO grubuna göre AST ve DEKS+LPS gruplarında plazma TNF-alfa düzeyleri anlamlı düşük bulunmuştur. DEKS+LPS grubundaki TNF-alfa düzeyleri AST+LPS grubundaki değerlere göre anlamlı olarak daha fazla düşmüştür. Dokudaki TNF-alfa düzeylerinde LPS grubunda DMSO grubuna göre anlamlı yükseklik bulunmuştur, AST+LPS ve DEKS+LPS gruplarında ise LPS grubuna göre anlamlı olarak düşüklük bulunmuştur; ancak DEKS+LPS grubu ve AST+LPS grubu arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Doku Nükleer Faktör-kappa B düzeyleri AST+LPS ve DEX+LPS gruplarında anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Ancak iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Karaciğer dokusundaki apoptotik hücre yüzdesi AST+LPS ve DEKS+LPS gruplarında LPS grubuna göre belirgin düşük bulunmuştur. Plazmada ve karaciğer dokusunda bakılan sitokin düzeylerinde AST grubunda olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Aynı zamanda deksametazon uygulaması ile karşılaştırıldığında farklılıklar olmakla birlikte benzer ölçüm değerleri de elde ettik. Apopitoz görülen hücre oranları değerlendirildiğinde anlamlı olarak AST'in etkin olduğu sonucuna ulaştık. Sepsis patogenezinin kompleks bir süreç olması nedeniyle iyi tasarlanmış daha fazla sayıda çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Çobaner, N. Investigation of anti-inflammatory effects of astaxanthin in rat liver tissue in LPS induced sepsis. Eskişehir Osmangazi University Medical School, Department of Anesthesiology, Medical specialization thesis, Eskişehir, 2017. We aimed to investigate antiinflamatory effect of astaxanthin (AST) in sepsis and compare with dexamethasone (DEX) which antiinflamatory efficiency was proved. After local ethics commitee permitted the study was carried out at TICAM labarotory dividing 40 rats in five groups. In first group only dimetil sulphoksit (DMSO) was injected, in second group lipopolysakkarid (LPS) was injected, in third group AST was injected, in fourth group LPS and AST were injected, in fifth group LPS and DEKS were injected simultaneous to rats. At twenty forth hour, liver tissue samples were taken under anesthesia by laparotomy and blood samples were taken. GrapPad Prism6 programme was used for statistical analysis. In AST and DEKS+LPS groups plasma TNF-alfa levels were found significantly low comparing with DMSO group. TNF-alfa levels of DEKS+LPS group decreased more comparing with the AST+LPS group. Tissue TNF-alfa levels were found significantly high in LPS group comparing with the DMSO group, in AST+LPS and DEKS+LPS groups tissue TNF-alfa levels were found significanty low comparing with the LPS group but no significant difference was found between DEKS+LPS and AST+LPS groups. Tissue nuclear factor-kappa B levels were found significantly low in AST+LPS and DEX+LPS groups. But no significant difference found between two groups. Apoptotic cell percent of liver tissue was found significantly low in AST+LPS and DEKS+LPS groups comparing with the LPS group. Positive results of plasma and liver tissue cytocin levels were obtained in AST group. By the way, comparing with the DEX group there were some differences but we found similar resultsWhen the percent of cells which apopitosis seen was assesed; we found out that AST was significantly effective. Because of the complicated sepsis pathogenesis process, well designed more studies have to be done.