Bölgesel gelişme politika ve uygulamaları: Türkiye örneği
Regional development policies and practices: The case of Turkey
  1. Tez No: 452613
  2. Yazar: UFUK AKGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYFİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Dengesizlik, Bölgesel Gelişme, Bölgesel Gelişme Politikaları, Regional Inequality, Regional Development, Regional Development Policies
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bölgesel dengesizlik olgusu, birçok ülkede görülebilen ve sadece iktisadi bir etkiye neden olmayan, etkisi çeşitli alanlara da yansıyabilen kronik bir sorundur. Ortaya çıkış nedenleri ve yoğunluğu ülkeden ülkeye farklılık gösterse de, ülkelerin bölgesel dengesizliklerle mücadele etmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu sorunla mücadele sürecinde ülkeler, kendilerine has bir takım politika ve uygulamalar geliştirerek bu sorunu bertaraf etme uğraşı içine girmişlerdir. Bölgesel dengesizliğin yoğun olarak yaşandığı ülkelerden biri de Türkiye?dir. Çalışma kapsamında, Türkiye?deki bölgesel dengesizlik olgusu, Düzey 2 bölgeleri bazında ele alınmış ve bu bölgelere ait çeşitli istatistiki göstergeler yardımı ile çok boyutlu olarak incelenmiştir. Bunun sonucunda, ülkenin batısı ile doğusu arasında gelişme düzeyi bakımından önemli farklılıkların bulunduğu anlaşılmıştır. Ülke mazisine bakıldığında, Türkiye?deki bölgesel dengesizlik sorunu ile mücadele edildiği ve farklı nitelikte birçok politika uygulandığı görülmektedir. Ancak uygulanan politika ve unsurlarının yeterince başarılı ve etkin olamadığı anlaşılmıştır. Günümüzde halen bölgesel dengesizliğin yoğun olarak yaşanmasında, geçmiş dönemlerde uygulanan politikaların etkinsizliğinin önemli bir faktör olduğu düşünülmüştür. Bu çalışmanın amacı, Türkiye?de bölgesel dengesizliğin giderilebilmesine yönelik olarak benimsenen bölgesel gelişme politika ve uygulamaların etkinliğini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Regional inequality is not only an economic problem but also a problem such that would have a impact on other aspects of life. Moreover it is a common problem among variety of countries. While it has diverse variety of reasons and densities, it is reached a consensus that it should be fixed. In the course of easing this economic situation, countries developed some specific politics and applications. One of the countries that have such inequality problems is Turkey. In this study the regional inequality issue is handled in statistical regions at level 2 group concept and it is investigated with several statistical indicators which is associated with these regions. Consequently, it is understood that there are several differences between western and eastern part of the country in regard of economic development. In retrospect, we can see that several different policies were applied to manage and solve the problem. However, it is understood that these policies were not succesfull and effective to resolve the problem. The reason for we are still in effect of this regional inequality is partly due to the inappropriate attempts that taken toward the problem. The aim of this study is to analyze, in a critical approach, the steps were taken to solve this problem.