Doğal ve yetiştiricilik koşullarında iki farklı koydaki Cystoseıra Barbata (Good. Et Wood. Ag. 1821)'nın besin kompozisyonlarının karşılaştırılması
Comparison of nutrient composition of Cystoseira Barbata (Good. Et Wood. Ag. 1821) in two different bays in natural and cultivation conditions
- Tez No: 452678
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR YÜCEL KESİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Cystoseira barbata, besin kompozisyonu, Vona Koyu, Yason Burnu, Cystoseira barbata, nutrient composition, Vona Bay, Cape Jason
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Yason Burnu'nda (Ordu, Çaytepe) doğal olarak yayılış gösteren Cystoseira barbata (Good. et Wood. Ag., 1821) ve Vona Koyu'da (Perşembe, Ordu) halatlara ekilen C. barbata'nın besin kompozisyonları [toplam su, nem, kül (inorganik madde), toplam protein ve fosfor miktarları] karşılaştırılmıştır. Yapılan analizler sonucunda her iki bölgeye ait C. barbata örneklerinin besin kompozisyonları arasında istatistiksel olarak bazı farklılıklar tespit edilmiştir.Yason Burnu ve Vona Koyu'ndaki C. barbata'nın toplam su, toplam protein ve fosfor miktarları arasında istatistiksel olarak önemli farklılık tespit edilirken (p0,05).Vona Koyu'nda bulunan balık çiftliklerinden su ortamına önemli miktarda azot ve fosfor girdisi olduğu için çalışmamızda Vona Koyu'na ait C.barbata'nın toplam protein ve fosfor miktarı Yason Burnu'ndaki C. barbata'ya göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study nutrient composition [total water, moisture, ash (inorganic substance), the total amounts of protein and phosphorus] of Cystoseira barbata (Good. et Wood. Ag., 1821) which is naturally spread in Cape Jason (Ordu, Çaytepe) and C. barbata which is planted on rope in Vona Bay were compared. As a result of the analyzes some statistically differences were found between samples of both C. barbata food compositions.The amounts of the total water content, total protein and phosporus were detected significant differences (p0.05) between Cape Jason and Vona Bay.In this study, the amount of total protein and phosporus of C.barbata were determined to be in Vona Bay?s higher than in Cape Jason?s because of important amount of nitrogen and phosphorus inputs from fish farms in Vona Bay.