Tavuk etlerinde Staphylococcus aureus prevalansı, biyofilm özellikleri ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi
Detection of Staphylococcus aureus prevalence, biofilm formation and antibiotic susceptibility in chicken meats
  1. Tez No: 452689
  2. Yazar: DİLEK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA İÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Direnci, Biyofilm Oluşumu, Stafilokok, PZR, Metisilin (Oksasilin), Antibiotic Resistance, Biofilm Formation, Staphylococcus, PZR, Meticilline (Oxacilline)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Kütahya ilinde tavuk etlerinin Staphylococcus aureus taşıyıcılığı, antibiyotik duyarlılıkları ve virülens bir faktör olan biyofilm oluşumu incelendi. Toplamda 45 adet (15 but, 15 kanat ve 15 tüm )tavuk örneği çalışıldı. Konvansiyonel yöntemlerle saptanan 36 adet şüpheli stafilokok suşu moleküler tanı amacı ile PZR işlemine tabii tutuldu. Şüpheli suşların 12 adedi (%26.7) S. aureus, 24 adedi (%53.3)Staphylococcus spp.(KNS) olarak identifiye edildi. İzole ve identifiye edilen 12 S. aureus suşunun 2?si (%16.7) Trimethoprim+sulfamethoxazole ve Enrofloksasine, 7?si (%58.3) Tetrasikline, 5?i (%41.7) Ampisiline, 3?ü (%25) Eritromisine, 4?ü (%33.3) Amoksasiline dirençli bulundu. Yirmi dört Staphylococcus spp. (KNS) suşunun da; 3?ü (%12.5) Ciprofloksasine, 5?i (%20.8) SXT?ye, 9?u (%37.5) tetrasikline, 7?si (%29.2) Enrofloksasine, 6?sı (%25) Ampisiline, 17?si (%70.8) Eritromisine, 2?si (%8.3) Amoksasiline, 16?sı (%66.7) Oksasiline dirençli bulundu. Otuz altı adet stafilokok örneğinin biyofilm özellikleri incelendiğinde, bunların 8?inde (%22.2) güçlü biyofilm, 5?inde (%13.9) orta derecede biyofilm, 5?inde (%13.9) zayıf biyofilm ve 18?inde (%50) negatif biyofilm üretimi belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the Staphylococcus aureus vector, antibiotic susceptibility and biofilm formation which is a virulence factor in chicken meat in Kütahya were studied. Totally, 15 hindquarters, 15 wings and 15 full chickens? sample were analyzed. 36 suspected Staphylococcus strains which were determined with conventional methods were applied PZR process for diagnosis. The 12 of the suspected strains were identified as S. aureus and 24 of them were identified as Staphylococcus spp. (KNS) from PZR. Of 12 Staphylococcus aureus strasins, 2 of them (16.7%) to sulfamethoxazole and to enrofloxacin,7 of them (58.3%) to tetracycline, 5 of them (41.7%) to ampicilline, 3 of them (25%) to erythromycin and 4 of them (33.3%) to amoxacilline were found to be resistant. To ciprofloxacin, gentamycin and meticilline (Oxaciline) were found to be resistant (0%). Of 24 Staphylococcus spp.(KNS) strains, 3 of them (12.5%) to ciprofloxacin, 5 of them (20.8%) to sulfamethoxazole, 9 of them (37.5%) to tetracycline, 7 of them (29.2%) to enrofloxacin, 6 of them (25%) to ampicilline, 17 of them (25%) to erythromycin, 2 of them (8.3%) to Amoxacilline and 16 of them (66.7%) to Oxacilline were found to be resistant. To gentamycine were found to be resistant (0%). When the biofilm features of 36 Staphylococcus samples were examined, it was determined that there were 18 (50%) negative biofilm, 5 (13.9%) weak biofilm, 5 (13.9%) middle biofilm and 8 (22.2%) strong biofilm production.