Bor atıkları üzerine boyarmadde adsorpsiyonunun incelenmesi
The investigation of adsorption of the colouring agents on the boron
  1. Tez No: 452722
  2. Yazar: YASEMİN ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, boraks konsantratör atığı, boyarmadde, metilen mavisi, Adsorption, boron industry waste, colouring agent, methylene blue
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde boyarmaddelerin giderimi büyük oranda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Ancak bu yöntemlerin maliyeti oldukça yüksektir ve ortaya çıkan büyük miktardaki konsantre çamurun bertarafı problemlere neden olmaktadır. Adsorpsiyon teknikleri, kirleticilerin giderimindeki verimlililiğinden dolayı son yıllarda ilgi görmektedir. Adsorpsiyon ekonomik açıdan makul bir yöntemdir. Killerin daha ucuz ve elde edilebilir oluşu, boyarmadde giderimindeki kullanımını ekonomik açıdan cazip kılmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, sulu çözeltide bulunan Metilen mavisi gibi boyarmaddeleri uzaklaştırabilmek için boraks konsantratör atığının adsorplayıcı olarak kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Çözeltiden adsorpsiyon deneyleri 250C de kesikli yöntemle yürütülmüştür. Adsorpsiyon sonrası dengedeki boyarmadde derişimleri, UV-görünür bölgede spektrofotometrik olarak absorbans değerleri ölçülerek kalibrasyon grafiklerinden hesaplanmıştır. Ayrıca, boraks konsantratör atığı yüzeyine Metilen mavisinin adsorpsiyonunu incelemek üzere; pH, sıcaklık, karıştırma hızı, boya konsantrasyonu, adsorbent miktarı ve temas süresi parametrelerinin etkisi incelenmiştir. Bu deneysel çalışma, Metilen mavisi ve benzer özelliklere sahip boyarmaddeleri çözeltiden uzaklaştırmak için boraks konsantratör atığı adsorplayıcı olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, colouring agents? elimination has achieved by phisical and chemical methods. But these methods are not cost effective. Disposal of large amount of concantrated mud sludge causes problems. Adsorption technics are popular because of effectiveness of elimination of contaminants in recent years. Adsorbtion is economic method. Clay are preferred in colouring agents elimination because of cheapness and availability. The purpose of this study, such as methylene blue dye in aqueous solution to remove borax concentrator waste as an adsorbent is to investigate. Adsorption experiments from the solution were performed at 250C by batch method. The equilibrium concentrations of colouring agents after adsorption were calculated from calibration graphics by measuring the spectrophotometric absorbance values in UV-visible area. Also, effect of parameters pH, temperature, contact time, adsorbents amount, stirring rate, dye concentration on the adsorption of Methylene blue on the surface of borax concentrator waste were investigated. This experimental study showed that borax concentrator waste can be used as an adsorbent Methylene blue and similar colouring agents from solutions.