Ortam ölçümlerinin risk analizinde önemi ve iki farklı metodoloji ile karşılaştırılması
The importance of indoor measurements of the risk analysis and comparison of two different methodologies
  1. Tez No: 452723
  2. Yazar: ELA SUBAŞI ERSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARAGÜZEL, DOÇ. DR. ÖNDER UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: 5x5 Matris Metodu, Çok Değişkenli Matris, Gürültü, İç Ortam, Kişi Sayısı, L Tipi Matris, Risk Analizi, Termal Konfor, X Tipi Matris, Yasal Zorunluluk, 5x5 Matrix Method, Internal Environment, L-Type Matrix, Legal Obligations, Multivariate Matrix, Noise, Number of People, Risk Analysis, Thermal Comfort, X Type Matrix
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İşyerlerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin, işçilere, işyerine ve çevresine verebileceği zararların ve bunlara karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar risk analizi olarak adlandırılır. Bir işyerindeki risk analizi skorunun belirlenmesi için birçok farklı metod mevcuttur. Bu tez çalışmasında 5x5 (L tipi) Matris ve Çok Değişkenli (X tipi) Matris yöntemleri ile sonucu belirlenen risk analizinin skorlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gürültü, aydınlatma, toz, termal konforu içeren iç ortam ölçümleri Greton A.Ş. İşletmesinde dokuz farklı lokosyanda yapılmıştır. İç ortam ölçümü sonuçları Çok Değişkenli Matris yöntemi ile değerlendirilirken ilgili lokasyonda çalışan kişi sayısı, geçmişte yaşanmış kaza sayısı ve ortamın yasal zorunluluklardikkate alınmıştır. Bu parametrelerin ölçüm sonuçlarının yasal sınırlar dışında olduğu zaman risk skorunu değiştirdiği gözlenmiştir. Çalışma sonucunda farklı risk analizi yöntemlerinin risk skorlarının birbiriyle uyuşmayabileceği görülmüştür. İşyerlerinin kendi özellikleri göz önüne alınarak her işyerine özel risk analiz yöntemi belirlenmesi gerektiği ve kalıp şablonların kullanımın yanlış olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In a working place, the internal and external dangers which can harm workers and environment are named as the risk of this working place. Risk analysis is the studies which is required at determine these harms and the actions to be taken. There are many different methods to determine the risk score for a working place. In this thesis study, we aimed to compare the risk scores computed by 5X5 (X type) matrix and The Multivariate (L type) matrix methods. Indoor measurements including noise, lightening and thermal comfort were made in nine different location of Greton Inc. In measurements evaluated by The Multivariate matrix method, number of workers, number of past accidents and status of working location in legal obligations were chosen as variables. We observed that if the measurements of variables don't provide the legal conditions, the risk score changes. In conclusion, the risk score of one working place with different methods may not be equal. We should chose specific risk analysis methods for each working place.