Akıllı binalarda kullanılan aydınlatma teknikleri ve Ostim binası örneğinin incelenmesi
Lighting techniques used in intelligent building and evaluation of Osti̇m building as a sample
- Tez No: 452726
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Bina, Aydınlatma, Doğal ve Yapay Aydınlatma, Intelligent Building, Lighting, Natural and Artificial Lighting
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Özellikle enerji krizlerinden sonra tüm sektörlerde olduğu gibi binalarda da enerji tüketiminin etkili bir şekilde kontrol edilmesinin önemi ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, kullanılan teknik ve teknolojik sistemlerin verimliliğin arttırılması, kontrolü ve merkezi bir enerji izleme sistemi kurulmasının önemi artmıştır. Akıllı bina teknolojilerinin birinci önceliği enerji (ısı ve ışık) tasarrufudur. Aydınlatma sisteminin tesis edileceği ortamın kullanım amacına göre uygun ışık kaynakları kullanılmalıdır. Bu çalışmanın amacı akıllı binalarda kullanılan aydınlatma tekniklerini incelemek ve bu teknikleri seçilen örnekler üzerinde iç mekan tasarımı açısından değerlendirmektir. Bu amaçla öncelikle örnek olarak seçilen akıllı binalarda kullanılan aydınlatma teknikleri araştırılmış ve bu tekniklerin genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Çerçeve çalışma için ise, Ankara ilinde bulunan Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi – OSTİM İdare Binası seçilmiştir. Yüksek Performanslı Akıllı Yeşil Bina hüviyetindeki OSTİM İdare Binasının Aydınlatma Çözümlenmesi yapılmıştır. Doğal aydınlatma için Doğrudan ve Dolaylı Güneş Aydınlatma sistemlerinin etkin kullanıldığı binada yapay aydınlatma için LED teknolojisine geçiş için araştırma çalışmaları devam etmektedir. Sonuç olarak; doğal aydınlatmanın, yapay aydınlatma gereksinimini azaltacak şekilde zenginleştirilmesi, algılayıcılar ve merkezi otomasyona dayalı olarak doğal-yapay aydınlatmanın optimize edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
As with all sectors, especially the energy crises since then, especially the energy consumption in buildings as well as the importance of effective control has emerged. Therefore, increasing productivity, technical and technological systems used in the control and the establishment of a central energy monitoring system have been getting important. The first priority of intelligent building technologies is energy (heating and lighting) savings. Lighting system according to the intended use of the environment light sources on which it should be used. The aim of this study is examined of lighting techniques used in intelligent buildings and their evaluation in point of view of the interior design on some examples. For this purpose, first, the lighting techniques used in selected intelligent buildings as examples researched and made an overall assessment of these techniques. As for the frame work,“Middle East Industry and Trade CentreOSTİM Administration Building”in Ankara province was chosen. The Lighting of OSTİM Administration Building which is in form of High-performance Intelligent Green Building can be resolved. Direct and indirect solar lighting systems are using very effectively in the building for natural lighting and to change to LED technology for artificial lighting in the building work is in progress. As a result; it is necessary to improve natural lighting to reduce the need for artificial lighting and the natural & artificial lightings should be optimised based on sensors and automation is used.