Kansei mühendisliği ve kansei mühendisliği kullanılarak bir web sayfasının yeniden tasarımı
Kansei engineering and the redesign of a web site through kansei engineering
- Tez No: 452725
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UMUT HULUSİ İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kansei Mühendisliği, Bilişsel Ergonomi, Kullanıcı Merkezli Tasarım, Kansei Engineering, Cognitive Ergonomics, User-centered Design
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kansei Mühendisliği, kullanıcılardan alınan duygusal geri bildirimlere göre yeni ürün tasarımını ve mevcut üründeki iyileştirmeleri amaçlayan bir üretim ve kalite iyileştirme yöntemidir. Kansei sözcüğü Japonca bir sözcük olup, yöntem ilk kez Japon Mühendis Nagamachi tarafından Japon işletmelerinde geliştirildiğinden, Kansei Mühendisliği olarak anılmaktadır. Kansei, Japoncada ilgi ve sevgiye olan duyarlılık anlamına gelmektedir. Ayrıca duygu, his, insani duygular ve psikolojik tepkiler, algı ve hassasiyet anlamlarını içermektedir. Kullanım alanı gittikçe artmakta olan Kansei Mühendisliği teknolojisi, otomotivden internet sayfalarına, tekstilden ev tasarımına kadar pek çok alanda kullanım alanı bulan ve uygulamaya geçirilebilen bir yaklaşımdır. Pek çok farklı türü olan Kansei Mühendisliği uygulamalarında, tek başlarına ya da melezleme yöntemiyle birden çok Kansei Mühendisliği tipinin bir arada kullanılmasıyla başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada, Kansei Mühendisliğinin kuramsal arka planı açıklanmış ve bu bilgiler ışığında Kansei Mühendisliği yönteminin Gestalt Görsel Algı Kuramı ile birlikte kullanımına karar verilmiştir. Özel bir işletmenin internet sitesi çalışmanın konusu olarak seçilmiş ve site Kansei Mühendisliği yöntemiyle analiz edilerek yeniden tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kansei engineering is a method for production and quality improvement which aims a new product design or an improvement at the current design in accordance with emotional feedback given by the customers. Since it was first developed by Japanese engineer Nagamachi at Japanese companies, the method was named after a Japanese word; Kansei. Kansei means sensibility to attention and to affection in Japanese. The word also carries the meanings of emotion, sensation, humane feelings and responses, perception and sensitiveness. Becoming increasingly widespread, Kansei engineering is an approach which allows usage and application of the method at many different fields from automotive and textile industries to home design and web design. Kansei engineering applications have many different types and successful results have been obtained through both solitary and hybrid methods. In this study, the theoretical background of Kansei Engineering has been explained and in the light of given information, it has been decided to apply Kansei method together with Gestalt Theory of Visual Perception. A private company?s web site has been chosen as the subject of study, and the web site has been analyzed through Kansei method and redesigned.