Farklı bor bileşiklerinin serviks kanseri hücre hatlarında sitotoksik ve genotoksik etkilerinin belirlenmesi
Determination of genotoxic and cytotoxic effects of different boron compounds in cervical carcinoma cell lines
- Tez No: 452770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Boron, Boron Compounds, Cervical Carcinoma, Cytotoxicity, Genotoxicity, MTT, Micronucleus, Chromosomal Aberrations
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Son yıllarda yapılan epidemiyolojik ve laboratuar çalışmaları borun anti-karsinojenik olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada farklı bor bileşiklerinin serviks kanseri hücre hatlarındaki sitotoksik ve genotoksik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Serviks Kanseri hücre hatları olan HTB-32 ve CCL-62 kanser hücre hatları kullanılmıştır. Bu hücre hatlarına farklı bor bileşikleri olan Borik Asit (BA), Boraks Pentahidrat(BP) ve Disodyum Pantaborat Dekahidrat (DPD) 250 µM, 500 µM, 1000 µM dozlarıda uygulanmıştır. Sitotoksisitenin tespiti için 1. 3. 5. ve 7. günlerde MTT analizi yapılmıştır. Genotoksisitenin tespiti için ise mikronukleus ve kromozom aberasyonları testi kullanılmıştır.MTT analizi verilerine göre farklı bor bileşikleri doz ve maruziyet süresine bağlı olarak hem HTB-32 hem de CCL-62 hücre hattının proliferasyonunu baskılamışlardır. Mikronukleus analizi verilerine göre bor bileşikleri uygulanan gruplar ile kontrol grubu arasında mikronukleus sayısı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Aynı şekilde kromozom aberasyonları analizi verilerine göre de bor bileşikleri uygulanan gruplar ile kontrol grubu arasında kromozom aberasyonları sayısında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05)Sonuç olarak BA, BP ve DPD'nin doz ve maruziyet süresine bağlı olarak serviks kanseri hücrelerinin proliferasyonunu baskıladığı, diğer yandan bu hücre hatlarında var olan sitogenetik bozulma üzerine herhangi bir arttırıcı ya da azaltıcı etki göstermediği saptanamamıştır.Anahtar Kelimeler : Bor, Bor Bileşikleri, Serviks Kanseri, Sitotoksisite, Genotoksisite, MTT, Mikronukleus, Kromozom Aberasyonları
Özet (Çeviri)
In recent years, epidemiological and laboratory studies show that boron may have anti-carcinogenic properties. In this study, cytotoxic and genotoxic effects of boron compounds were investigated in cervical cancer cell lines. For this purpose, the cervical cancer cell lines HTB-32 and CCL-62 were used. These cell lines were treated with 250 µM, 500 µM, 1000 µM of different boron compounds; Boric Acid (BA), Borax Pentahydrate (BP), and Disodium Pantaborat Decahydrate (DPD). Detection for cytotoxicity was performed using MTT analysis on days 1, 3, 5, and 7. For the detection of genotoxicity micronucleus and chromosome aberrations assays were used.According to the data from MTT analysis different boron compounds inhibited cell proliferation both HTB-32 and CCL-62 cell lines in a time and dose dependent manner. According to the micronucleus analysis no statistically significant difference was found between boron treatment groups and the control group for the number of micronuclei (p>0.05). In the same way, no statistically significant difference was found between boron treatment groups and the control group for the number of chromosomal aberrations (p>0.05) according to the analysis of chromosomal aberrations.In conclusion, we established that BA, BP, and DPD inhibited proliferation of cervical carcinoma cells in a time and dose dependent manner. However, no evidence was observed suggesting these compounds cause an increase or decrease in the level of existing cytogenetic defects in these cell lines.