Çeşitli bitkisel yağlar ve balın farklı topikal formülasyonlarının hazırlanması ve yaşlanma-karşıtı etkinliğinin değerlendirilmesi
Preparing various topical formulations of plant oils and honey and evaluation of their anti-aging effects
  1. Tez No: 452771
  2. Yazar: EBRU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmetoloji, yaşlanma-karşıtı etki, bitkisel yağlar, bal, cildin nemlendirilmesi, Cosmetology, anti-aging effect, plant oils, honey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Kozmesötik sektörüne, her geçen gün, yeni etkin ve yardımcı maddeler girmektedir. Bu madde ve uygulama sistemlerinin, etkili olmasının yanı sıra, yan etkilerinin olmaması da çok önemlidir. Bu yüzden doğal maddelere olan ilgi giderek artmaktadır. Böylece sentetik türevli maddelerin yol açmış olduğu pek çok yan etkinin önleneceği düşünül-mektedir.Bu çalışmada, yukarıdaki bilgilere dayanılarak, geniş bir floraya sahip olan ülkemizde üretilen nar çekirdeği, üzüm çekirdeği ve susam yağlarının her birinden %5 konsantras-yonda ve uygun spesifikasyonlara sahip baldan %4 konsantrasyonda kullanılarak for-müle edilen kozmetik etkili farklı formülasyonlar geliştirilmiştir.Y/S tipi hazırlanan krem formülasyonlarında kararlılık testleri yürütülmüştür. Oda sı-caklığında ve 40±2oC'de test kabininde bekletilen formülasyonlar üzerinde, belirli ara-lıklarla organoleptik kontroller, viskozite ve pH ölçümleri, mikrobiyolojik limit testleri yapılmıştır. Kararlı ve uygun bulunan formülasyonu, yaşları 25-65 arası olan 12 bayan sağlıklı gönüllü denek, 8 hafta boyunca günde 2 kez önkol bölgesine uygulamıştır. Kar-şılaştırma için diğer önkol bölgesi boş bırakılmıştır. Gönüllülerden, 0.günde, 4.haftada ve 8.haftada, girişimsel olmayan aletlerle deri nemi, sebumu, cilt pH'ı, pürüzlülük, gözenek sayısı ve elastikiyet gibi çeşitli parametreler ölçülmüştür. Sonuçlar istatistiksel olarak (Tek yönlü ANOVA testi) ve gönüllülere anket testi yapılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, oklüzif etkili nar çekirdeği, üzüm çekirdeği ve susam yağları ile humektan etkili balın kombinasyonuyla hazırlanan ürünün, yapılan değerlendirmeye göre, cilt nemini, elastikiyetini, sebumunu ve yumuşaklık hissini arttırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca ürünün cilt pH'ını değiştirmediği gibi ciltteki kırışıklıkları, pürüzlülüğü ve gözenek sayısını da azalttığı saptanmıştır. Böylelikle, ürünün 4 ve 8 haftalık kullanımının cildi yaşlanma belirtilerine karşı koruması açısından, ürün uygulanmayan bölgeye kıyasla anlamlı ölçüde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Every day, new active ingredients and excipients are included in the cosmeceutic sector. As well as, these ingredients and application systems must be effective, it is very important not to have adverse effects too. For this reason, attention to the natural ingredients is increasingly devoloping. Thus, toxicity problems which are caused by synthetic derived ingredients are thought to be prevented.In this project, based on the informations above, 5% concentrations of pomegranate seed oil, grape seed oil and sesame oil, produced in our country which has a large flora, was developed to be combined with %4 concentration of honey to formulate effective various cosmetic formulations.Stability tests were performed on O/W type cream formulations. Periodically, organoleptic controls, viscosity and pH evaluations and microbiological limit tests were performed on formulations kept at room temperature and 40±2oC test cabinet. Stabile and proper formulation was applied on 12 healty women volunteers? forearm area who are 25-65 years old for 8 weeks twice a day. For comparison, other forearm area was used as blank. Parameteres such as skin moisture, sebum, skin pH, roughness, pore number and elasticity were measured by noninvasive techniques on volunteers in 0th Day, 4th and 8th weeks. The results were evaluated statistically (One way ANOVA) and a questionnaire was fiiled with by the volunteers.In conclusion, the product was prepared as pomegranate seed, grape seed and sesame oils which are effective as occlusive, were combined with honey which is effective as a humectant, was found to increase skin moisture, elasticity, sebum and softness feeling. Also, it was determined that as the product did not change skin pH, decreased skin wrinkles, roughness and pore number. Thereby, as a result of application of the product for 4 and 8 weeks, it can be concluded that there was a statistically significant difference between the product applied area of skin and blank rewealing the importance of antiaging effects of the product.