Aşil tendon kopmalarında köprüleme metodunun değerlendirilmesi
Evaluation of the bridging method in achilles tendon rupture
  1. Tez No: 452779
  2. Yazar: HAKAN SARMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT SEFA MÜEZZİNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Aşil tendonu, kopma, cerrahi teknik, köprüleme, Achilles tendon, rupture, surgical technique, bridging
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Aşil tendon kopması tedavisinde yara bölgesini açmadan yaptığımız köprüleme tekniği ile açık cerrahi tedavi yönteminin sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık.Metod: Açık Krackow sütür tekniği ve kapalı köprüleme metodu uygulanmış aşil tendon kopması olan toplam 40 hastada cerrahi sonuçlarını; fonksiyonel ölçümler, izokinetik test değerleri ve manyetik rezonans görüntüleme değerleri açısından karşılaştırdık.Sonuçlar: Hastaların AOFAS ayak bilek ve Thermann skorları kapalı gruptaki hastalarda daha yüksek değerlere sahipti. Fonksiyonel ölçümlerde kapalı grupta daha iyi sonuçlar elde edildi. Manyetik rezonans görüntülemede her iki grubun aşil tendon uzunlukları anlamlı olarak uzamıştı. İzokinetik çalışmada kapalı cerrahinin anlamlı olarak üstün olduğu görüldü.Tartışma: Köprüleme metodu olarak tarif edilen aşil tendon tamirinin sonuçları açık cerrahi yapılan grup ve diğer kapalı metodlara göre fonksiyonel testler ve objektif ölçümler açısından daha iyi olarak bulundu. Bu sonuçlar ışığında kopma sahasını açmadan, paratenonda hasar oluşturmadan ve lokal iyileşme faktörlerini koruyarak daha hızlı ve kaliteli iyileşme olanağı bulurken, açık cerrahideki kadar sağlam dikişler koyarak daha erken hareket verebilme amacına ulaşılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to compare the results of close bridging technique with open surgical treatment for the treatment of achilles tendon rupture.Method: 40 patients with achilles tendon rupture were treated with open Krackow technique and closed bridging technique. They evaluated for functional measurements, isokinetic test values, and magnetic resonance imaging at least 6 months after the surgery.Results: AOFAS ankle and Thermann scores and functional measures were higher in the closed group. Magnetic resonance imaging showed an increase in achilles tendon length in both groups. We have found that closed surgery have better results in isokinetic study.Conclusion: Closed bridging method has better functional results than open surgery and the other closed methods. We achieved our aim to start early motion after using strong sutures as used in open surgery. At the same time, without opening the rupture area we obtained faster and better healing. Although complication rates were not different than the other closed methods.