Elektron huzme tedavilerinde düzensiz alanların doz verimine etkisi
Elektron huzme tedavilerinde düzensiz alanlarin doz verimine etkisi
  1. Tez No: 452800
  2. Yazar: CİHAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron Huzme Tedavisi, Düzensiz Alanlar, Doz Verimi, Electron Beam Therapy, Irregular Shapes, Output Factors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Hastada farklı klinik target volümlerde tanımlanan dozun tedavi sırasında hedef volüme doğru bir şekilde verilebilmesi için öncelikle foton ya da elektron ışınlarının enerjilerini, fantomda merkezi eksende rölatif doz dağılımını belirlemek gerekir. Huzme kalitesi, profil düzgünlüğü (PD) ve simetrinin yanı sıra cihaz için önemli fiziksel parametrelerden biri olan doz veriminin uygun dozimetrik donanım kullanılarak belirlenmesi oldukça önemlidir. Radyoterapide kullanılan elektron ışınları için doz verimi faktörü, merkezi eksende alan büyüklüklerinin maksimum derinlikteki (d max) dozunun, bir referans alanın (1 Oxl O) dınax ' taki dozuna oranı olarak tanımlanır. Radyoterapi cihaziarında kaynak-yüzey mesafesi sabit kalmasına rağmen ışın alanının değişmesi doz veriminin değişmesine neden olmaktadır. Elektron ışınlarında alan boyutuna bağlı doz verimindeki değişim; dınax 'tan saçılan radyasyonun sekonder katkısı sebebiyle yüksek enerjili foton ışınlarına oranla daha fazladır. Aynı zamanda her yöne saçılma olması sebebiyle alan boyutuna bağlı doz verimi değişiminin daha fazla olması beklenir. Elektron huzme tedavilerinde, alan içinde özel bloklama gerektiğinde, rutin kalibrasyonların yeterli olmayacağı klinik durumlar olmaktadır. Bu gibi durumlarda eğer alan geniş bloklama minimalse, kolimatörde belirlenen alan ebatları için normal kalibrasyon değerleri kullanılabilir. Ancak, bloklamanın fazla olduğu durumlarda, özellikle tedavi alanının %25'inden fazlası bloklanmışsa, özel ölçümler yapılmalıdır. Bu ölçümler sonucunda doz verimi değerleri bulunup, hastaya en doğru şekilde gerekli doz uygulanmış olur Bu çalışmada ; SATURN-42 lineer hızlandırıcısında, 6, 9,12, 15 ve 18 MeV elektron enerjilerinde, kare elektron alanlarında doz veriminin alan boyutlarına, bloklama oranlarına ve bloklama lokalizasyonuna göre değişimi araştırılmıştır .
Özet (Çeviri)
Energy levels of photon or electron beams or relative dose distribution on the central axis of the phantom should be deterrnined primarily in order to accurately adıninister the dosage identified in various elinical target volumes in the patient to the target volume. It is very important to determine dose efficiency, which is a significant physical parameter for the instrument, as well as beam quality, profile uniforrnity (PU), and symmetry, using the appropriate dosimetric equipment. Dose efficiency factor for electron beams used in radiotherapy are defined as the proportion of the dose of area size on the central axis at maximum deepness (d max) to the dose of a reference area (1 Oxl O) at dıııax. Although the distance between source and surface remains constant, the change in beam area leads to a change in dose efficiency. The change in dose efficiency due to area size in electron beams is higher compared to the photon beams with high energy due to the relative contribution of the irradiation spread from dmax . The change in dose efficiency caused by the area size is expected to be higher due to the fact that there is no primary component in the dose in the electron beam and that irradiation may take place in any directions. The study explores the change in dose efficiency in square electron areas at 6, 9, I 2, 15, and 18 Me V electron energies occurring due to area size, b locking rates and blocking localization using SATURN-42 linear accelerator. During electron beam treatments, when blocking within an area is necessary, there are elinical settings where routine calibrations are not sufficient. In such cases, if the area is large and the blocking is minimal, normal calibration values can be used for the area dimensions defined by the collimatur. Huwever, in cases where blocking is excessive, especially if more than 25% of the treatment area is blocked, special measurements should be made. As a result of these measurements, dosage values are determined and the patient receives the necessary dose in the most appropriate manner.