Sürekli ayaktan periton diyalizi olan hastalarda trombosit kümeleşmesi üzerine leptin hormonunun etkisi
The effects of serum leptin levels on thrombocyte aggregations in peritoneal dialysi̇s patients
- Tez No: 452880
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Periton diyalizi, trombosit kümeleşmesi, insan rekombinant leptin, ADP, Peritoneal Dialysis, Thrombocyte Aggregation, Human Recombinant Leptin, ADP
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kronik böbrek yetmezliğinde kardiyovasküler hastalıklar ve onların yol açtığı istenmeyen olaylar (miyokard infarktüsü, inme) en önemli mortalite ve morbidite nedenidir. Adipositlerden sentez edilen leptin hormonunun, trombosit membranında reseptörü (Ob-Rb) bulunduğu saptandıktan sonra, trombosit işlevleri üzerindeki etkisi araştırılmaya başlanmıştır. Bu konuda, günümüze kadar yapılan araştırmalar, genellikle sağlıklı bireyler ve obez hastalar üzerinde yapılmıştır. Kronik böbrek hastalarının serumlarındaki leptin seviyesi normal topluma göre daha yüksek saptanmıştır. Periton diyalizi (PD) olan hastaların serumlarındaki leptin seviyesi, hem hemodiyaliz yapılan hem de henüz diyalize girmeyen evre 5 kronik böbrek hastalarınınkinden daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı, periton diyalizi tedavisi olan hastalarda leptin hormonunun trombosit kümeleşmesi ile ilişkisinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda PD tedavisi olan 43 hasta ve 15 kontrolün, tam kandan trombosit işlev irdelemesi yapabilen Multiplate cihazı ile trombosit kümeleşmesi hesaplanmış ve ardından insan rekombinant leptin hormonunun in vitro ve değişen oranlardaki (25, 50, 100 ng/ml) çözeltilerinin trombosit kümeleşmesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu işlem için toplam 4 adet test hücresi kullanılmıştır. 1.test hücresine (C1) leptin eklenmezken, 2. (C2), 3. (C3), 4. (C4) test hücrelerine sırası ile 25, 50, 100 ng/ml leptin eklenmiştir. Ayrıca ELİSA yöntemi ile serum leptin seviyesi tayin edilmiştir.Bulgular: Her iki denek grubunda da test hücrelerine eklenen rekombinant leptin hormonunun trombosit kümeleşmesini azaltdığı tespit edilmiştir. Periton diyalizi hastalarının 1.test hücresinden elde edilen ortalama eğri altındaki alan, kümeleşme ve ivme hızı ölçütleri sırasıyla 2., 3. ve 4. test hücrelerinden elde edilen aynı ölçütlerle karşılaştırıldığında istatistiksel yönden anlamlı farklılıklar saptanmıştır; ve (p) değerleri her üçünde de p=0,000 bulunmuştur. Periton diyalizi hastalarının 2.test hücresi ile 3.test hücresi, 2.test hücresi ile 4. test hücresi ve 3.test hücresi ile 4.test hücresinden elde edilen eğri altındaki alan, kümeleşme ve ivme hızı ölçütlerinin ortalama değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel bakımdan anlamlı farklar bulunmamıştır.Kontrol grubunun 1. test hücresinin ortalama eğri altındaki alan, kümeleşme ve ivme hızı ölçütleri sırasıyla 2., 3. ve 4.test hücrelerinin aynı ölçütleriyle karşılaştırıldığında istatistiksel yönden anlamlı farklılıklar bulunmuştur. C1-C2, C1-C3 ve C1-C4 arasında eğri altındaki alan ve kümeleşme için p=0,001, ivme hızı için p değerleri sırasıyla 0,016, 0,004 ve 0,000 saptanmıştır. Kontrol grubunun 2.test hücresi ile 3.test hücresi, 2.test hücersi ile 4.test hücresi ve 3.test hücresi ile 4.test hücresinden elde edilen ortalama değerler, eğri altındaki alan, kümeleşme ve ivme hızı yönünden karşılaştırıldığında istatistiksel bakımdan anlamlı farklar bulunmamıştır.Sonuçlar: Rekombinant leptin hormonunun, son yoğunluğu 25 ng/ml seviyesinin üzerindeki oranlarında da trombosit kümeleşmesi üzerindeki engelleyici etkisi devam etmiş fakat bu seviyenin üzerinde istatistiksel anlamlılık tespit edilmemiştir. PD hastalarında leptin hormonunun trombosit kümeleşmesini azalttığını ya da kanamaya eğilimi artırdığını kanıtlayabilmek için daha fazla sayıda hasta içeren prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: The most important causes of mortality and morbidity in chronic renal failure are cardiovascular diseases and their complications (myocardial infarcts, stroke). The invention of leptin hormone thrombocyte membrane receptor (Ob-Rb) on thrombocytes promoted new investigations about the effect of leptin on thrombocyte function. Until today, healthy and obese individuals have been investigated in this field. Serum leptin levels of patients with chronic kidney disease have been detected higher than normal population. Patients recieving peritoneal dialysis appear to have the levels of serum leptin higher than patients treated with hemodialysis and stage 5 chronic kidney disease without dialysis. The aim of this study is to investigate the effects of serum leptin levels on thrombocyte aggregations in peritoneal dialysis (PD) patients.MATHERIAL and METHOD: 43 PD patients and 15 healthy controls were included into this study. Thrombocyte aggregation was calculated from the whole blood by using Multiplate analyzer, subsequently the effects of different concentrations of human recombinant leptin hormone (25, 50, 100 ng/ml) on thrombocyte aggregations were investigated. Total four test cells were used for this process. While leptin hormone was not added into the 1 st (C1) cell, concentration of 25, 50, 100 ng/ml leptin was added into the 2nd(C2), 3rd(C3), 4th(C4) test cells, respectively. Serum leptin levels were measured by ELISA.RESULTS: It was determined that aggregation of the thromboctes was inhibited by recombinant leptin hormone in both PD patients and control group. Area under the curve, velocity and aggregation values were found statistically significant in 1st test cell when compared to 2nd, 3rd, 4th test cells in PD patients (p=0,000). When compared 2nd test cell to 3rd and 4th test cells, and 3rd test cell to 4th test cell we could not find any significant differences for area under the curve, velocity and aggregation mean values statistically in PD patients.Area under the curve, velocity and aggregation values were found statistically significant in 1st test cell when compared to 2nd, 3rd, 4th test cells in control group. P values of C1vsC2, C1vsC3 and C1vsC4 for area under the curve and aggregation values were found 0.001, and p values of velocity value were found 0.016, 0.004 and 0.000 for the same compared test cells respectively. When compared 2nd test cell to 3rd and 4th test cells, and 3rd test cell to 4th test cell we could not find any significant differences for area under the curve, velocity and aggregation mean values statistically in control group.CONCLUSİON: The inhibitor effect of recombinant leptin hormone on thrombocyte aggregation were proceeding when leptin concentrations was more than 25 ng/ml however it was not significant statistically. More further researches including more PD patients are required to prove the action of leptin hormone on thrombocyte aggregation or its effects on bleeding tendency.