Ergenlerde kendine zarar verme davranışının gelişimsel ve psikopatolojik değerlendirmesi
Developmental and psychopathological evaluation of non-suicidal self injury among adolescents
  1. Tez No: 452888
  2. Yazar: AYŞE ZEKİ
  3. Danışmanlar: PROF. FÜSUN ÇUHADAROĞLU ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kendine zarar verme davranışı (KZVD), ergen, ruhsal/gelişimsel özellikler, risk ve koruyucu etkenler, epidemiyoloji, Non-suicidal Self Injury (NSSI), adolescent, psychological/developmental characteristics, risk and protective factors, epidemiology
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kendine zarar verme davranışı (KZVD), kişinin kendi bedeninde ölüm niyeti olmaksızın, istemli hasar oluşturması olarak tanımlanan bir psikiyatrik durumdur. KZVD'ye normal toplum örnekleminde ve okula devam eden ergenlerde sıklıkla rastlanabilmektedir. Ergenlerin neden kendine zarar vermeyi tercih ettikleri ile ilgili çok az şey bilinmektedir. Liseli ergenlerde KZVD ile ilişkili gelişimsel ve psikopatolojik özellikleri inceleme ve risk etkenlerini belirlemenin amaçlandığı bu tez çalışması, iki aşamalı kesitsel bir çalışmadır. Okul tabanlı tanımlayıcı epidemiyolojik çalışma olarak yapılan birinci aşamada, Ankara'da bulunan 3 farklı sosyoekonomik düzeydeki (SED) bölgelerden seçilmiş, 15-18 yaşlarındaki 488 ergende KZVD'nin sıklığına bakılmıştır. Ayrıca bu gençler Duygu DüzenlemedeGüçlükler Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Stresle Başa-Çıkma Tarzları Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Beden Tutum Ölçeği, Adölesan İlişki Ölçekleri Anketi ve Kısa Semptom Envanteri kullanılarak değerlendirilmiştir. İkinci aşamada (olgu kontrollü klinik çalışma) KZVD saptanan 36 ergen ve eşleştirilmiş kontrol grubu ile çalışma sürdürülmüştür. Her iki gruptaki ergenlerle K-SADS-PL kullanılarak klinik görüşmeler yapılmış ve KZVD gösterenlere ayrıca Ottawa Kendine Zarar Verme Envanteri-Klinik verilmiştir. Çalışmaya katılan 488 ergendeyaşam boyu KZVD görülme sıklığı %18,9 olarak bulunmuştur. Yaş, cinsiyet ve SED'in görülme sıklığı açısından anlamlı farklılık yaratmadığı gösterilmiştir. KZVD gösterenlerin duygudurum düzenleme, stresle baş etme, beden imgesi ve benlik saygısı açısından kontrol grubuna göre daha olumsuz özellikler taşıdıkları ve ruhsal sıkıntı düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca tüm bu özelliklerin KZVD için risk etkeni oluşturduğu gösterilmiştir. O sırada var olan DEHB ve yaygın anksiyete bozukluğu ve geçmişteki ayrılık anksiyetesi bozukluğu, majör depresyon ve TSSB tanılarının KZVD riskini artırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Non-suicidal self injury (NSSI) is a psychiatric condition defined as intentional destruction of body tissue without suicidal intent. It is commonly seen among community samples and high-school students. There is scarce knowledge on NSSI motivations in adolescents. The aim of this study is to investigate developmental and psychopathological characteristics of adolescents with NSSI and to determine related risk factors. This thesis presents a two-phased cross-sectional study. The first phase is a school-based descriptive epidemiological study. The prevalence of NSSI was examined among488 high school students, aged 15-18 years, from three different socioeconomic statuses (SES) in Ankara, Turkey. These adolescents were also evaluated by the Difficulties in Emotion Regulation Scale, Rosenberg Self Esteem Scale, Ways of Coping Inventory, Body Attitudes Scale, Adolescent Relationship ScalesQuestionnaire, State-Trait Anxiety Inventory and Brief Symptom Inventory. The second phase of the study involves a clinical case-control study with 36 self injuring adolescents and their matched controls. The adolescents in both groups were interviewed with K-SADS-PL. Self injuring adolescents were also evaluated in detail for their NSSI behaviors using Ottawa Self Injury Inventory-Clinical. Among 488 high school students, the lifetime prevalence of NSSI was 18,9%. Age, gender and SES did not affect NSSI prevalence. Adolescents with NSSI had more psychiatric symptoms, more difficulty in emotion regulation, more negative bodily attitudes, more non-adaptive coping styles, and low self-esteem compared to their non-NSSI peers. Furthermore, this thesis demonstrates that all these factors pose risk for NSSI. Present diagnosis of attention deficit hyperactivity disorder and generalized anxiety disorder and past diagnosis of separation anxiety disorder, major depression and post traumatic stress disorder were found to increase the risk for NSSI.