Kawasaki hastalığı tanılı çocuk hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of children with kawasaki disease
- Tez No: 340867
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kawasaki hastalığı, ateş, koroner arter anevrizması, Kawasaki disease, fever, coronary artery aneurisma
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kawasaki hastalığı etyolojisi bilinmeyen, özellikle 5 yaş altı çocuklarda izlenen akut febril bir vaskülittir. Hastalığın temel bulguları en az 5 gün süren ateşle birlikte, bilateral noneksudatif konjunktivit, dudaklarda ve oral mukozada eritem, ekstremite periferindeki değişiklikler, polimorfik döküntü ve servikal lenfadenopati ile karakterizedir. Tedavi edilmeyen olgularda %15 ile %33 oranında koroner arter anevrizması gelişmektedir. Koroner arter tutulumuna bağlı myokardial infarktüs, iskemik kalp hastalıkları ve ani ölüm izlenebilmektedir. Tedavide intravenöz gamma globilin ile birlikte kullanılan yüksek doz aspirin sonrası kardiyak komplikasyonlar %33?ten %3?e düşmüştür. Bu çalışmada, Ocak 2000 - Aralık 2012 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniveritesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı?nda Kawasaki hastalığı tanısı alan 48 hasta değerlendirildi. Hastaların 33?ü erkek,15?i kız idi. Tanı sırasında ortalama yaş 35.4±30.3 (4-155 ay) ay idi. Hastaların 40?ı 5 yaş altında idi. Başvuru sırasında ortalama hastalık süresi 8.19±2.6 (6-17) gündü. Ateş hastaların tümünde tespit edildi. İkinci en sık görülen bulgu ekstremite değişiklikleriydi ve hastaların 29?unda (%60.4) vardı. Hastaların 15? inde (%31.3) koroner arter patolojisi var idi. Hastaların hepsine intravenöz immunglobulin ve asetilsalisilik asit verilmişti. Ateşi düşmeyen ve CRP yüksekliği devam eden üç hastaya IVIG ve asetilsalisilik asite ek olarak dipiridamol ve metilprednizolon verilmişti. Üç hastada rekürrens gözlenmişti. Ölüm olmamıştı. Kawasaki hastalığının epidemiyolojik ve klinik bulgularında farkındalığın artması ile erken tanı ve optimal tedavinin başlanması, koroner arter tutulumu riskini azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Kawasaki disease is an acute febrile, systemic vasculitic syndrome of an unknown etiology that primarily occurs in children younger than five years of age. The principal presentations of Kawasaki disease include fever, bilateral nonexudative conjunctivitis, erythema of the lips and oral mucosa, changes in the extremites, rash, and cervical lymphadenopathy. Coroner artery aneurysms or ectasia develops in 15% to 25% of untreated children with disease, which may later lead to myocardial infarction, sudden death, or ischemic heart disease. Prompt treatment with both highdose aspirin and intravenous gamma globulin is essential as it has been shown to reduce the incidence of cardiac comlications from 33% to %3 in the world.İn this study, 48 children (33 boys, 15 girls) with Kawasaki disease, diognosed in Ondokuz Mayıs University Department of Pediatric Cardiology between January 2000 and December 2012 were evaluated.At admission mean age was 35.4±30.3(4-155 ) months.40 patients were under five years of age.At the time of diagnosis the mean duration of disease was 8.19±2.6 (6-17) days.Fever was present in all patients.The most commonly seen sign was hand-feet changesipresent in 29 (60.4%) patients.İn 15 (31.3%) of patients, coronary artery pathology was observed.All the patients diagnosed as Kawasaki disease were treatened with intravenosus immunglobulin and acetylsalicylic acid.Resistance to teratment was seen in three patients.Patients who have high CRP and fever treatened with dipidamol and metyl prednisolone.None of the patients were death. We suggest that,awareness of epidemyological and clinical presentation of KD in order to prevent fatal complications,which decresase the risk of coronary aneurism.