Ratlarda non-alkolik steatohepatit üzerine infliximab, adalimumab ve pentoksifilinin etkilerinin karşılaştırılması
A comparison of the effects of infliximab, adalimumab and pentoxifylline on rats with non-alcoholoc steatohepititis
- Tez No: 452890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT AKARSU
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Non-Alkolik steatohepatitis, İnfliximab, Adalimumab, Pentoksifilin, Ratlar, Non-alcoholic steatohepatitis, infliximab, adalimumab, pentoxifylline, rats
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Non-alkolik steatohepatitte (NASH) etkin kullanılan bir medikal tedavi olmaması ve özellikle NASH patogenezinde tümör nekrozis faktör alfanın (TNF-?) önemli bir yeri olması nedeniyle, TNF-?'yı etkileyen tedavilerin NASH gelişimine etkisinin araştırılması planlanmıştır.Materyal metod: Altı hafta boyunca 7'şerli 5 grup halinde toplam 35 erkek Wistar albino rat çalışmaya alındı. Beş grubun 1.sine normal diyet, diğer 4'üne metionin ve kolin defisit (MCD) verildi. MCD diyet alan 4 grubun bir kolu herhangi bir ilaç almadı. 3 gruba sırasıyla infliximab, adalimumab ve pentoksifilin verildi. 6 hafta sonunda ratlara ötenazi uygulandı. Serum örnekleri alınarak aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), alkalen fosfataz (ALP), total bilirubin, total protein, albümin, TNF-?, transforming growth faktör-beta (TGF ß), interlökin 6 (IL-6), interlökin 8 (IL-8) seviyeleri belirlendi. Karaciğer çıkarılarak doku örneklerinden yağlanma, balon dejenerasyon, lobüler inflamasyon ve fibrozis varlığı değerlendirildi.Bulgular: MCD diyet alan grupta başarılı şekilde NASH oluşturuldu. Anti TNF alan üç grupta TNF-? seviyeleri etkili bir şekilde baskılandı. TNF-? seviyelerine bakıldığında normal diyet alan grupta 21.57±5.89 pg/ml, sadece MCD diyet alan grupta 32.37±13.85 pg/ml, MCD+infliximab verilen grupta 22.86±16.15 pg/ml, MCD+adalimumab alan grupta 11.49±8.10 pg/ml ve MCD+pentoksifilin alan grupta 29.67±5.65 pg/ml olarak tespit edildi. Histopatolojik NASH skorunda her üç ajanla istatistiksel anlamlı farklılığın olmadığı azalma saptandı. Gruplar arası toplam NASH skoruna bakıldığında en yüksek toplam skor 6,14±1,06 ile sadece MCD alan grupta görüldü. En düşük skor ise 5,28±0,75 ile MCD+adalimumab alan grupta olduğu tespit edildi. Yine AST, ALT ve ALP seviyelerinde anti TNF uygulanan gruplarda istatistiksel anlamlı farklılığın olmadığı iyileşme tespit edildi.Sonuç: Bizim çalışmamızda anti TNF etki gösteren bu üç ajanın NASH patogenezinde rol oynayan TNF-?'yı etkin bir biçimde baskılamasına rağmen NASH gelişimini engellemediği ancak NASH histopatoloji skorunu bir miktar gerilettiği, karaciğer fonksiyon testleri üzerine olumlu etkilerinin olduğu ancak bunun istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yaratmadığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: Due to the lack of effective medical treatment of non-alcoholic steatohepatitis (NASH), we aimed to evaluate new treatment options. Since tumor necrosis factor alpha (TNF-?) plays an important role in NASH, we aimed to investigate the treatment options affecting TNF-? during the development of NASH.Materials and Methods: Our study included a total of 35 male Wistar albino rats that were divided into 5 groups of 7 each, and evaluated over a 6 week period. One group received a normal diet, while the other four groups received a methionine and choline deficient (MCD) diet. One of the groups receiving an MCD diet did not take any medicine, while the other three were administered infliximab, adalimumab or pentoxifylline. Rats were sacrificed after six weeks. The aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkaline phosphatase (ALP), total bilirubin, total protein, albumin, TNF-?, transforming growth factor-beta (TGF-ß), interleukin 6 (IL-6), interleukin 8 (IL-8) levels were determined from the rats? serum samples. Liver tissue samples were assessed for the presence of fatty liver, ballooning degeneration, lobular inflammation, and fibrosis.Results: NASH was successfully created in the MCD diet group. Levels of TNF-? were effectively suppressed in the three groups that received anti-TNF. The TNF-? levels were detected to be as follows: 21.57±5.89 pg/ml in the group receiving a normal diet, 32.37±13.85 pg/ml in the group receiving the MCD diet, 22.86±16.15 pg/ml in the group treated with infliximab+MCD, 11.49±8.10 pg/ml in the group treated with MCD + adalimumab, and 29.67 ± 5.65 pg/ml in the group treated with MCD + pentoxifylline. There were no statistically significant differences observed between the three agents in terms of the histological NASH score. When comparing the total NASH scores between groups, the highest total score was 6.14±1.06 in the group receiving an MCD diet and no medication. The lowest total NASH score was 5.28±0.75 in the MCD+ adalimumab group. In addition, there were no significant differences between the groups treated with anti-TNF in terms of AST, ALT and ALP levels.Conclusion: Our study showed that the anti-TNF agents infliximab, adalimumab and pentoxifylline effectively suppress TNF-?, which plays an important role in NASH pathogenesis.Although these drugs do not prevent the development of NASH, it was shown that they could slightly reverse the NASH histopathology score and that they have positive effects on liver function tests.