Üreteral stent takılan hastalarda üriner sistem enfeksiyonunun risk faktörlerinin, etkenlerinin ve antibiyotik duyarlılıklarının saptanması
Evaluation of risk factors, agents and their antibiotic susceptibility patern of urinary tract infection developed in patients with ureteral stents
- Tez No: 452889
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE WILLKE TOPÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Üreteral stent, üriner sistem enfeksiyonu, Ureteral stents, urinary tract infection
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Üreteral stent takılan hastalarda; üriner sistem enfeksiyonu ve asemptomatik bakteriüri sıklığının, idrar yolu enfeksiyonu gelişimi açısından komorbid faktörlerin, etken mikroorganizmaların ve bu mikroorganizmaların antibiyotik duyarlılıklarının saptanması.Yöntem: Çift J üreteral stent takılan hastalardan üreteral stent çıkartılana kadar belli aralıklarla idrar kültürü alınmıştır.Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 60 hastanın verileri incelendiğinde 11 (%18) hastada idrar yolu enfeksiyonu, 11 (%18) hastada asemptomatik bakteriüri geliştiği görüldü. Üreteral stentin; üriner sistem enfeksiyonu gelişen hastalarda ortalama 206±82 gün takılı kaldığı, üriner sistem enfeksiyonu tanısının ise ortalama 142. günde konduğu saptandı. Üreteral stentin takılı kaldığı süre uzadıkça üriner sistem enfeksiyonu görülme sıklığının arttığı bulundu (p:0,03). Altta yatan risk faktörleri incelendiğinde; Tip 2 diabetes mellitus ve kronik böbrek yetmezliği varlığı üriner sistem enfeksiyonu gelişen grupta istatistiki önemde daha fazla bulundu (p:0,01). Üriner sistem enfeksiyonu ve asemptomatik bakteriüri gelişen hastaların idrar kültüründe en sık Escherichia coli elde edildi. Elde edilen E. coli suşlarında %58 oranında genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) tespit edildi. Üriner sistem enfeksiyonu saptanan 5 hasta antibiyogram sonucuna göre tedavi edildikten sonra üreteral stenti takılı kaldı. Takip edilen 5 hastada ortalama 24 gün sonra tekrar üriner sistem enfeksiyonu tespit edildi.Sonuç: Üreteral stent takılan hastalarda; üriner sistem enfeksiyonu risk faktörlerinin ayrıntılı olarak tanımlanması, etkenlerin dağılımının ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi ile elde edilen sonuçlar bu hasta grubuna yaklaşımda bize yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the incidence of urinary tract infection and asymptomatic bacteriuria in the patients who had ureteral stents. Comorbid factors for the development of urinary tract infection, their etiological agents and antibiotic susceptibility patern were also investigated.Method: Microscopic analysis and cultures of the urine samples obtained from the patients who required double-J ureteral stent were performed on the day of insertion just before the procedure, than regular intervals and on the day of stent removal.Results: Data from 60 patients were analyzed in the study. Urinary tract infection developed in 11 (18%) patients, asymptomatic bacteriuria developed in 11 (18%) patients. Ureteral stents remained in place for an average of 206 ± 82 days in patients with urinary tract infection. The mean time of development urinary tract infection was found 142 days. The incidence of urinary tract infection increased by the longer indwelling time (p:0,03). Type 2 diabetes mellitus and chronic renal failure were found to be the statistical significant risk factors for the development of urinary tract infection in patients with ureteric stent (p:0,01). Escherichia coli was the most common isolated microorganism from the urinary cultures of the patients with urinary tract infection and asymptomatic bacteriuria. Extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) was positive in 58% of E.coli strains. Ureteral stents of 5 patients with urinary tract infection were not removed until the end of antimicrobial treatment. Urinary tract reinfection developed in those patients after an average of 24 days.Conclusion: To determine predisposition factors, etiological agents and their antimicrobial susceptibility pattern will show us the management of urinary tract infection in patients with ureteral stents.