Nazofarinks kanserli hastalarda tedavi sonuçlarımızın değerlendirilmesi ,eski ve yeni evre şemasının karşılaştırılması
Results of patients with Nasopharyngeal carcinoma treated in Hacettepe University
- Tez No: 452896
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CENGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: NFK, AJCC evreleme sistemi, eksternal RT, sağkalı, nasopharyngeal carcinoma, AJCC staging system, external beam radiotherapy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Bu çalı?manın amacı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı' nda 1994 - 2011 tarihleri arasında, tanı anında metastazı olmayan ve nazofarenks kanser (NFK) tanısı ile kliniğimizde tedavi edilen hastaların retrospektif olarak değerlendilrmesidir.Material ve Metot: 1994 - 2011 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi polikliniğimize ba?vuran 680 NFK tanılı hastanın dosya kayıtları retrospektif olarak incelenmi? ve bunlar arasından çalı?ma kriterlerine uygun Skuamöz Hücreli Kanser patolojili 558 (%82) hasta, retrospektif olarak çalı?maya dahil edilmi?tir. Bu hastaların 403'ü erkek ,155'ı kadındır. AJCC 1997 evrelendirme ve AJCC 2010 evrelendirme sistemi üzerinden incelenmi?tir. AJCC 1997 TNM klinik evreleme sistemine göre dağılımılarını incelediğimizde evre I 42 (%7.5), evre IIa 13 (%2.3), evre IIb 96 (%17.2), evre III 203 (%36.4), evre IVa 94 (%16.9), evre IVb 110 (%19.7) hasta bulunmaktadır. Bu hastalar AJCC 2010 TNM klinik evreleme sistemine göre incelendiğinde ise evre I 52 (%9.3), evre II 99 (%17.8), evre III 203 (%36.4), evre IVa 94 (%16.9) ve evre IVb 110 (%19.7) hasta bulunmaktadır. AJCC 1997 ve AJCC 2010 arasındaki T ve N evresindeki deği?klillere bağlı TNM deği?iklikler sonuçu eski Evre IIA grubundan 10 (%1.8) olgu yeni evrelemede Evre I grupuna göç etmi?tir.WHO (Dünya Sağlık Örgütü) sistemi kullanılarak yapılan histolojik değerlendirmede; 27 (%4.8) hasta WHO tip I, 208 (%37.3) tip II, 323 (%57.9) hasta ise WHO tip III olarak tanı almı?lardır. NFK' nde primer bölgeye uygulanan ortanca RT dozu 66.72 Gy ve Pozitif LN bölgesine uygulanan ortanca RT dozu 68 Gy' dir. Hastaların 135 (%24.2)' ine yalnızca ERT, 135v(%24.2)' ine konkomitan KRT, 54 (%9.7)' üne konkomitan KRT ve ardından adjuvan KT, 141 (%25.3)' ine neoadjuvan KT ve ardından konkomitan KRT ve 93 (%16.7)' üne neoadjuvan KT ve ardından ERT uygulanmı?tır.Bulgular: Hastaların ortalama izlem süresi 110 ay ve ortanca ya?ı 46 (8-82) yıldır.Tüm olguların ortalama izlem süresi 162.5 ay olarak saptandı. Değerlendirme esnasında 366 (%65.6) hasta ya?amaktaydı ve 192 (%34.4) hasta ölmü?tü. Ya?ayan 366 hastadan 330 hasta (ya?ayan hastaların %90.2) sorunsuz ya?amakta, 27 hasta lokal nüks ve 9 hasta UM ile hayattadır. 192 ölen hastadan 167 (%87)' si NFK' ne bağlı, 18 (%9.4)' i yan etkilerden kaynaklı ve 7 (%3.6)' si primer hastalıktan farklı nedenlerle ölmü?lerdir. Çalı?maya dahil edilen 588 hastanın GS, LBRS, UMS ve HS' ları sırasıyla 192, 156, 161, ve 92 ay ve Medyan sağkalımlar sırasıyla %65.6, %77.5, %78.2 ve %55.2 olarak hesaplanmı?tır. Ayrıca 3, 5 ve 10 yıllık GS oranları sırayla %77, %67.9 ve %59.8 ve LBRS oranları sırayla %80.4, %75.7 ve %68.1 ve UMS oranları sırayla %80.6, %77.5 ve %73.2 ve HS oranları sırayla %67.9, %59.8 ve %43.9 olarak hesaplanmı?tır. Ortalama LBRS T1, T2, T3, T4 hasta gruplarında sırasıyla, 162 ay, 166 ay, 141 ay ve 134 ay olarak bulunmu?tur. T evreleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmu?tur (p=0.002). Çalı?mamızda T evresi ile GS ve LBRS arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmu?tur. Ortalama UMS N0, N1, N2, N3a, N3b hasta gruplarında sırasıyla 174 ay, 157 ay, 153 ay, 141 ay ve 91 ay olarak bulunmu?tur. N evreleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmu?tur (p=0.001). Analizimizde N evresi ile GS ve UMS arasındaki istatistiksel önemli korelasyon bulunmu?tır.. UMS, N3b tanısı alan olgularda, N0 olgulara kıyasla önemli derecede kısa bulunmu?tur (91 ay ve 174 ay p=0.001). LBRS, T4 tanısı alan olgularda, T1 olgulara kıyasla önemli derecede kısa bulunmu?tur (134 ay ve 162 ay, p=0.002). Sonuç olarak, yeni ve eski evreleme sisteme göre evre I ve II grupların sağkalım analizinde, evre göçü iki evreleme sistem arasında istatistiksel anlamlı fark olu?turmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we presented our results on patients with non-metastatic nasopharyngeal carcinoma treated in Hacettepe University, Faculty of Medicine, between 1994 - 2011 years.MATERIALS AND METHODS: We performed a database search maintained by the Department of Radiation Oncology of Hacettepe University School of Medicine for patients with nasopharyngeal cancer non-metastatic disease at presentation. This research identified 558 (82%) patients with Squamous Cell Carcinoma pathology among 680 patients treated between 1994 and 2011 that met the inclusion criteria for this retrospective study.In this study, 403 (72.2%) patients were men and 155 (27.8%) patients were women.Patients were staged according to AJCC 1997 and AJCC 2010 classification. In AJCC 1997 TNM clinic staging system there were 42 (7.5%) patients in stage I, 13 (2.3%) in stage IIa, 96 (17.2%) in stage IIb, 203 (36.4%) in stage III, 94(16.9%) in stage IVA, and 110 (19.7%) in stage IVB.In AJCC 2010 TNM clinic staging system there were 52 (9.3%) patients in stage I, 99 (17.8%) in stage II, 203 (36.4%) in stage III, 94 (16.9%) in stage IVA, and 110 (19.7%) in stage IVB. stage migration was observed in 10 (1.8%) patients.Histopathological evaluation with WHO (World Health Organisation) classification showed that 27 (4.8%) patients with WHO type 1, 208 (37.3%) with WHO type 2 and 323 (57.9%) with WHO type 3 .All patients were treated with fractionated external beam radiotherapy (EBRT) to a median dose of 66.72Gy . While 135 (24.2%) patients were treated with EBRT alone, 135 (24.2%) patients received concomittant chemoradiotherapy,54 (9.7%) received adjuvant chemotherapy beside concomitant chemoradiotherapy, 141(%25.3) patients received neoadjuvant chemotherapy beside concomittant chemoradiotherapy and 93(16.7%) neoadjuvant chemotherapy with EBRT .viiRESULTS: The median patients? age was 46 (8-82) years old. The median follow-up time for all patients was 162.5 months (range, 1-324 months). While only 109 patients (19.5% ) developed locoregional recurrence, 105 patients (18.8%) developed distant metastases. At follow-up time, of 192 patients (34.4%) died ,167 patients (87%) died due to the nasopharyngeal cancer, 18 patients (9.4%) died due to the treatment related toxicity and 7 patients (%3.6) due to other causes. The overall survival (OS), locoregional-relaps free survival (LRFS), distant metastasis-free survival (DMFS) and progression-free survival (PFS) rates were 65.6%, 77.5%, 78.2% and 55.2% and median survival rates were 192 ,156, 161 and 92 months, respectively. The actuarial 3, 5 and 10 years OS was 77%, 67.9%, 59.8% , LRFS was 80.4%, 75.7%, 68.1% , DMFS was 80.6%, 77.5%, 73.2% and PFS was 67.9%, 59.8%, 43.9%, respectively.Median locoregional-relapse free survival (LRFS) in T1, T2, T3, T4 groups were 162, 166, 141 and 134 months respectively (p=0.002) and this difference statistically is significance. This difference emphasises that, the LRFS correlated with T stage as the literature.Median distant metastasis-free survival (DMFS) in N0, N1, N2, N3a and N3b groups were 174, 157, 153 , 141 and 91 months respectively (p=0.001) and this difference was also statistically significant. This difference emphasises that, the actuarial DMFS correlated with N stage as the literature.DMFS is significantly shorter in patients initially presented with N3b disease compared to N0 disease (91 months versus 174 months p=0.001).LRFS is significantly shorter in patients initially presented with T4 disease compared to T1 disease (134 months versus 162 months p=0.002).As a result, TNM clinic staging system changes and stage migration, generally didn?t cause any significant effects in OS and DFS rates and seems they don?t have any influence in prognosis in our study.