Ankilozan spondilit hastalarında serum ürik asit düzeyi ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişki
Assesment of serum uric acid levels with the relationship between disease activity in as patients
- Tez No: 452897
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇEFLE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, ürik asit, BASDAI skoru, Ankylosing Spondylitis, uric acid, BASDAI score
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmada AS' li hastalarda serum ürik asit seviyesi ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem : Çalışmaya Eylül 2011-Mart 2012 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji BD poliklinikleri tarafından takip edilen modifiye NewYork kriterlerine uygun şekilde AS olarak tanımlanmış 72'si erkek ve 28'i kadın olmak üzere toplam 100 hasta alındı. Hastalara ait veriler poliklinik kayıtları incelenerek retrospektif olarak kaydedildi. Hastalık aktivitesi BASDAI skoru dikkate alınarak tayin edildi. Laboratuar verilerinden CRP, eritrosit sedimentasyon hızı ve ürik asit düzeyleri hastalık aktivitesinin göstergesi olarak değerlendirildi. Çalışmaya gut hastalığı hikayesi olan, ürik asit düzeyini etkileyebilecek medikal tedavi alan hastalar ile; AS dışında romatizmal hastalığı olanlar, ileri kardiyak, karaciğer, akciğer ve böbrek hastalığı olanlar, verilerin kaydedildiği dönemde aktif enfeksiyonu olanlar ve herhangi bir nedenle diüretik tedavi alanlar alınmadı.Bulgular : Aktif ve remisyonda AS'li hastalar CRP düzeyleri açısından karşılaştırıldığında aktif hastalık grubunda CRP düzeylerinin belirgin olarak yüksek olduğu gözlenmesine rağmen, aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,062) . Diğer bir inflamasyon belirteci olan eritrosit sedimentasyon hızı açısından her iki grup karşılaştırıldığında aktif AS'li hastalarda eritrosit sedimentasyon hızının anlamlı olarak yüksek olduğu saptandı (p=0,015) . Rutin kullanılan inflamasyon belirteçleri yanı sıra aktif ve remisyonda AS'lilerde ürik asit düzeyi karşılaştırıldığında aktif AS'li hastalarda ürik asit düzeyinin anlamlı olarak yüksek olduğu bulundu (p=0,015)Sonuç: Sonuç olarak, elde ettiğimiz veriler bize AS'li hastalarda serum ürik asit düzeylerinin CRP ve eritrosit sedimantasyon hızı gibi aktivite değerlendirilmesinde kullanılabilecek bir inflamasyon belirteci olabileceğini düşündürmüştür. Literatürde AS 'de ürik asit düzeyi ile hastalık aktivitesini gösteren bir çalışma yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, assesment of serum uric acid levels with the relationship between disease activity in AS patients is aimed.Materials and Methods: 72 male and 28 female AS patients diagnosed with modified New York criteria included to the study between September 2011-March 2012 in Kocaeli University Faculty of Medicine Rheumatology outpatient clinics. The data were collected retrospectively investigated the records of patients in outpatient clinics. Disease activity was determined with BASDAI score. Laboratory data, CRP, erythrocyte sedimentation rate, and serum uric acid levels were evaluated as an indicator of disease activity. With a history of gout , patients receiving medical treatment that may affect the level of uric acid, except for AS rheumatic disease patients, advanced cardiac disease, liver disease, lung and kidney disease and the patients who had active infection and who used diuretic therapy were excluded from the study.Results: : CRP levels in patients with AS compared in terms of active and remission of disease in active group the presence of group was significantly higher CRP levels, the difference was not statistically significant (p = 0.062). Erythrocyte sedimentation rate as an another inflammation marker compared in two groups and erythrocyte sedimentation rate was significantly higher in patients with active AS patients (p = 0.015). As well as routinely used markers of inflammation active and remission in patients with active in AS patients comparision of the level of uric acid levels were found to be significantly higher (p = 0.015)Conclusion: In conclusion, we have obtained results led us to the level of serum uric acid in patients with AS, such as CRP and erythrocyte sedimentation rate used for evaluation of activity thought to be a marker of inflammation. AS in the literature in a study that showed uric acid levels and disease activity are not available.