Operabl mide kanserli hastalarda ß-katenin ve lef-1 ekspresyonunun prognostik önemi ve demografik ve histopatolojik değişkenlerle ilişkisi
The prognostic value of ß-cateni̇n and lef-1 expression in patients with operable gastric carcinoma and the relationship between demographic and histopathological variables
  1. Tez No: 452917
  2. Yazar: SERAP KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM UYGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, ß-katenin, LEF-1
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışma operasyon sonrası takip edilen adjuvan tedavi almış mide kanserli hastalarda LEF-1 ve ß-katenin ekspresyonunun prognostik önemi ve demografik ve histopatolojik değişkenlerle ilişkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metod: Çalışmaya 2006-2010 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi kliniğinde küratif amaçla opere edildikten sonra Onkoloji Polikliniğine başvuran ve adjuvan tedavi alan 82 mide kanserli hasta alındı. Vakalara ait parafin bloklarda immünohistokimyasal inceleme ile ß-katenine karşı 1/200 ve LEF-1'e karşı 1/150 dilüsyonda monoklonal antikor (Cell Signaling Technology,Inc.,9582, 2230, U.S) kullanılarak değerlendirme yapıldı.Bulgular: Median yaş 56 (26-81) idi. Median izlem süresi 19 ay (4-61) olarak bulundu. Hastaların tümünün performans status(ECOG) 0-1'dir. Erkek/kadın oranı 53/29(%64.6/35.4), saptandı.19 aylık median takip süresi içinde yapılan dağerlendirmede tüm hasta grubunda median hastalıksız sağkalım süresi 17 ay (SE:3 %95 CI: 11-23) olarak bulundu. 3 yıllık hastalıksız sağkalım oranı ise % 39.7 idi.Yine tüm hasta grubunda median hastalıksız sağkalım süresi 28 ay (SE:4 %95 CI: 20-36) olarak bulundu. 3 yıllık hastalıksız sağkalım oranı ise % 41.2 idi.LEF-1 ve ß-katenin expresyonu ile yaş,cinsiyet, performans durumu tümör lokalizasyonu, T evresi, N evresi, vasküler, lenfatik ve perinöral invazyon, grade ve diseksiyon tipi arasında istatistiksel bir anlamlılık saptanmamıştır (p>0.05). Ayrıca LEF-1 expresyonu ile ß-katenin expresyonu arasında da istatistiksel herhangi bir anlamlılık yoktu .Yapılan tek değişkenli analizde; yaş, cinsiyet, T evresi, vasküler, lenfatik ve perinöral invazyon, grade ve diseksiyon tipinin genel sağkalım üzerine anlamlı etkisi saptanmamıştır (p>0.05). Performans durumunun iyi olması (ECOG 0), tümör tutulumunun linitis plastika şeklinde difüz tutulumun olmaması ve tümörün TNM sınıflamasına göre N evresinin düşük olması sağkalımı olumlu etkileyen faktörler olarak bulunmuştur (sırasıyla p=0.040, 0.033 ve 0.005).Sonuç: Çalışmamızda sadece N evresi bağımsız prognostik faktör olarak saptanmıştır (p=0.05). Hasta demografik özellikleri, N evresi dışındaki histopatolojik özellikler LEF-1, ve ß-katenin expresyonunun prognostik etkisi hasta grubumuzda görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the prognostic value of ß-katenin and LEF-1 expression in patients with operable gastric cancer that take adjuvant treatment and the relationship between demographic and histopathological variables.Material and Method: In this study, 82 gastric cancer patients treated with adjuvant treatment after operation and followed in Medical Oncology Department of Kocaeli University between 2006-2010 were included. ß-katenin and LEF-1 expression were examined by immunuhistochemical analysis in paraffin embedded tumor tissues of the patients.Results: in this study, median age was 56 (26-81) and median follow up was19 months (4-61). Performans status(ECOG) were 0-1 in all patients. Men/women ratio was 53/29(64.6/35.4%). Median disease free survival(DFS) was 17 months (SE:3 95% CI: 11-23) in 19 months of follow up. 3 years DFS was 39.7%. In all patients group, median DFS was 28 months (SE:4 95% CI: 20-36) and 3 years DFS was 41,2%. There was no statistical correlation between ß-catenin and LEF-1 expression and age, gender, performance status, tumor localization, T and N stage, lymphovascular, perinoral invasion, grade and operation type (>0,005). In addition, there was also no correlation between ß-catenin and LEF-1 expression. According to univariate analysis, we didn?t find significant effect of age, gender, T stage, lymphovascular, perinoral invasion, grade and operation type on overall survival (p>0.005). Good performans status (ECOG 0), tumor infiltration without diffuse type like linitis plastica, and lower N stage had positive effect on survival respectively (p=0.04, 0.033 and 0.005).Conclusion: In this study group, we found that the only N stage as an independent prognostic factor (