Operabl mide kanserinde p53, DNA ploidi ve S-faz fraksiyonunun prognostik önemi
The Prognostic value of p53, S-phase fraction and DNA ploidy in patients with operable gastric carcinoma
  1. Tez No: 107580
  2. Yazar: ABDULLAH BÜYÜKÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN ONUR
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, p53, s-faz fraksiyonu, DNA ploidi. 41, Gastric carcinoma, p53, s-phase fraction, DNA ploidy. 43
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma adjuvan tedavi alan öpere mide kanserli hastalarda p53 (mutant), DNA ploidi ve s-faz fraksiyonunun prognostik önemini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Hastalar ve yöntem: Çalışmaya, en az 2 kür adjuvan kemoterapi alan, takipleri olan ve patoloji parafın blokları bulunabilen 35 hasta alındı. S-faz fraksiyonu ve DNA ploidi flow sitometri ile, p53 parafın bloklarda immünhistokimyasal [mouse anti-p53 (PAB 1801) antikoru kullanılarak, Zymed Laboratories, Inc., USA] olarak çalışıldı. Sonuçlar: Erkek/kadın oranının 21/14, medyan yaşın 54 (31-71) ve performans statüsün (ECOG) hastaların tümünde 0-1 olduğu bulundu. Hastaların %31.4'ü evre II, %68.6'sı evre III idi. Bölgesel lenf nod (LN) metaztazı hastaların %65.7'sinde saptandı. Tümör diferansiyasyon derecesinin olguların %45.6'sında az, %54.4'ünde orta-iyi diferansiye olduğu belirlendi. DNA hastaların %68.6'sında diploid, %31.2'sinde anöploid (2 multiploid); p53 hastaların %42.9'unda pozitif, %57. Tinde negatif; S-faz fraksiyonu hastaların %22.9'sinde %10'dan fazla, %77. Tünde %10'un altında bulundu. Medyan takip süresinin 21 (3-107), medyan hastalıksız sağkalımın (HSK) 20 ay (%95 GA: 9.21 - 30.79), medyan total sağkalımın (SK) 27 ay (%95 GA:18.14 - 35.86) olduğu saptandı. İki yılda total sağkalımın %57.39, hastalıksız sağkalımın da %47.68 olduğu bulundu. Nüks oranı %60 olup, %23.9'inde uzak metaztaz, %76. Tinde de lokorejional nüks saptandı. Yaş, cinsiyet, evre, performans status, primer hastalık bölgesi,LN sayısı, diferansiyasyon derecesi, seroza tutulumu, aldığı kemoterapi kür sayısı (KS), nüks bölgesi, p53, s-faz fraksiyonu ve DNA ploidi durumuna göre tek yönlü analiz yapıldı. Bu analizde anlamlı olan sonuçlar tabloda özetlendi. 40Çok değişkenli analizde hastalıksız sağkalım için, kemoterapi kür sayısı (p=0.0196) ve metastatik lenf nodu sayısı (p=0.0068); Total sağkalım için, kemoterapi kür sayısı (p=0.0036), metastatik lenf nodu sayısı (p=0.0016), p53 (p=0.0071) ve hastalık evresinin (p=0.0427) bağımsız prognostik faktörler olduğu bulundu. DNA ploidi, p53 ve s-faz fraksiyonu ile diğer parametreler arasında ilişki gösterilemedi (p>0.05). Yorum: Hasta grubumuzda, metastatik lenf nodu sayısı, hastanın aldığı kemoterapi kür sayısı, p53 ve hastalık evresi bağımsız prognostik faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
the study: In this study, we evaluated the prognostic value of p53, s-phase fraction and DNA ploidy in patients with operable gastric carcinoma. Patients and methods: Patients treated with at least 2 cycles of adjuvant chemotherapy were included in this study, retrospectively. The s-phase fraction and DNA content were studied by the flow cytometric analysis and p53 by immunohistochemical methods in paraffin embedded tumor tissues. Results: Thirty five patients with a median age of 54 (3 1-71) (men/women ratio: 21/14) were included in the study. Performance status (ECOG) were 0-1 in all patients. Stages II and III disease were in 31.4 % and 68.6% of patients, respectively. Regional lymph node metastases were documented in 65.7% of patients. Primary tumors were poorly differentiated in 45.6%, and moderate and well-differentiated in 54.4% of the patients. DNA contents were diploid in 68.6% and aneuploid (2 multiploid) in 31.2% of the patients. P53 was immunhistochemically reactive in 42.9% of the samples. S-phase fraction was higher than 10% in 22.9% of the patients. Median follow-up was 21 months (3-107 months). Median overall survival (OS) and disease free survival (DFS) were 27 (95% Confidence Intervale.CI: 18.14 - 35.86) and 20 (95% CI: 9.21 - 30.79) months, respectively. The 2-years DFS and OS were 47.68%, 57.39%, respectively. Tumor recurrence was observed in 60% of the patients (23.9% distant and 76.1% locoregional). According to the results of univariate analysis, significant associations among the parameters of sex, stage, performance status, the primary tumor location, the number of metastatic lymph nodes (LN), differentiation of tumors, invasion of serosa, relaps sites, p53, s-phase fraction, DNA ploidy were shown on the table 42In the Cox-regration analysis, the number of chemotherapy cycles (p=0.0196) and LN (p=0.0068) were independent prognostic factors for DFS. The number of chemotherapy cycles (p=0.0036), and LN (p=0.0016), p53 (p=0.0387) and stage of the disease (p=0.0427) were independent prognostic factors for OS. Conclusions: We found that the number of LN and chemotheraphy cycles, stage of the disease and p53 immunreactivity were independent prognostic factors for the patients with operable gastric carcinoma.