Ruhsal bozukluğu olan ve olmayan ergenlerde internet bağımlılığı yaygınlığı
The prevalence of internet addiction among adolescents with or without psychiatric disorders
  1. Tez No: 452944
  2. Yazar: AHMET YAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, ruhsal bozukluklar, sosyodemografik özellikler, ergen, Internet addiction, psychiatric disorders, socio-demographic properties, adolescent
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada ruhsal bozukluğu olan ve olmayan ergenlerde internet bağımlılığı (İB) yaygınlığının belirlenmesi ve ruhsal bozukluklar ile İB arasında bir ilişki olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Temmuz-Ekim 2011 tarihleri arasında Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniği ile genel çocuk hastalıkları polikliniğine başvuran 12-18 yaş aralığındaki ergenler çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya alınma ölçütlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 162 ergen psikiyatrik örneklem (PÖ) grubunu, 148 ergen kontrol örneklem (KÖ) grubunu oluşturmuştur. Ruhsal bozukluk tanıları DSM-IV TR'e dayalı klinik görüşmeler ile konmuştur. Çalışmaya alınan ergenlerin sosyodemografik özellikleri ve internet kullanım alışkanlıkları araştırmacı tarafından hazırlanan ?Sosyodemografik Bilgi Formu? kullanılarak değerlendirilmiştir. Tüm ergenler Young'un geliştirdiği internet bağımlılık özbildirim ölçeğini (YİBÖ) doldurmuştur. YİBÖ'den 50 ve üzerinde puan alan veya sosyodemografik bilgi formunda haftada 20 saat ve üzerinde internet kullandığını belirten tüm ergenler İB tanısı açısından tekrar değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede ergenler ile Young tarafından önerilen İB tanı ölçütlerine (YİBTÖ) dayalı klinik görüşme yapılmıştır. Klinik görüşmede İB tanı ölçütlerini karşılayan ergenlere İB tanısı konulmuştur.Bulgular: YİBTÖ'ye dayalı klinik görüşmenin sonunda PÖ'deki ergenlerin %24.1'i, KÖ'deki ergenlerin %8.8'i İB tanısı almış olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca PÖ'deki ergenlerin haftalık internet kullanım süreleri ve YİBÖ puan ortalamaları da KÖ'deki ergenlere göre istatistiksel olarak anlamlı oranda daha yüksek saptanmıştır. Her iki örneklemde İB yaygınlığı cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farklılık göstermemiştir. Eğitim düzeyi, cinsiyet, akademik başarı, düzenli bir sosyal etkinliğe katılım, internet kullanım amacı, aile işleyişi gibi değişkenlerin İB üzerine etkisi kontrol edildiğinde PÖ'deki İB yaygınlığının, KÖ'ye göre tutarlı bir şekilde 2,5-3 kat daha fazla oranda gözlendiği saptanmıştır. Ayrıca PÖ'deki ergenlerde birden fazla ruhsal bozukluğun olması durumunda İB gelişim riskinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı bulunmuştur. PÖ'de çevrimiçi oyun oynamanın İB ile anlamlı oranda ilişkili olduğu gözlenmiştir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu veya Majör Depresif Bozukluk tanılı ergenlerde İB yaygınlığı, diğer ruhsal bozukluk tanıları olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur.Tartışma: Bu çalışma ruhsal bozukluklar ile İB arasındaki ilişkiyi desteklemektedir. Ancak bu ilişkinin hangi ruhsal bozukluklarla daha yakın ilişkili olduğunu araştıran geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, our aim was to determine the prevalence of internet addiction (IA) among adolescents with or without psychiatric disorders (PD) and to investigate whether there is a correlation between PD and IA.Method: The adolescents aged between 12-18, who applied to the Child and Adolescent Mental Health Outpatient Clinic and General Pediatric Outpatient Clinic from July to October 2011, were invited to the study. One hundred sixty two adolescents carrying the inclusion criteria were included in the psychiatric group (PG) and 148 adolescents composed the control group (CG). Psychiatric disorders were diagnosed by the clinical interviews based on the DSM-IV TR. Socio-demographic properties of the adolescents included in the study and their habits of internet use were evaluated by using ?Socio-demographic Information Form? prepared by the research team. All of the adolescents filled the self-report scale of internet addiction (YIAS) developed by Young. All the adolescents who had scores over 50 from YIAS or informed in socio-demographic information form that they used internet over 20 hours in a week were further evaluated in terms of IA diagnosis. In this evaluation, a clinical interview based on IA Diagnosis Questionnaire (YDQ) suggested by Young was performed. According to the clinic interview, the adolescents corresponding to the IA Diagnosis Questionnaire were diagnosed with IA.Results: The rate of IA based on YDQ was 24.1% in PG and 8.8% in the CG. The difference was significantly different. Additionally, compared to adolescents in CG, hours of weekly internet use among the adolescents in PG and their average scores of YIAS in CG were statistically determined as proportionally higher. The prevalence of IA did not show a statistically significant difference with regard to the gender difference. When the variables such as education level, gender, academic success, participation to a regularly social activity, purpose of internet use, familial functions were controlled, having PS was associated with a consistent 2,5-3 times increase in IA. Furthermore, in case the adolescents in PG were found to have psychiatric disorders much more than one, risk of IA was discovered to have increased in statistically significant level. Playing online game in PG was observed to be significantly related to IA. Among the adolescents diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder or Major Depressive Disorders, the prevalence of IA was found significantly higher compared with the other psychiatric disorders.Conclusion: This study supported the hypothesis that there is a correlation between psychiatric disorders and IA. However there is a need for studies with wider samples.