Antrasiklin kullanan hastalarda kardiyak toksisitenin speckle tracking ekokardiyografi ve bnp tetkiki ile değerlendirilmesi
Evaluation of anthracycline-induced cardiotoxicity by speckle tracking echocardiography and bnp
  1. Tez No: 452943
  2. Yazar: ATALAY DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM UYGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antrasiklin, speckle tracking ekokardiyografi, anthracycline, speckle tracking echocardiography
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Antrasiklin grubu kemoteröpatikler birçok solid ve hematolojik kanser tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Tedavi nedenli gelişen kardiyak toksik etkiler ilaç kullanımını sınırlayan en önemli etkendir. Antrasiklin nedenli oluşan kardiyotoksisite akut, subakut ve kronik olarak sınıflanmaktadır. Kardiyotoksisitenin erken dönemde tespit edilmesinde konvansiyonel ekokardiyografi tek başına yetersiz kalmaktadır. Biz bu çalışmada antrasiklin grubu ilaçlarla tedavi edilen meme kanseri ve lenfoma hastalarında erken dönemde ortaya çıkması olası kardiyak toksik etkileri klinik olarak bulgu vermeden speckle tracking ekokardiyografi ve BNP tetkiki ile açığa çıkarmayı, risk altındaki hastaları belirlemeyi hedefledik.Metod: Çalışmaya, yeni tanı almış, kemoterapi protokolü içersinde antrasiklin grubu ilaç bulunan 35 meme kanseri ve 15 lenfoma hastası dahil edildi. Çalışmaya alınan hastalara tedavi öncesi ve tedavi sonrası konvansiyonel ekokardiyografi- speckle tracking ekokardiyografi ve BNP tetkiki yapıldı. STE ile longitudinal ve sirkumferansiyal görüntüler alınıp AFI ile değerlendirildi.Bulgular: EF ve FK değerlerinde yüksek doz antrasiklin(346 mg/m2) tedavisi alan lenfoma grubunda düşük doz antrasiklin(168 mg/m2) alan meme kanseri grubuna kıyasla anlamlı azalma saptandı. MPI' de her iki grupta da tedavi sonrası artış tespit edildi(p değeri sırasıyla MK, lenfoma 0,001-0,004), bu artışın doz ile ilişkisi saptanmadı. STE ile MK grubunda apikal 4 boşluk değerinde, lenfoma grubunda apikal uzun eksen, 4 boşluk ve global longitudinal strain değerlerinde anlamlı azalma saptandı. EF değeri normal saptanan lenfoma hastalarının STE ile uzun eksen ve global longitudinal strain verileri anlamlı ölçüde azalmış tespit edildi(p değeri sırasıyla 0,01-0,05). BNP tetkiki ile subklinik kalp yetmezliği gelişen hastalarda tedavi öncesine kıyasla anlamlı artış saptanmadı.Sonuç: STE ile antrasiklin nedenli kardiyotoksisite sistolik fonksiyonlar bozulmadan, erken dönemde tespit edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Anthracyclines have been widely used in treatment of solid and hematologic malignancies. Cardiotoxicity is the most serious adverse effect that limits anthracycline treatment. Cardiotoxicity is classified by time of onset as acute, subacute and chronic. Conventional echocardiography is not sensitive enough for early detection of cardiotoxicity. In this study we aimed to evaluate anthracycline induced cardiac adverse effect by speckle tracking echocardiography and BNP values before left ventricular dysfunction occurs.Methods: The study included 35 breast cancer and 15 lymphoma patients with newly diagnosed. They had examination with conventional echocardiyography, speckle tracking echocardiography and BNP value before and after anthracycline treatment. Longitudinal and circumferential strain values are assessed by Automated function image (AFI).Results: EF and FK values were reduced in lymphoma patients receiving high dose anthracycline treatment(346 mg/m2) compared to breast cancer patients receiving low dose (168 mg/m2). There was statistically significant increase in MPI in both groups after anthracycline chemotherapy. In STE, apical long axis, apikal 4 chamber and global peak systolic strain showed significant reduction in lymphoma group. In lymphoma patients with normal systolic function apical long axis and global peak systolic strain also showed significant reduction. There was no significant difference in BNP values compared to beginning values in both groups.Conclusion: Speckle Tracking Echocardiography can display the effect of anthracycline induced cardiotoxicity early before left ventricular dysfunction occurs.