Konjuge pnömokok aşısı sonrası invaziv pnömokok hastalığı sıklığı, serotip dağılımı ve antibiyotik direnci
Antibiotic resistance, serotype distribution and prevalence of invasive pneumococcal disease after introduction of pneumococcal conjugate vaccine
- Tez No: 452976
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL İNCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Streptococcus pneumoniae, konjuge pnömokok aşısı, invaziv pnömokok hastalığı, pnömokok serotip dağılımı, pnömokok antibiyotik direnci, Streptococcus pneumoniae, pneumococcal conjugate vaccine, invasive pneumococcal diseases, serotype distribution, antibiotic resistance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Pnömokok bakterisi dünya çapında her yıl bir milyondan fazla çocuğun ölümüne yol açmaktadır. Yedi bileşenli konjuge pnömokok aşısının (KPA) rutin uygulamaya girmesiyle beraber tüm dünyada invaziv pnömokok hastalığı (İPH) sıklığında azalma, aşı dışı serotiplere bağlı İPH oranında artma ve antibiyotik direncinde azalma gözlemlenmiştir. Ülkemizde Kasım 2008 tarihinden sonra KPA7, Nisan 2011 tarihinden sonra da KPA13 rutin aşı takvimine konulmuştur. Diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de aşılamanın rutin uygulamaya girmesinden sonra İPH sıklığında azalma, aşı içeriğinde bulunan serotiplere bağlı invaziv hastalıklarda azalma, aşı sonrası İPH yol açan serotiplerde değişim ve antibiyotik direncinde azalma beklenmektedir. Bu çalışma, aşının rutin uygulanmaya girmesiyle beklenen değişikleri saptamak için gerçekleştirilmiştir. Erişilebilen bilgiye göre aşılama sonrası İPH epidemiyolojisi ile ilgili ülkemizde yapılan ilk çalışmadır. Çalışma, AÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, AÜTF Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, AÜTF Cebeci Hastanesi Merkez Mikrobiyoloji Laboratuarı, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Ulusal Solunum Yolu Patojenleri Referans Mikrobiyoloji Laboratuarı ve Ulusal Moleküler Mikrobiyoloji Referans Laboratuarı?nda prospektif bir çalışma olarak yürütüldü. AÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Polikliniği ve Acil Polikliniği?nde Ekim 2009 ile Haziran 2013 tarihleri arasında invaziv pnömokok hastalığı tanısı alan hastalar çalışmaya alındı. Pnömokok suşlarının penisilin ve sefotaksime karşı duyarlılığı E-test yöntemi ile Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI) kriterleri temel alınarak belirlendi. İzolatlar Quellung reaksiyonu veya PCR yöntemi ile serotiplendirildi. Çalışma süresince toplam 30 çocuğa invaziv pnömokok hastalığı tanısı konuldu. Üç hastada invaziv pnömokok hastalığı için risk oluşturan altta yatan hastalık bulunmaktaydı ve bu hastaların tümü 5 yaş üzerindeydi. Altta yatan hastalığı olan hastalardan elde edilen izolatlar sadece antibiyotik direncini belirlemede kullanıldı. Hastalık yaş dağılımı, hastalık insidansı ve serotip analizleri sadece önceden sağlıklı olan hastalardan elde edilen verilerle yapıldı. Önceden sağlıklı olan 27 hastanın üçünde laboratuardaki teknik nedenler nedeniyle serotip tayini ve antibiyotik direnci değerlendirilmedi. Önceden sağlıklı olan 27 hasta değerlendirildiğinde hastalardan 16 tanesi (%59,3) 2 yaş ve altında, 6 tanesi (%22,2) 2-5 yaş arasında, 5 tanesi (%18,5) 5 yaş üstündeydi. Bu sonuçlar aşılama sonrasında da invaziv pnömokok hastalığı halen temel olarak 5 yaş altı, özelliklede 2 yaş altı çocuklarda daha sık görülmeye devem ettiğini göstermekteydi. Beş yaş altındaki çocuklar hastalık tipine göre değerlendirildiğinde, 16 (%72,8) hasta gizli bakteriyemi/sepsis, 3 (%13,7) hasta pürülan menenjit, 1 (%4,5) hasta piyomiyozit ve bakteriyemi, 1 (%4,5) hasta periorbital selülit ve bakteriyemi ve 1 (%4,5) hasta ise mastoidit tanısı aldı. Acil servis ve genel poliklinik başvurusuna göre yıllık invaziv pnömokok hastalığı sıklığı ilk yıl 7,71/100.000 başvuru, ikinci yıl 6,34/100.000 başvuru, üçüncü yıl 6,05/100.000 başvuru ve dördüncü yılda 5,83/100.000 başvuru olarak saptandı. Bu sonuçlar hizmet bölgemizde aşılama sonrası dönemde invaziv pnömokok hastalığının sıklığında azalma olduğunu göstermekteydi. Serotip analizleri KPA7 ve KPA13?ün rutin uygulamada girdiği tarihlere göre ayrılarak değerlendirildi. Toplam 24 izolatın 11?i KPA7 döneminde, 13?sı KPA13 döneminde saptandı. KPA7 döneminde saptanan serotiplerin 5?i (%45.4) 7 bileşenli, 9?u (%81,8) 13 bileşenli aşı tarafından kapsanıyordu. Bu zaman diliminde KPA7 ile tam aşılanmış hastaların hiçbirinde aşı içeriğinde yer alan serotiplere bağlı İPH görülmedi. KPA13 döneminde saptanan 13 serotipin 3?ü (%23) KPA7 tarafından, 6?sı (%46,1) 13 bileşenli aşı tarafından kapsanıyordu. KPA13 zaman diliminde, tam aşılı 2 çocukta KPA13 kapsamında olan 19F serotipi ile enfeksiyon geliştiği görüldü. En sık saptanan serotipler, 19F (4 hasta), 23F (3 hasta) ve 7F (2 hasta) idi. Çalışma süresi boyunca 19A serotipinin etken olduğu bir hasta görüldü, menenjit tanısı kondu ve bu hasta KPA7 ile 3 doz aşılanmıştı. Altta yatan hastalığı olan 3 hastada 23F, 6A ve 8 serotipleri görüldü. İki yaş altındaki çocuklarda KPA7?nin serotip kapsama oranı %20 iken KPA13?ün kapsama oranı %53,3 olarak saptandı. İki ile beş yaş arası çocuklarda KPA7?nin serotip kapsama oranı %50 iken KPA13?ün kapsama oranı %66,6 olarak saptandı. Toplamda 5 yaş altındaki çocuklarda KPA7?nin serotip kapsama oranı %28,5 iken KPA13?ün kapsama oranı %57,1 olarak görüldü. Beş ile onsekiz yaş arası 3 çocukta saptanan serotiplerin 2?si KPA7 tarafından, tamamı ise KPA13 tarafından kapsanmaktaydı. Yıllara göre KPA7?de bulunan serotiplerin tüm serotiplere oranı değerlendirildiğinde; ilk yıl %42,8, ikinci yıl %33,3, üçüncü yıl %20 ve dördüncü yılda ise %33,3 olarak saptandı. Bu değerlendirme KPA13 için yapıldığında; ilk yıl %71,4, ikinci yıl %66,7, üçüncü yıl %40 ve dördüncü yılda ise %66,7 olarak bulundu. Çalışmaya alınan 27 izolattan sadece biri PCR ile saptandığı için antibiyotik duyarlılığı açısından incelenemedi. Penisilin (İV, meningeal) direnci tüm hastalarda %42,4, iki yaş altında ise %33,3 olarak saptandı, sefotaksim (nonmeningeal, meningeal) direncine rastlanmadı. Penisilin dirençli izolatların %72,7?sini KPA7, %81,8?inin KPA13 tarafından kapsadığı görüldü. Penisilin direnci izlenen izolatlar içerisinde en sık 19F (4 izolat) ve 23F (3 izolat) serotipleri saptandı. Çalışma boyunca saptanan tüm 19F izolatları penisiline dirençliydi. Penisilin direncinin aşı dışı serotiplerde, aşı serotiplerine göre daha düşük olduğu görüldü. KPA7 döneminde penisilin direnci %54,5 iken, KPA13 döneminde %33,3 bulundu. Çalışmanın ilk yılında saptanan penisilin (İV, meningeal) direnç oranı %57,1 iken son yıl %28,5?e gerilediği izlendi. Sonuç olarak, bu çalışma bir saha çalışması sonucu olmasa bile, bu çalışmada bölgemizde aşılama sonrası invaziv pnömokok hastalığının aşılama öncesi gibi temel olarak 5 yaş altı çocuklarda daha fazla görüldüğü ancak hastalık sıklığında bir azalma olduğu saptandı. Ayrıca, çalışmamızda aşı ile önlenebilen serotipler azalırken, aşı dışı serotiplerde artış olduğu belirlendi. Aşı sonrası dönemde diğer birçok ülkeden farklı olarak, 19A serotipinde artış izlenmedi. Çalışmamızda hem yıllara göre hem de aşılama dönemlerine göre penisilin direnci azalıyor görünse de çalışmamızdaki izolat sayısı az olduğundan direnç oranlarında değişim için kesin bir yargıda bulunmak için daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Pneumococcus kills more than 1 million children each year worldwide. As a result of 7 valent-pneumococcal conjugate vaccine (PCV7) put into practice, decreasing incidence of IPD, increasing rate of IPD due to the non-vaccine serotypes and the reduction in antibiotic resistance has been observed all over the world. In our country, as of November 2008, PCV7 was introduced into the national immunization program, until right after a switch to 13 valent-pneumococcal conjugate vaccine (PCV13) in April 2010. In our country, as in other countries, the expectation is a decrease in the incidence of invasive pneumococcal diseases, a reduction in invasive disease due to vaccine serotypes and a change in the serotype distribution of the pneumococcus, and the a reduction of antibiotic resistance after the introduction of routine immunization. This study was performed to determine the expected changes with the introduction of the pneumococcal vaccine into routine practice. As far as we know, this is the first epidemiological study in our country after the routine administration of pneumococcal vaccine. This study was conducted as a prospective research project in collaboration of Department of Pediatrics, Department of Pediatric Infectious Diseases and Cebeci Hospital Microbiology Laboratory at Ankara University Medical School, and National Reference Microbiology Laboratory for Respiratory Pathogens, and Molecular Microbiology Reference Laboratory at Public Health Association Turkish Ministry of Health. The patient population included pediatric patients who were diagnosed with invasive pneumococcal disease at the outpatient pediatric clinic or pediatric at between October 2009 and June 2013. Pneumococcal isolates were tested for resistance to penicillin and ceftriaxone using the E-test methodology, result were determined according to the 2013 Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI). Serotypes of the isolates were determined by Quellung reaction and PCR. During the study, 30 children were diagnosed with invasive pneumococcal disease. Three patients had underlying disease that pose a risk for invasive pneumococcal disease and all of these patients were over the age of 5. These 3 patients were only evaluated for antibiotic resistance. Age distribution, incidence of the pneumococcal disease, serotype analysis were evaluated only on previously healthy 27 children. In 3 of 27 patients serotype and antibiotic resistance was not evaluated of technical reasons in the laboratory conditions. Previously healthy 27 patients were evaluated; 16 patients (59.3%) were less than 2 years of age, 6 (22.2%) were between 2?5 years of age and 5 (18.5%) were over 5 years of age. These results show that even after the pneumococcal vaccination, invasive pneumococcal disease continues to be more frequent in children under 5 year of age, especially under 2 years of age. When children under five years of age were evaluated according to the type of disease, 16 of (72.8%) patients had occult bacteremia / sepsis, three (13.7%) had purulent meningitis, 1 (4.5%) had bacteremia and pyomyositis, 1 (4.5%) had bacteremia and periorbital cellulitis, 1 (4.5%) had mastoiditis. When evaluated according to the emergency room and outpatient clinic visits, the annual incidence of invasive pneumococcal disease was 7.71/100000 in the first year, 6.34/100000 in the second year, 6.05/100000 in the third year and 5.83/100000 in the fourth year. Serotype analysis was evaluated according to the date of initiation of routine practice of PCV7 and PCV13. While, 11 of total 24 isolates were detected in PCV7 period, 13 isolates were detected in PCV13. Of the 11 isolates detected in PCV 7 period, 5 (45.4%) were covered by PCV7, and 9 (81.8%) were covered by PCV13. In this period, none of the children who were fully vaccinated (?3 doses) had IPD caused by the serotypes covered by PCV7. While, 3 (23.3%) of serotypes were covered by PCV7, 6 (46.1%) of serotypes were covered by PCV13 in PCV13 period. In this period, 3 children were not vaccinated. At this period, two children who were fully vaccinated had an infection with serotype 19F which was covered by PCV13. The most common serotypes causing IPD were 19F (n=4), 23F (n=3) and 7F (n=2). During this study, IPD (meningitis) due to serotype 19A was observed in one patient who had received 3 doses of PCV7. 23F, 6A and 8 serotypes were seen in three patients with underlying diseases. In children under two years of age, it was identified that PCV7 serotype coverage rate is 20%, PCV13 serotype coverage rate is 53.3%. On the other hand, in children aged between 2 and 5, it was identified that PCV7 serotype coverage rate of 50% and PCV13 serotype coverage rate of 66.6%. In total, in children under 5 years of age, it was concluded that PCV7 serotype coverage rate is 28.5% and PCV13 coverage rate is 57.1%. Two of the 3 serotypes isolated from children aged between 5 and 18 years were covered by PCV7, and all isolates were covered by PCV13. All isolates were evaluated according to the PCV7 and PCV13 coverages on yearly basis. For PCV 7, the coverage percentages were 42.8%, 33.3%, 20% and 33.3%; for PCV 13 the coverage percentages were 71.4%, 66.7%, 40%, and 66.7% for the 1st, 2nd, 3rd and 4th year respectively. One serotype of an isolate was detected by PCR only so it was not evaluated for antibiotic sensitivity. Penicillin (IV, meningeal) resistance was observed in 42% of 27 serotypes and there was no cefotaxime (nonmeningeal, meningeal) resistance. However, in children under age of 2, penicillin resistance was observed as 33.3%. While 72.7% penicillin resistance isolates were covered by PCV7, 81.8% of penicillin (IV, meningeal) resistance isolates were covered by PCV13. Among penicillin resistance isolates, the most common serotypes were detected as 19F (n=4) and 23F (n=3). All 19F isolates that were observed in this study were resistant to penicillin. In this study, penicillin resistance in non-vaccine serotype was lower than vaccine serotypes. While in the period of PCV7 penicillin resistance was 54.5%, in the period of PCV13, penicillin resistance was 33.3%. In the first year of this study, the rate of the penicillin resistance (IV, meningeal) was 57.1%, and this rate declined to 28.5% in the last year of the study. As a result, although this is not a population based study, it showed the decrease in post-vaccine disease incidence in our region. Also it was observed that there was a decline in vaccine serotypes and an increase in non-vaccine serotypes. Compared to the most other countries, the increase in the 19A serotype was not observed in our region. Although penicillin resistance seems decreasing over years, because of the relatively few number of isolates in our study, further multi-centered prospective studies are required for more accurate conclusion.