Travmatik kolorektal yaralanmalarda morbidite ve mortaliteyi etkileyen faktörler
Traumatic colorectal injury: Risk factors for morbidity and mortality
  1. Tez No: 452988
  2. Yazar: VAHHAC ALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ALİOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, kolon, rektum, morbidite, mortalite, başvuru süresi, TRISS, Trauma, colon, rectum, morbidity, mortality, admission time, TRISS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Travmatik kolorektal yaralanmalar halen önemli bir cerrahi sorun olmayadevam etmektedir. Bu çalışmada travmatik kolorektal yaralanmalarda morbidite vemortaliteye etkili risk faktörleri incelendi.Materyal ve metod: Ocak 2005- Aralık 2010 tarihleri arasında travmatik kolorektalyaralanma nedeniyle tedavisi yapılmış ve çalışmaya dahil edilen 194 hastanındosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastalarda yaş, cinsiyet, yaralanmamekanizması, eşlik eden organ yaralanmaları, Flint yaralanma derecesi, tedavi şekli,travmadan tedaviye kadar geçen süre, hastanede yatış süresi, morbidite ve mortaliteverileri kaydedildi. Her hasta için, ISS, RTS ve TRISS hesaplandı.Bulgular: Hastaların 172' si (% 88,7) erkek, 22' si (% 11,3) kadındı ve yaşortalamaları 29,15 ± 12,39 (15- 89) idi. Yaralanmaların 179' u (%92,3) penetran ve15' i (% 7,7) künt yaralanmalardı. Künt yaralanmalarda morbidite ve mortaliteanlamlı olarak yüksekti. Postoperatif 62 hastada (% 32) komplikasyon gelişti. En sıkyara yeri infeksiyonu (21 hasta) ve akciğer komplikasyonları (21 hasta) gelişti (%10,8). Hastaların 24' ünde (% 12,3) mortalite gelişti. En sık mortalite sebebihipovolemik şoktu. Bu çalışmada univariate analizde, yaralanmanın cinsi (künt),yaralanma derecesi (Flint 3), tedavi şekli (stoma), ISS, RTS, TRISS ile hem mortalitehem morbidite arasında anlamlı ilişki saptandı. Cinsiyet ile mortalite ve TTI ilemorbidite arasında anlamlı ilişki saptandı. Multivariate lojistik regresyon analizde iseyaralanma mekanizması (künt), RTS ve ISS mortalite için; Flint yaralanma derecesive TTI morbidite için bağımsız risk faktörü olarak bulundu.Sonuç: Batın travmasıyla başvuran hastalarda, yaralanma mekanizmasının bilinmesi,erken tanı ve tedavi (TTI) ve skorlama sistemlerinin (ISS, RTS, TRISS) kullanılmasıönemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Traumatic colorectal injuries, continuous to be a major surgical challenge.This study examined risk factors of morbidity and mortality in traumatic colorectalinjuries.Materials and method: 194 patients were included in the study. The patients wereretrospectively analyzed from archive data, who; they were treatment of traumaticinjury to colon and rectum, made between January 2005 - December 2010. The age,gender, mechanism of injury, associated organ injury, degree of injury, therapy,trauma treatment interval, length of hospital stay, morbidity and mortality data wererecorded. For each patient, ISS, RTS, and TRISS was calculated.Results: 172 petients (88.7%) were male and 22 (11.3%) were female and themean age was 29.15 ± 12.39 (15-89). Postoperatively developed complications in 62patients (32%). There was 179 (92,3%) penetrating and 15 (7,7%) blunt injuries.Significantly higher morbidity and mortality in blunt trauma victims. Woundinfection and pulmonary complications were improved (10.8%) the most commoncomplications. Total mortality were occurred in 24 (% 12,3) patients. Hypovolemicshock was cause of mortality, the most common. Univariate analysis were included,type of injury, gender, degree of injury, therapy, ISS, RTS, TRISS; what weresignificantly correlated with mortality. There were a significant relationship betweenmorbidity with TTI, type of injury, degree of injury, therapy, ISS, RTS and TRISS. Inmultivariate logistic regression analysis, Flint grade and TTI was found to be anindependent risk factor for morbidity; mechanism of injury, RTS and ISS was foundto be an independent risk factor for mortality.Conclusion: Knowledge mechanism of the injury, early diagnosis and treatment andusing scoring systems are important.