Gelişmekte olan ülkelerde kısa vadeli sermaye hareketleri
Short term capital flows in developing countries
- Tez No: 453016
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZHAN TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: kısa vadeli sermaye hareketi, finansal serbestleşme, gelişmekte olan ülkeler, makroekonomik etki, önlemler, short term capital flows, financial liberalization, developing countries, macroeconomical effect, measure
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Finansal serbestleşme ile birlikte ülkelere yönelik sermaye akımlarında artış yaşanmıştır. Bu sermaye akımları aynı zamanda makroekonomik göstergeler üzerinde etkilidir. Çalışmada özellikle spekülatif yapıya sahip olan kısa vadeli sermaye hareketlerinin piyasaya ani giriş çıkış yapmasıyla makroekonomik göstergeleri etkilemesi incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı; küreselleşme ile gelişen sermaye hareketlerini araştırmak ve Türkiye ekonomisinin 2014 yılı verilerini analiz ederek gelişmekte olan ülkelere yönelik kısa vadeli sermaye hareketlerinin makroekonomik etkilerini 2005 yılıyla kıyaslayarak göstermektir. Geçiş olasılıkları matrisi yöntemi kullanılarak yapılan analiz sonucunda karar matrisi elde edilmiş ve Türkiye enflasyon oranı ve kur değişimi açısından diğer ülkeler karşısında dezavantajlı ancak faiz oranı açısından avantajlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
With financial liberalization, there has been an increase in capital currents intended for countries. There capital currents are also effective on macroeconomical signs. In this study, short term capital flows have been analyzed especially those have speculative structure effecting macroeconomical signs by suddenly entering and getting out of market. The target of this study is to search capital movements growing with globalization and by analyzing Turkey's economy 2014 data to show short term capital flows macroeconomical effects for developing countries, comparing to 2005 year. As a result of the analysis done by using transition probability matrix method decision matrix has been obtained and Turkey has disadvantage against other countries in terms of inflation rate and exchange rate but has advantage in terms of interest rate.