FATİH projesinin eğimde uygulamalarına ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi (Diyarbakır il örneği)
Investigation of the teachers 'views on the implementation of education project FATİH (Diyarbakır provincial sample)
  1. Tez No: 453021
  2. Yazar: KEMAL AĞCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMAL AKÜZÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: FATİH Projesi, Eğitimde teknoloji, Etkileşimli tahta, Bilgisayar destekli eğitim, Fatih Project, technology in education, interactive boards, computer-aided education
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zirve Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan FATİH (Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyilleştirme Hareketi) projesi'nin eğitimde uygulamalarına yönelik öğretmen görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Diyarbakır ili merkez ilçelerinde (Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir) 2013-2014 eğitim-öğretim yılında kamu okullarında görev yapan 350 lise öğretmeni oluşturmaktadır. Bu öğretmenlerin 137 tanesi kadın, 213 tanesi ise erkektir. Örneklemin belirlenmesinde random (tesadüfi) örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada uygulanan ölçek iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğretmenlere ait demografik özelliklere ilişkin sorular (cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, okul türü, branş) bulunmaktadır. İkinci bölümde Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda, FATİH Projesi pilot uygulamasına dahil edilen 17 ildeki 57 okulda proje kapsamındaki teknolojileri kullanan 1005 öğretmene projenin pilot uygulamasınının değerlendirmesine yönelik olarak hazırlanan 162 maddelik ölçekten seçilen sorular üzerinden 62 tanesi kullanılmıştır. Bu maddeler“Öğrenciye Etkisi / Öğretmene Etkisi / Öğrenme-Öğretme Sürecine Etkisi / Pedagojik Sorunlar / Genel Sorunlar / Okul Kültürü ve İklimine Etkisi”olmak üzere 6 alt boyuta ayrılmıştır. Ölçek maddelerine verilen cevaplar 5'li likert ölçeğine göre hazırlanmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeğin güvenilirlik analizleri yapılmış ve Cronbach Alpha değeri .95 olarak bulunmuştur. Araştırma verilerinin analizinde“SPSS 22.00”programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde; (Bağımsız) Örneklemler t-Sınaması, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Mann Whitney-U sınaması kullanılmıştır. Bununla birlikte, bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkenleri yordama düzeylerini belirlemek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmada FATİH Projesinin Eğitimde kullanmalarına ilişkin öğretmen görüşlerine yönelik bulgular incelendiğinde, cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, branş ve okul değişkenlerine göre ölçekte yer alan altı boyutun (Öğrenciye Etkisi / Öğretmene Etkisi / Öğrenme-Öğretme Sürecine Etkisi / Pedagojik Sorunlar / Genel Sorunlar / Okul Kültürü ve İklimine Etkisi ) tamamında da anlanmlı bir farka rastlanmamış ve“orta düzey”görüş belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was implemented by the Ministry of Education teachers' views on the implementation of the FATİH (Increase Opportunities and Technology Improvement Act) Project is training has been determined. General screening model was used in this study. The sample of the study is comprised of 350 high school teachers working in public school in Diyarbakır's central districts ( Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ) in the academic year 2013-2014. This 137 teachers were women, while 213 of them are male. Random sampling method was used to determine the sample. Questionnaire applied in this study consists of two parts. Questions about demographic characteristics of teachers in the first chapter (gender, age, seniority, school type, branch) are available. In the second part, under the coordination of Innovation and Educational Technology Directorate General, Fatih Project pilot incorporated into the 17 uses 57 school project on technology in the province in 1005 teachers in the project's pilot application prepared for the evaluation of 162-item questionnaire from among the questions selected 62 of them are included. These substances are“Student Impact / Teacher Effect / Impact on Teaching and Learning Process / Pedagogical Issues / General Issues / School Culture and Climate Impacts”, are divided into six subscales. Responses to questionnaire items have been prepared according to the five-point Likert scale. Reliability analysis of the scale used in the research conducted and Cronbach's alpha value was found to be 0,95. In analysis of the data“SPSS 22:00”program was used. In the analysis of the obtained data; (Independent) Sample t-Test, One-way analysis of variance (ANOVA), Mann-Whitney-U test was used. However, the independent variables in order to determine their level procedure dependent variables Multiple Linear Regression Analysis was conducted. The research findings for the teacher regarding the use in education of Fatih Project examined, gender, age, seniority, industry and the six dimensions in the survey according to school variables (Student Impact / Teacher Effect / Learning Impact on Teaching Process / Pedagogical Issues / General Issues / School Culture and Impact of Climate) has not seen a difference in all and“moderate”views are expressed.