Teknolojik pedagojik alan bilgisinin belirlenmesi: Çoklu durum çalışması
Determining technological pedagogical content knowledge: Multiple case study
  1. Tez No: 356693
  2. Yazar: DUYGU YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH TAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Biyoloji Öğretmeni, Kimya Öğretmeni, Fizik Öğretmeni, FATİH Projesi, Technological Pedagogical Content Knowledge, Biology Teacher, Chemistry Teacher, Physics Teacher, FATIH Project
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmanın amacı Fatih projesinin uygulandığı bir okulda görev yapan öğretmenlerin teknolojik pedagojik alan bilgilerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma sürecinde, büyükşehirde bulunan bir lisede çalışan 3 farklı branşdaki (Fizik, Kimya, Biyoloji) öğretmen ile görüşmeler yapılmış ve teknoloji ile zenginleştirilmiş ders anlatımları izlenmiştir. Araştırmada nitel veriler öğretmen bilgi formu, görüşme formu, teknoloji bilgi formu, açık uçlu alan bilgisi soruları ve ders gözlem notları aracılığıyla elde edilmiştir. Nitel verilerin analizi için NVivo 10.0 paket programı kullanılmıştır. Bütüncül çoklu durumlarından elde edilen bulgular incelendiğinde, tüm öğretmenlerin pedagojik bilgilerinin ve alan bilgilerinin“yeterli”düzeyde olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan fizik ve kimya öğretmenlerinin teknolojik bilgisinin“mekanik”düzeyde iken biyoloji öğretmeninin teknolojik bilgisinin“anlamlı”düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda katılımcı öğretmenlerin teknoloji entegrasyonunun öğrencilerin eğitimi için önemli olduğu görüşünde oldukları ortaya çıkmıştır. Ancak, fizik öğretmeni hariç diğer öğretmenlerin sınıf içi uygulamaları bu önemi yansıtmamaktadır. Fizik öğretmeni ders öğretimine teknoloji entegresi konusunda isteksiz olmasına rağmen uygun teknolojiyi kullanarak öğrencilerin aktif katılımını sağlayabilmiştir. Çalışmaya katılan öğretmenler sınıftaki teknolojileri çoğu zaman bilgilerin edinilmesi ve sunum yapılması gibi öğretmen merkezli etkinliklerde kullanmışlardır. Bu öğretmenler ders öğretimleri sırasında farklı teknolojik araçları kullanmamışlardır. Öğretmenler teknoloji entegre edilmesinde müfredat için kısıtlı zaman, araçların işlevselliği ve ulaşılabilirliği gibi birtakım sorunları tanımlamışlardır. Katılımcı öğretmenler teknolojinin öğretime etkili bir şekilde entegrasyonunun sağlanması konusunda her bir branşa uygun olarak hazırlanmış ve alanında uzman kişilerce verilen seminer programlarının faydalı olabileceğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine selected in-service teachers' technological pedagogical content knowledge (TPACK). The teachers were chosen from a school in which the FATIH Project was being implemented. The case study was used for this purpose. Teachers in different subject areas (physics, chemistry, biology) who work at a metropolitan High School, were interviewed and their technology enriched lessons were observed to collect the data. Additionally, the teacher information form, interview form, teacher technology knowledge form, and open-ended content knowledge questions were utilized to collect data. The data were analyzed by using the NVivo 10.0 software package. The findings emerging from the three multiple holistic cases revealed that each teachers' content knowledge and pedagogical knowledge were at a 'sufficient' level. Moreover, the findings revealed that physics and chemistry teachers' levels of technology knowledge were“mechanical,”whereas Biology teacher level of technology knowledge was“meaningful.”Findings of this study indicate that the participant teachers had the opinion that technology integration is important for student learning. However, their practice did not reflect this opinion except for the physics teacher. Although the physics teacher was reluctant to integrate technology into her instruction, she supported students' active participation by using the available technology. The participant teachers mostly used available classroom technology for teacher-centered activities such as information gathering and presentation. These teachers did not use different technology tools. The participant teachers identified a number of barriers to their technology integration such as shortage of time for curriculum implementation, equipment functionality, and availability. The participant teachers suggested that a well-prepared professional development program specifically designed for each science subject area, and delivered by experts could be useful for effective integration of technology into high school science teaching.