Gündelik yaşam pratiklerinin yarattığı yeni mekanlar: Site yaşamı
The practices of everyday life created by new locations: Site life
- Tez No: 453044
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Mekan, Mekansal Ayrışma, Site, Getto, City, Place, Spatial Decomposition, Buildings, Ghetto
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüz kentlerinde, insanlar artık cinsiyet/yaş/ekonomik zenginlik olarak değil: yaşam tarzları, zamanlarını geçirdikleri mekanlar ve oturdukları konut yapıları şeklinde ayrışmaktadır. Çünkü artık konut, sadece barınma ihtiyacını karşılayan bir olgu değil, bireyin kimliğini teşhir edebileceği, sosyal statüsünü sergileyebileceği, toplumsal ve ekonomik gücün göstergesi olan araçlardan birisi haline gelmiştir. Konuta yüklenen anlamın değişmesine paralel olarak yapılan bu çalışma, genelde konut olgusu, özelde ise konut tiplerinden birisi olan lüks sitelerin kentlerde mekânsal ve toplumsal ayrışmanın en somut görüntüsü lüks siteleri ele almaktadır. Kentlerde kutuplaşan gelir farkıyla netleşen mekânsal ayrışma, kentin bir ucunda yoksulluğu simgesi olarak var olan gecekondular, diğer bir ucunda ise zenginliğin, lüksün, konforun, güvenliğin simgesi olan sitelerin yükselmesiyle kendini göstermektedir. Bu bağlamdan hareketle yapılan çalışma: lüks sitelerde yaşayan insanların gündelik yaşamlarını nasıl geçirdiği ve neden dışarıdaki yaşama ihtiyaç duymadıkları, kendilerini sitelere kapattıkları üzerine araştırmalar barındırmaktadır. İstanbul'da, nitel araştırma yöntemiyle yapılan çalışma da derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerle de lüks sitelerin Türkiye'de zengin getto olarak adlandırabileceğimizin tartışması yapılmıştır
Özet (Çeviri)
Nowadays, people are dissociated in the cities by their socio-cultural specialties, their life styles, places where they spend times and their houses' conformation. Because the housing isn't a phenomenon anymore that is used for only sheltering; it is also an indicator that explains the individuals' characters, social status and the power of social and economic. This study has been done by the change in the meaning of housing over time. It expresses the lux buildings which are symbolized for locality and society classification in particular; but it expresses the phenomenon of housing in general. . The locality classification which becomes clear by difference of income in cities shows by slums that are the symbol of poverty in the side of city. Also in the other side of city it shows by huge buildings that are the symbol of prosperity and luxury. So this study includes the researches about people daily routines who live in lux buildings and the reasons of staying at home all day. This study has been done in Istanbul by the methods of qualitative research. The lux buildings can be refered to 'rich ghetto' in Turkey have been discussed by the results of research.