The significant challenges preventing digital newsrooms in Turkey from adapting to new media
Türkı̇ye'de dı̇jı̇tal haber merkezlerı̇nı̇n yenı̇ medyaya adaptasyonu önündekı̇ güçlükler
  1. Tez No: 453079
  2. Yazar: ŞÜKRÜ OKTAY KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM YANARDAĞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet gazeteciliği, dijital haber merkezleri, yeni medya, online haber, sosyal medya, iş model, Online journalism, digital newsrooms, new media, online news, social media, business model
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'deki dijital haber merkezlerinin yeni medya organizasyon yapıları, araçları, teknolojileri, platformları, hikâye anlatıcılığı teknikleri ve iş modellerine adapte olmalarının önündeki zorlukları ortaya koymaktır. Çalışmada, internet ve sosyal medya ile bağlantılı teknoloji ve platformlarla birlikte haberin üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerinin nasıl evrildiği, bu konuda yapılmış araştırma ve incelemelerden faydalanılarak 1996'dan bugüne kronolojik olarak irdelenmiştir. Türkiye'de en çok ziyaretçiye erişen haber organizasyonlarının dijital departmanlarının yöneticileri ve editörleri ile gerçekleştirilen yüz yüze röportajlar, hem geleneksel hem de doğuştan dijital haber sitelerinin son dönemde dünyadaki yeni medya ile bağlantılı gelişmelere ayak uydurmakta güçlük çektiğini göstermiştir. Türkiye'deki ana akım haber organizasyonlarının yeni medyaya adaptasyonu önündeki güçlükler; iş modelleri, gazeteciler, sermaye sahipleri ve politik ortam olmak üzere dört ana başlık altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to reveal the significant challenges that digital newsrooms in Turkey have been facing to adapt to newly emerging organisational structures, technologies, platforms, tools, storytelling techniques and business models in new media environment. This study scrutinises how production, distribution and consumption of online news content have evolved from 1996 to present with the emergence of the Internet, social media and related technological advancements in chronological order by going through previously published researches and interviews done with journalists. Face-to-face interviews conducted with selected media experts, editor-in-chiefs and news editors working in online newsrooms of major news media outlets show that both traditional and digital-born news media in Turkey have been having a hard time keeping up with the needs of ever-changing digital media landscape. The significant challenges preventing digital newsrooms of major media organisations in Turkey from adapting to new media are examined under four main topics which are the business models, journalists, media owners and current state of political environment in the country.