Türk siyaset tarihinde dinin belirleyici rolü
Determining role of religion in the history of Turkish politics
- Tez No: 453143
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ AKYÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Religion, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Din, siyaset, küreselleşme, devlet, AKP, religion, globalization, state, politics, The JDP
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Din, insanlık tarihi boyunca siyasetin şekillenmesinde ve iktidarların meşruiyetini sağlamada en temel unsur olmuştur. Modernleşme ve laikleşme ile birlikte dinin etkisinin ortadan kalkacağı varsayılmış ancak zaman bunun aksini göstermiştir. Küreselleşme ve post modern yaklaşımların yaygınlaşması dine toplumsal ve siyasal yaşamda yeni bir alan açmıştır. Bu dönüşümden etkilenen Türkiye Cumhuriyeti'nde doğal olarak siyasal alanda dinin rolü ve etkisi konusunda büyük değişimler yaşanmış ve halen yaşanmaktadır. Osmanlı Devleti'nin son zamanları ve Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında ilerlemeye engel olarak görülen din öncelikle siyasal ve sonra da toplumsal alandan siyasal elit tarafından dışlanmıştır. Çok partili siyasal döneme geçilmesi ve özellikle 1980 sonrası dönemde din yeniden hem toplumsal hem de siyasal alanda yaşam bulmuştur. Bugün iktidar politikalarına yön veren temel güdü dini duygular olmakla beraber din aynı zamanda iktidarın devamlılığını sağlayan bir araç haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
During the history of mankind, religion has been the main element for shaping politics and providing legitimacy for the governments. It was assumed that the affect of religion would wither away with the modernization and secularization. However time has shown otherwise. The spreading of globalization and postmodern approaches has opened a new space for religion in the social and political life. Turkish Republic which was affected by this transformation, has naturally experienced major changes regarding the role and impact of religion in the political area. Religion which was perceived as an obtacle for progress and development in the late Ottoman and early Turkish Republic era, has been alienated firstly from the political and then the social space, by the ruling elite. After the transition to multi-party system and specifically after the 1980's, religion has found a new role in the political life. Today, religion being an instrument for the contiunity of the existing goverments, is also the main motive behind govermental policies.