Türkiye siyasetinde modern- muhafazakar çatışmasının seçmen davranışına etkisi
The impact of modern conservative conflict of voter behaviour in the political history of Turkey
- Tez No: 473372
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM YILMAZ ESMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Modern, Muhafazakar, Seçimler, Batılılaşma, Çatışma, Modern, Conservative, Elections, Westernization, Conflict
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Cumhuriyet'in ilanından itibaren bir ulus devlet yaratmak için, bu politika çerçevesinde belirli kültür normlarına sahip toplum inşa etmek için çalışılmıştır. Ancak çok farklı kesimleri içinde barındıran Türk toplumunun homojen bir yapıda olduğunu belirtmek güçtür. Farklılaşmalar en temelde coğrafik, demografik ya da toplumun herhangi bir bireyinin duygu ve düşüncelerin, oluşturmasında etkili olan habitüsü etrafında şekillenmektedir. Bu bağlamda Türk toplumunun heterojen yapısı karşısında, kültür algısının doğrudan belirleyici olduğunu belirtmek mümkündür. Öte yandan toplum içerisinde farklı kültürel algıların varlığı kaçınılmaz olarak kültürel çatışma alanı yaratmıştır. Tarihsel dönemde Türk toplum yapısında kültürel çatışmaya mahal verecek ölçüde toplumun farklı kesimleri arasında bir değişkenlikten söz edememekle birlikte, Tanzimat bir dönüm noktası olmuştur. Tanzimat Türk toplumundaki ayrışmanın başlangıcıdır zira dönem politikaları çerçevesinde batılılaşmaya başlayan bir kesimin oluşmaya başlamasıyla beraber aynı zaman zarfında yapılan yeniliklerin, değişen dünya algısının ulaşamadığı, dini doktrinleri çevresinde muhafazakarlaşan bir kesim de varlığını sürdürmektedir. Osmanlı modernleşme süreciyle ortaya çıkan modernmuhafazakar çatışması, kültürel çatışma ortamının en büyük etkeni haline gelmiştir ve gelmektedir. Modern- muhafazakar çatışmasının başlangıcı itibariyle Cumhuriyet'e Osmanlı'nın çözüm getiremediği bir sorun olarak miras kaldığından söz edebiliriz. Farklı dünya algıları arasındaki çatışma Cumhuriyet döneminde de başka nedenler ama aynı temel üzerinden devam etmiştir. Özellikle Atatürk devrimleri günümüzde de etkisini sürdüren toplumsal kutuplaşmayı başka bir boyuta taşımaktadır. Laik, ilerlemeci toplum algısına yakın olanlar Atatürk devrimlerini özümseyebilmişken, çöken Osmanlı'da muhafazakar düşünceyi devralan kesimlerce bu mümkün olmamıştır. Günümüzdeki Atatürkçü, ulusalcı, Osmanlı torunu, Abdülhamid hayranı, mukaddesatçı milliyetçi gibi ayrımların, kimliklerin ve farklı söylemlerin altında yatan neden de halen devam etmekte olan v kültür çatışmasıdır. Hatta bu çatışma sadece devam etmekle kalmamakta, daha güçlü bir şekilde siyasal alana da çekilmektedir. Başlıca 1950 yılındaki çok partili seçimden itibaren alınan pozisyonlar, kullanılan bazı söylemler ve yapılan seçim propagandaları çatışmanın tarihsel temelini oluşturmaktadır. Halen kültürel kutuplaşmanın önemi artmakta ve günümüzün siyasal tartışmalarında taraflar tarafından yeniden üretilmektedir. Halkın kendi tercihlerinin izdüşümü olan seçimlerde modern- muhafazakar çatışması daha net bir şekilde gözükmektedir. 1950- 1965- 1973- 1983- 1995 seçimleri önemli kırılma noktalarını teşkil ederken, son yapılan seçimlerde dahil olmak üzere, söz konusu çatışmanın rolü oldukça belirleyici olmuştur. Kültürel ayrımın etkilerinin Türk siyasi tarihindeki önemi bu noktada kendini göstermektedir. Zira çalışmada özel olarak üzerinde durulan seçimler Türkiye'de dönüm noktası olan seçimlerdir ve bu seçimlerde modern- muhafazakar seçmen önemli bir yer kaplamıştır. Ortaya çıkan tablolar modernmuhafazakar kesimler arasındaki çatışmanın, seçmen davranışını değerlendirmek için çok önemli bir etkisi olduğunu işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the declaration of the Republic, it has been tried to establish a society having specific cultural norms within the framework of this policy. However, it is hard to state that the Turkish society which contains many different segments is a homogenous structure. Differentiations are basically geographic, demographic or are shaped around the habitat of any person within the society which effects the formation of his thoughts and feelings. In this context, it is possible to specify that the cultural perceptions against the heterogenous structure of the Turkish society is a direct determinant. On the other hand, inevitably the existance of different perceptions within the society has created a cultural conflict zone. Within the historical period, it can not be stated that the extent variability among the different segments has given rise to cultural conflicts within the structure of the Turkish society, however 'Tanzimat' was a turning point. The 'Tanzimat is the beginning of the disintegration of the Turkish society since as a result of the framework of the policies of this period, a westernized group was being formed. At the same time, all the innovations that were made was not accepted by the changing perception of the world and a conservative group surrounded by religous doctrine still existed. As a result of the modernization process of the Ottomans, the conflict between the moderns and the conversatives has become the main factor of cultural conflict atmosphere. As of the beginning of the modern-conservative conflict, it can be stated that a problem that could never be solved by the Ottomans was inherited by the Republic. The conflict between the different perceptions of the world continued on the same basis however with different reasons during the Republic period. Especially, the revolutions of Atatürk still continue to put an impact on today's exisisting social polarization and even carrying it to different dimensions. Altough the revolutions of Atatürk were adopted by those who are secular and have progressive social perception however this was not possible by those that had taken over the conservative thought of the collapsed Ottomans. Even today under the reason of separation of identities such as ' Kemalist, Nationalist, Ottoman grandson, Abdulhamid vii fans and nationalist having high respect for holy things' still continues to lie is the fact of cultural conflicts.Even this conflict does not only continue but is drawn strongly to political sphere. Mainly, the positions taken, the statements that had been used and the electioneering propaganda that had been done since the 1950 multi-party elections form the basis of the history of the conflict. Currently, the importance of cultural polarization is increasing and reproduced by the parties in the political debate. The modern-conservative conflict seems more clearly at the people's projection of the choise in the elections.1950-1965-1973-1983-1995 elections were important breakup points and it is said that this conflict has played a determining role during the recent elections. For this work emphasises the interest of the elections that made turning points within Turkey at which the modern-conservative voters covered a very important place. The emerging picture of the conflict between the modern-conservative groups, suggest that it is very important to assess the impact of the voter behavior.