Türk Borçlar Kanununa ve Viyana Satım Sözleşmesine (CISG) göre satış sözleşmesinde hasarın geçişi
Passing of risk in the contract of sale under the Turkish Code of Obligations and Vienna Sales Convention (CISG)
  1. Tez No: 453150
  2. Yazar: AZİZ ERMAN BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZARİFE ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hasar, Edim Hasarı, Bedel Hasarı, Hasarın Geçişi, Türk Borçlar Kanunu, CISG, Incoterms, Risk, Risk of Non-Performance, Price Risk, Passing of Risk, Turkish Code of Obligations, CISG, Incoterms
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 395
Özet
Bu çalışmada, satış sözleşmesinde hasarın geçişi konusu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) çerçevesinde incelenmektedir. Bu kapsamda birinci bölümde, genel olarak, hasar kavramı, hasarın görünüm biçimleri, satış sözleşmesinde hasarın geçişi kavramı ve satış sözleşmesinde hasarın geçişinin tarihi gelişimi ele alınmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türk Borçlar Kanunu uyarınca satış sözleşmesinde hasarın geçişi konusu, edim hasarı ve bedel hasarı yönünden ayrı ayrı incelenmektedir. Söz konusu inceleme kapsamında, edim hasarının geçişi konusu, parça ve çeşit borçları bakımından ele alınmaktadır. Diğer yandan, bedel hasarının geçişi konusu, sözleşmenin ifa yerine göre yapılan ayrıma göre incelenmektedir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde, Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda ve Incoterms kurallarında hasarın geçişi konusuna yer verilmiştir. Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın hasarın geçiş anına ilişkin düzenlemeleri, gönderilecek borç içeren satış sözleşmeleri, nakil hâlindeki malların satışı, aranacak borç içeren veya satılanın farklı bir yerde teslim edileceği satış sözleşmeleri açısından detaylı olarak incelenmeye çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the passing of risk in the contract of sale is examined within the scope of Turkish Code of Obligations numbered 6098 and United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG). In this context, in the first part, the notion of risk, different types of risk, the concept of the passing of risk and historical development of the passing of risk are generally handled. In the second part of the study, the passing of risk under the Turkish Code of Obligations is analyzed with regard to the passing of the price risk and the passing of the risk of non-performance. Within the context of relevant analysis, the passing of risk of non-performance is examined from the point of view of indeterminate and specific obligations. On the other hand, the passing of price risk is handled in compliance with a conducting analysis according to place of performance of contract of sale. The third and last part of the study, the passing of risk under the CISG and Incoterms rules is explained. Within this context, the moment of the passing of risk under the CISG is examined in detail with regard to the sale that involving to be dispatched what is owed, the sale of goods in transit, the sale that including an obligation to be collected at the debtor's address and the sale of goods in storage or the sale of goods for which another place of fulfillment has been agreed.