Afganistan'da kadın hakları (Yasal boşluklar ve çelişkilerden pratik ve sosyal sorunlara)
Women's rights in Afghanistan (From legal gaps and contradictions to practical and social issues)
  1. Tez No: 453153
  2. Yazar: ZABIHULLAH SAAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF EKİN AKŞİT VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Law, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Kadın, İslam öncesi, İslam sonrası, Yeni HukukiSiyasi düzen, Kadın hakları ve sorunları, Afghanistan, Women, pre-Islamic, post-Islamic, The new legal-political system, Women's rights and issues
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Kadın hakları, kadın haklarının sağlanması ve buna yönelik var olan sorunlar ile mücadele, dünya çapında tartışmalı konu ve küresel bir sorun olarak değerlendirildiği takdirde, savaş sonrası ve hatta savaşta olan üçüncü dünya ülkeleri arasında yer alan Afganistan'da, konunun ve sorunun daha derin, büyük, karmaşık ve çok boyutlu olduğu açıktır. Bundan dolayı bu tezin konusu Afganistan kadın haklarına adanmıştır ve amacını da Afganistan toplumunda kadın haklarının incelemesinin yanı sıra, buna karşı var olan sorunlar ve engelleri oluşturmaktadır. Çalışmada, ilk önce Afganistan toplumunda kadının durumu ve konumuna (yeri ve önemine) tarihi bir perspektiften bakılmaya çalışılmıştır ve daha sonra da hak ve özgürlükler açısından kadınların mevcut durumu ve statüsü ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Tez içeriğinde esas olarak, tarih boyunca Afganistan kadının yeri ve öneminin yanı sıra, bugünkü Afganistan'da anayasa dahil diğer yasalar tarafından ona tanınmış olan siyasal ve sosyal hakların açıklanması, oluşturulmuştur. Buna yönelik kadın hakları pratik açıdan incelenirken kadın ve kadın haklarına karşı var olan sorunlar ve engeller üzerinde durulmuştur. Ayrıca hakların sağlanması ve sorunlara karşı kadınlar ve kadın kuruluşların yaptıkları ve tepkilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
While the women's rights, ensuring women's rights and struggling with the problems that exist in this field are considered as worldwide controversial issue and a global problem, the issues and the problems in postwar and even in war Afghanistan which positioned among the third world countries are deeper, larger, more complex and multi-dimensional. Therefore, the subject of this thesis is dedicated to the rights of Afghanistan women and the purpose of this, is the examination of women's rights in Afghanistan society as well as the problems and barriers which exist against it. First of all in this study, the status and position (the place and importance) of women's in Afghanistan society has been seen from a historical perspective and then the current condition and status of women's in terms of rights and freedoms have been studied in detail. Mainly on the thesis content, besides the place and importance of Afghanistan women throughout the history, the political and social rights which recognized by the laws of Afghanistan including the constitution of present time Afghanistan, has been described. In this purpose, while examining women's rights in practical terms, the problems and obstacles which exist toward women and women's rights has been discussed. Additionally, the responses and reactions of women and women organization's toward to the rights ensuring and struggle against problems has been placed.