Whistleblowing yazınından bir kesit incelemesi
An examination of whistleblowing literature
  1. Tez No: 453175
  2. Yazar: ESRA GENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYAT EBRU ERDOST ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Literatür incelemesi, whistleblowing, Literature review, whistleblowing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tez kapsamında, whistleblowing literatürünün derinlemesine incelenip whistleblowing kavramının ilişkilendirildiği değişkenlerin ve konuların ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm whistleblowing kavramının açıklandığı genel literatür kısmından oluşmaktadır. İkinci bölüm whistleblowing literatürünün incelenip analiz edildiği araştırma kısmından oluşmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda on dergide toplam 288 makale analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda, whistleblowingin öncüllerine ilişkin fikir birliğine varılamadığı görülmüştür. Ayrıca, whistleblowingin çok fazla sayıda çeşitli değişkenler ile ilişkilendirildiği görülmüştür. Whistleblowing kavramı Türkçe yazında; ahlaki olmayan davranışların duyurulması, bilgi uçurma, bilgi ifşası, ihbar etme, ihbarcılık gibi kavramlarla karşılanmaktadır. Kavrama ilişkin Türkçe yazında bir kavram birliği olmadığından tezde“whistleblowing”teriminin kullanılması tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to conduct an in-depth literaure review on whistleblowing and reveal the variables and topics associated with this concept. This study consists of two main parts. The first part consists of the literature review section examing the concept of whistleblowing. The second part consists of the analysis of published articles. A total of 288 articles published in ten journals were analyzed. This analysis reveals that there is no consensus regarding the antecedents of whistleblowing. The analysis also shows that whistleblowing has been associated with large number of variables. The concept of whistleblowing has been associated in Turkish literature with such concepts as disclosure of unethical behaviors, information disclosure, disclosure and denunciation. In this thesis, the use of“whistleblowing”is preferred because there is no conceptual agreement about the concept in the Turkish literature.